MYE AV ALT: Deilig pudderkjøring er en forutsetning for å bli med på Fri Flyts liste over Norges mest allsidige skisentre. Dette er fra nummer tre på lista. Foto: Sverre Hjørnevik

De komplette skisentrene

Fem norske alpinanlegg som har alt – og noen som nesten har det.

I noen alpinanlegg kan du gjøre – og kjøre – alt. Her er fin offpistkjøring både over og under tregrensa, godt preparerte løyper og terrengparker med hopp og rails i alskens vanskegrader.

Den ålreite offpistkjøringa er en naturgitt forutsetning som alpinanlegget ikke får gjort så mye med, her er det geografien som avgjør. Men kvaliteten på terrengparken og løypeutvalget sier mye om anleggets ambisjoner og økonomiske muskler. Et knippe norske skianlegg har alt dette, og vi har kåret til sju mest komplette. Ingen av dem er Norges beste på enkeltområder, men alle har høy kvalitet på det meste ­­–­ dog i noe varierende grad. Rauland og Vierli er for eksempel ikke de beste hver for seg, men med felles heiskort har de sammen bra kjøring i alle kategorier. Trysil kan ikke skilte med offpist som når Oppdal og Hemsedal til knærne, men de har noe – og veier opp med fantastiske løyper og en fin terrengpark. Myrkdalen er et anlegg som har litt av alt, og er både gode og ambisiøse på mye. Det samme kan man si om de fine anleggene som nådde bobler-lista; de er altså nesten blant Norges mest allsidige.

Her er Norges fem mest komplette alpinanlegg – og sju som mangler bare litt for å komme med på lista.

5: VALUTA FOR PENGENE:

Trysil

– Hvordan kan offpistløse Trysil være nummer fem? Dette spørsmålet er det kanskje mange som stiller seg, men faktum er at Norges største og rikeste alpinanlegg har fin kjøring utenfor løypene på fjellet, og en drøss mindre kjente skogslinjer som er aldeles nydelige på de beste dagene.

Trysil har masse skikjøring i alle vanskegrader, inkludert nokså bratte områder hvor det fins åpninger i skogen som kan gi offpistopplevelser i norsk toppklasse. Men det er likevel på det som kan kjøpes for penger at Trysil er virkelig bra. Løypene er mange, varierte, vekplanerte og godt preparerte. Stort kunstsnøanlegg og kaldt klima sikrer lang sesong og fine snøforhold. Heiser og serveringssteder er top notch, og parken i norgestoppen. Terrengparken ville riktignok vært enda bedre uten det bratte henget midt i og den trege stolheisen, men totalopplevelsen i Trysilfjellet er likevel såpass bra at plassen på lista er vel fortjent.

+ Stort, moderne og proft drevet

+ Topp kvalitet på løyper og preparering

+ Variert og familievennlig

- Kaldt

- Treg parkheis og et litt dumt heng midt i terrengparken

- Mangler spektakulær offpistkjøring

UVANLIG: Denne typen frikjøring er ikke det de fleste forbinder med Trysil, men jo, det går an. Foto: Ola Mattsson

4: TO VELDIG GODE NABOER:

Rauland/ Vierli

Når to nabo-skisenter har samme heiskort, og det ene har skogskjøring i norgestoppen og det andre har en av landets beste terrengparker, ja da blir hele pakken så å si komplett. Løypene er kanskje ikke på høyde med de aller beste i landet, men likevel er Raulands over to mil med preppa bakke mer enn nok til godkjent karakter i dette selskapet.

Terrengparken i Vierli er noe helt for seg selv i norsk målestokk. Effektiv skålheis midt i parken, masse perfekt bygde hopp i forskjellige størrelser og et utall rails er fristende nok i seg selv. Når du i tillegg har flomlys, ambisiøse drivere og kaldt klima som sikrer tidlig sesongstart, da blir summen en av Norges aller beste terrengparker og et av landets mest komplette heiskort.

+ Terrengpark i toppklassen

+ Nydelig skogskjøring

+ Stabilt innlandsklima

- To skisentre som ikke henger sammen

- Kaldt

- Ikke like proffe som storebror i Hemsedal og Trysil

TOPP PARK: Vierli har en av landets beste terrengparker. Foto: Andreas Løve Storm Fausko

3: SNØHULLET SOM SATSER PÅ PARK

Myrkdalen

Milliarder av kroner er sprøyta inn i det vesle dalføret tre mil nordøst for Voss de siste femten årene, og resultatet er et topp moderne skianlegg som alltid har masse snø. Løypene er brede og velplanerte, og innbyr til deilige svinger. Så voldsomt bratt er det ikke, men desto mer behagelig cruising får du. Også offpistkjøringa i Myrkdalen er fin, på de rette vintrene er pudderdagene mange, og kjøringa er lett tilgjengelig – i hvert fall hvis du ikke vil ha det styggbratt. Med litt gåing er mer krevende frikjøring enkel å finne, men da må du ta beina eller bilen fatt for å komme deg tilbake til heisen.

Terrengparken i Myrkdalen er så bra – i hvert fall sent på sesongen – at her har de arrangert VM i slopestyle, og denne sesongen skal de ha besøk av verdenscupen i big air. Open Klasse hver vår er kanskje Norges hyggeligste park-arrangement. Lokale ildsjeler som brenner for kvalitet i terrengparken sikrer Myrkdalen tredjeplassen på vår liste.

+ Topp moderne over hele fjøla

+ Snøsikkert og lang sesong

+ Bra park

- Litt flatt

- Den beste offpisten krever gåing/ skyss tilbake til anlegget

- Turistmaskin-følelse

LETT TILGJENGELIG: Det er ikke så bratt, men like ved heisene, løypene og terrengparken i Myrkdalen finner du deilig puddercruising – svært ofte i dyp snø. Foto: Sverre Hjørnevik

2: STØRST I LANDET

Oppdal

Norges største alpine skiområde kaller de seg, og det stemmer nok. Med fire forskjellige fjelltopper i samme skisenter er Oppdal utvilsomt blant de største i Norge. Store offpistområder på sidene av løypene både over og under tregrensa gjør skisenteret i Sør-Trøndelag til en favoritt for frikjørere – i hvert fall når Kong Vinter spiller på lag. Dessverre har ikke oppdalingene vært bortskjemt med snømengdene de siste årene.

Terrengparken er den beste nord for Dovre, og holder helt grei norsk standard. Utvalget preparerte løyper er stort i Oppdal, og her finner du bakker for alle nivåer, inkludert legendariske Hovden, som har en av verdens beste storslalåmtraseer. Alle løypene er sørvendte og får bra med sol, og særlig Vangslia, den vestligste delen av anlegget, har mye fin og variert kjøring å by på.

+ Sørvendt ­ behagelig klima

+ Fantastisk offpist på de rette dagene

+ Variert

- Lav standard på heiser og serveringssteder

- Sørvendt – snøen smelter fort

- Lange transportløyper som er utsatt for varme og snøsmelting og er en forutsetning for at de fire fjellene skal henge sammen

MIDTNORSK OFFPISTPARADIS: Når snøforholdene er gode har Oppdal Norges beste offpistkjøring. Foto: Tore Meirik

1: NORGES MEST ALLSIDIGE

Hemsedal

Bare ett anlegg i Norge omsetter mer penger enn Skistar-eide Hemsedal. Dermed er det ikke annet å forvente enn høy kvalitet på både løyper og terrengpark, men også på serveringssteder i bakken og heiser. Hemsedal har noe for alle, men anlegget i Hallingdal er også velsignet med store offpistområder. Her kan du kjøre bratte og dramatiske linjer i Reidarskaret eller på Lille Matterhorn, og du kan kjøre pudder i Norges mest populære frikjøringsskog: Gummiskogen. Eller under stolheisen for den saks skyld.

Selv om satsingen på terrengparken i Hemsedal ikke er like helhjertet som på starten av årtusenet, så er de fortsatt tidlig ute med fine Blåparken, og en stor og komplett terrengpark er alltid på plass senere på vinteren.

Løypene er i norsk toppklasse, både hva variasjon og utvalg angår –­ i Hemsedal kan du skjære svinger til krampa tar deg, og fortsatt ha masse stående ukjørt.

+ Norges mest dramatiske, heisbaserte offpist

+ Stort utvalg i både løyper og frikjøringsmuligheter

+ Ofte tidlig ute med gode forhold

- Kaldt og skyggefullt ankomstområde

- Stive heiskortpriser

- Langt å kjøre på dårlig vei nesten uansett hvor du kommer fra

INNHOLDSRIKT: Kaj Zackrisson skuer ot over Norges mest innholdsrike alpinanlegg. Foto: Kalle Hägglund

Boblere 

Geilo:

Geilo tok mange steg nærmere et komplett tilbud da den ikke-eksisterende offpistkjøringa ble forbedret med masse rydding i skogen foran forrige sesong, men Geilo mangler fortsatt frikjøringsmuligheter for å nå opp. Løypene og terrengparken er supre. 

Voss:

Voss er ålreite løyper, sjarmerende, gamle heiser, ustabile vintre, elendig park og offpistkjøring som kan være ekstremt bra – langt tøffere enn den proffe naboen Myrkdalen noen mil unna. Men der er de rikere og proffere, og løypene (mye) flatere.

Kvitfjell & Hafjell:

Samme heiskort og bare et par mil mellom fantastiske løyper, super terrengpark – særlig i Hafjell – og ok offpist i Kvitfjell. Dessverre fins det ikke frikjøringsmulighter i Hafjell, som reddes inn på bobler-lista av sin nabo i nord.

Strandafjellet

Landets råeste utsikt og Norges beste offpistkjøring på gode dager er stikkord for Stranda. Løypene er heller ikke verst, men parken må oppgraderes før Strandafjellet kommer inn på lista.

Skeikampen:

Gudbrandsdalens hyggeligste alpinanlegg får god hjelp fra pengene til toppluemilliardæren Olav Thon. Dermed er terrengparken er så bra at norgescupen i freeski er innom årlig, gjerne før alle andre. Også offpist, løyper og heiser gir gode opplevelser, med både variasjon og kvalitet.

Hovden:

Anlegget som har en god del av alt, og ingenting av det er dårlig. Der har du Hovden. Offpistkjøringa er slett ikke verst, og løypene er fine. Men aller best er terrengparken, som er blant Norges aller beste.

Se flere bilder i galleriet under!

 
 
VIS KOMMENTARFELT
Annonse
Annonse
Annonse