/ Topptur

Toppturer på Dovrefjell

Selv om Dovrefjell har lange anmarsjer og snøfattig klima, byr det storslagne landskapet på flere toppturklassikere. Snøhetta er det høyeste fjellet i Norge utenom Jotunheimen.

Sist oppdatert 8. mai 2021 kl 12.00
Kart Dovrefjell Snøhetta
Kart over Dovrefjell fra Toppturer i Norge

OMRÅDET: Dovre er et høyfjellsområde med en rekke topper over 2000 meter. Snøhetta (2286 moh) er det høyeste fjellet utenfor Jotunheimen. Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark dekker 1830 kvadratkilometer i tre fylker (Oppland, Trøndelag og Møre og Romsdal). Nasjonalparken er utvidet med det tidligere skytefeltet på Hjerkinn. Samtidig er Dovrefjell som toppturområde blitt mindre tilgjengelig. Av hensyn til villreinen i området åpnes ikke grusveien fra Hjerkinn mot Snøheim for skifolk om våren. 

Her presenterer vi to topper fra høyfjellsplatået:

Snøhetta er selve klassikeren på Dovrefjell.  

Storstygge Svånåtinden er en alpin godbit med lang anmarsj. 

TRANSPORT: E6 og Dovrebanen går over Dovrefjell, som dermed er lett tilgjengelig både med bil, buss og tog. Hjerkinn ligger 168 km fra Trondheim (49 km fra Oppdal) og 375 km fra Oslo (33 km fra Dombås). Bomveien fra Hjerkinn, Snøheimvegen, er nå helt stengt. Kun bussen og nødvendig varetransport til Snøheim får kjøre i sesongen for DNT-hytta, som er fra ca 25.juni til 15.oktober. Sykling er lov fra 1. juni til 15. september. For å gå ski til Snøhetta og Storstygge Svånåtinden må du dermed starte helt fra E6, slik at det blir lange dagsturer. Det er mulig å starte fra Hjerkinn, eventuelt Grønbakken og Kongsvold, som ligger nærmer Oppdal. 

SNØ, SESONG OG VÆRFORHOLD: Dovrefjell er det mest nedbørfattige fjellområdet i Norge og har generelt forholdsvis lite snø. Om våren er det ofte bare i dalsøkk og enkelte fjellsider at snøen dekker helt. Sesongen er derfor kortere enn man skulle tro ut fra høyden over havet, men enkelte år er det skiføre helt til juni – og enda lengre hvis du er villig til å bære ski på sekken. Lengre vest på Dovrefjell er det mer snø.

OVERNATTING OG BUTIKK: Hjerkinn Fjellstue (61215100) og Kongsvold Fjellstue (72404340) tilbyr høy standard på Dovrefjell. Frich's Hjerkinnhus er et vandrerhjem i et tidligere militærforlegning, mens Moskusstuggu er hytter som i utgangspunkt var satt opp for gruvedrift. Hageseter Turisthytte (61242960) er et annet rimelig alternativ. Inne i fjellet er tradisjonsrike Snøheim, som DNT overtok fra Forsvaret i 2207, populært i sommersesongen. Om vinteren og våren er den selvbetjente DNT-hytta Reinheim et godt utgangspunkt ved foten av Snøhetta. Åmotdalshytta er også et alternativ. Dombås og Oppdal er også greie utgangspunkt. Det er butikk og bensinstasjon i Oppdal (nord for Dovrefjell) og Dombås (sør for Dovrefjell).

SKIANLEGG: Under en halv time fra Hjerkinn ligger skianleggene Oppdal og Dombås. Dombås har et enkelt anlegg med to heiser og 350 høydemeter. Litt lengre unna er Bjorli i Lesja. Det er et av landets mest snøsikre anlegg med seks heiser, inkludert en seksseters stolheis.

KART:

NORDECA: Lesja 10072

FLERE TOPPTURER: Rundt Snøhettamassivet er det flere topper som kan gås som egne turer eller i kombinasjon med andre. Skredahøin (2004 moh) har ofte bra snøforhold og er fin å ta med seg på vei hjem fra Svånåtindane. Langvasstind (2085 moh) er også en aktuell skitopp i dette området. Storskrymten (1985 moh) er en lang skitur, men også en flott topp som markerer grensa mellom kommunene Oppdal, Lesja og Sunndal.

ANDRE AKTIVITETER: Dovre er kjent for plante- og dyreliv. Her finnes jerv, fjellrev, jaktfalk og kongeørn sammen med villrein og moskus (hold avstand). Klatrekyndige kan gi seg i kast med Snøhettatraversen, en ryggtravers hvor du bestiger alle de fire toppene i Snøhettamassivet (grad 3 og 4). De siste årene er Dovrefjell oppdaget av kitere, og det arrangeres kitekurs med utgangspunkt på Hjerkinn Fjellstue.

MER INFO: Boka Norges fjelltopper over 2000 meter (Glittertind Forlag 2005) har hovedfokus på fjellturer om sommeren, men gir også oversikt og god informasjon om vinterturer til de to toppene som er beskrevet i dette kapittelet.

Publisert 8. mai 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 8. mai 2021 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
Snøhetta Topptur Dovrefjell
Topptur på Dovrefjell

Turbeskrivelse Snøhetta

TOPPTUR: Den siste stigningen mot Stortoppen er en seig bakke, der solide staker sørger for at du aldri er i tvil om ruta.
Da tida stod stille på Dovrefjell

Da tida stod stille på Dovrefjell

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen