Per dags dato har Norge fire OL-plasser i menn slopestyle og én plass i kvinner slopestyle. Ingen plasser i halfpipe er på plass, men den endelige kvoten bestemmes dagen før uttaket: 19. januar. Hvert land får i utgangspunktet fire plasser per kjønn per disiplin, og disse baseres på verdenscupstillinga 19. januar.

Krever 2 x topp 12

Annonse

– Hvis for eksempel USA har de seks øverste plassene på lista, så strykes nummer fem og seks, og nasjonene under rykker opp. Per i dag har vi fire plasser i menn slopestyle og en i kvinner slopestyle, sier landslagssjef Frankum.

Olympiatoppen har definert egne kriterier for hvem som kan tas ut til OL. Mest sentralt for slopestyle og halfpipe er kravet om minst to topp-12 plasseringer i verdenscup eller tilsvarende konkurranser i perioden 1. juli 2012 til og med 19. januar 2014.

To sjanser igjen

– Tiril Sjåstad Christiansen er så å si klar, det eneste som kan stoppe henne er helsa, altså om hun er skadet når laget skal tas ut. I tillegg har Andreas Håtveit, PK Hunder og Johan Berg klart kravet, sier Frankum.

Slopestylegutta har to og en halv sjanse igjen til å sikre seg de nødvendige plasseringene. Verdenscuprundene i Copper Mountain i USA i desember og i Northstar 10 og 11. januar blir svært avgjørende.

– I tillegg er det Dew Tour, men her har amerikanerne forfordelt seg selv og gitt flere plasser til US Freeskiing Team, noe som gjør at verdenscuprundene blir mer rettferdige, og dermed viktigere for våre, sier Frankum.  

Jon Anders har sjans

– Hva med halfpipe?

– Tiril satser kun på slopestyle, så den eneste reelle kandidaten i halfpipe er Jon Anders Lindstad. Han mangler de nødvendige plasseringene for å kvalifisere til OL  i dag, men Jonna har tre sjanser igjen, for det er en halfpipeverdenscup i Calgary i tillegg til de to i Copper og Northstar. Dermed har han fortsatt sjansen, sier Frankum.

Egne vurderinger av konkurransene

For å gjøre det enklere å vurdere de forskjellige resultatene opp mot hverandre, har landslagssjefen laget et skjema som rangerer konkurransene.

­ – Vi har rett og slet for lite erfaring fra de forskjellige arrangørene, og kvaliteten på verdenscuprundene har variert såpass mye, at jeg har satt opp egne kriterier for å vektlegge konkurransene. De går på innholdet i løypa, altså antall hopp og rails, likhet til løypa i Sotsji og ikke minst; Hvor mange av verdens beste kjørere som deltar.

Mål: To medaljer

Når de forskjellige landenes kvote er klar 19. januar, så er det opp til landene selv å bestemme hvem de sender til OL, helt uavhengig av resultatlistene.

– Formelt er det sånn at vi innstiller et forslag til Norges Olympiske komité, og så tar de ut laget. Men i praksis er det vi som bestemmer, sier landslagssjefen.

– Hvilke mål har dere for Sotsji?

– En medalje i slopestyle for jenter og en medalje for gutta. 

Samling på Skeikampen

Denne uka er landslaget på samling på Skeikampen, før det bærer til USA neste søndag. Andreas Håtveit er hjemme og kjører i sin egen park, og PK Hunder er ute med en kneskade. Heldigvis forventes PK å være på ski igjen i løpet av at par uker, men det er usikkert om han blir med til USA. Tiril Sjåstad Christiansen, Øystein Bråten, Johan Berg, Fridtjof Fredricsson (som er i ferd med å bli 100% etter kneskaden han pådro seg for halvannet år siden), Lars Bjørum, Felix Usterud, Espen Bergh og Aleksander Aurdal skal delta på samlinga på Skeikampen.

I tillegg har talentene Johanne Killi og Jens Johnsen fått plass på deler av samlinga. Også Martin Kvatningen og Niklas Helland skulle være med, men begge unggutta måtte melde pass på grunn av småskader. Juniorene fikk delta etter strålende innsats i fjorårets norgescup.