FOTO: Ben Tibbetts

RAB - Jakkeguide

Guiden til en god tur - uansett vær

Vind og vann, opp og ned. Langt og kort, kaldt og varmt. Skalljakka er alltid i sekken. Dette bør du tenke på før du kjøper deg en ny jakke. 

Sist oppdatert: 15. mai 2024 kl 10.45

Er du, som oss, ute etter å logge så mange timer utendørs uansett vær og føre? Klart du er. Skalljakka er kanskje det mest allsidige yttertøyet du kan ha med deg på tur, men hva slags skalljakke passer best til deg og dine behov? To lag, to og et halvt lag, tre lag. Fóret, ikke fóret. Vanntett og pustende. Nå blir du straks litt klokere. 

Vanntett

Det er mye snakk om hvor vanntett en skalljakke egentlig er. La oss ta det med en gang: om du vil ha en jakke som er 100% vanntett må du skaffe deg en oljehyre - slik fiskerne bruker. Disse jakkene er supre under lav aktivitet, men mangel på pusteevne gjør at man fort blir svett og klam. Ikke særlig gunstig for ivrige fjellfanter.  

Moderne skalltøy produseres, som regel, med stoff med en tynn pustende membran og slitesterk vannavstøtende behandling. Membranene er et stoff med mange små hull - så små at vannmolekyler fra utsiden ikke trenger gjennom, men store nok til at kondens og fuktighet slipper ut. Dette gjør at jakken stopper vann utenfra samtidig som den oppleves pustende.

 
GORE-TEX, Pertex og Proflex er leverandører av slike laminater. Laminatene kan settes sammen på ulike måter for å oppnå ulike ønskede egenskaper
FOTO: Ben Tibbetts
GORE-TEX, Pertex og Proflex er leverandører av slike laminater. Laminatene kan settes sammen på ulike måter for å oppnå ulike ønskede egenskaper
 

Det ytterste laget på jakken behandles med et vannavstøtende middel, DWR, slik at vannet renner av jakken. Dette er en viktig og ofte glemt del i skallbekledningens verden - men om vannet ikke preller av jakken vil vannet, med nok trykk, trenge gjennom glippene i membranene. Påføring av nytt vannavstøtende middel bør gjøres før og etter hver sesong - for optimal vannavvisning. Med riktig vedlikehold holder du skalltøyet både vanntett og pustende i mange år.

Her kan du dykke dypere inn i materialet

Lagdeling 

På turer hvor lav vekt og liten pakkstørrelse er viktige egenskaper kan det være fint med en 2-lags-konstruksjon. Dette er den enkleste konstruksjonen, der ett lag stoff lamineres eller blir belagt med membran. Dette er typisk på bivouac og telt - der det ikke blir direkte slitasje på membranen. 

3-lags-konstruksjon er den mest brukte løsningen i Rabs skallbekledning. Her ligger membranen mellom plaggets ytre og indre stoff. Det indre laget gir økt komfort for brukeren og beskytter membranen. Denne konstruksjonen er mer slitesterk, men holder fremdeles lav vekt og tar relativt lite plass i sekken.

Mellom 2- og 3-lags-konstruksjon har vi 2,5-lags-konstruksjon. Denne er veldig lik 2-lags-konstruksjon, men er påført et ekstra belegg/trykk på innsiden av membranen. Trykket gir økt slitestyrke og beskyttelse uten å påvirke pusteevnen.
Denne løsningen brukes der lav vekt, pakkestørrelse og pusteevne prioriteres over slitestyrke - for eksempel under løping og raske klatreeventyr. 

Hvordan velge

Du finner jakker for alle typer fjellaktiviteter. Jakkene er fullpakket med funksjoner som vil holde deg komfortabel og beskyttet, uansett hva værgudene kaster på deg. Rab sine klatre- og sykkeljakker har hjelmkompatible hetter, mens løpejakkenes luftige materialer regulerer kroppstemperaturen. En allsidig og beskyttende jakke med høy mobilitet og funksjonalitet er det perfekte utgangspunktet for korte og lange fotturer i skog og fjell.

 
Hvilke aktiviteter du bruker mest tid på vil åpenbart påvirke hvilken jakke som er best for deg
FOTO: Ben Tibbetts
Hvilke aktiviteter du bruker mest tid på vil åpenbart påvirke hvilken jakke som er best for deg
 

Stiløping

En pustende og lett skalljakke som tar lite plass er en must-have for dedikerte stiløpere. Med slank passform og en tettsittende hette er du klar for kompromissløs fremdrift i regn og sterk vind.

Kinetic Ultra er jakken du trekker opp av løpevesten når værgudene vender seg i mot deg og hjelper deg å holde flyten i de mest utfordrende forhold.

Fjellklatring

Skalljakker for fjellklatring skal beskytte deg for harde forhold i utsatt terreng. Rabs klatrejakker er utstyrt med forsterkninger i områder med høy slitasje og lange ermer for klatrebevegelser. Glidelåsen i front er av typen toveis for enkel sikring og rapelllering. Ventilene under armene regulerer temperaturen. Hetten på jakkene er selvsagt hjelmkompatible for maksimal beskyttelse og uhindret sikt. 

Latok Alpine GTX er det ultimate skallet for vinteralpinister som søker de tøffeste klatreforholdene. Jakken holder været ute samtidig som svette og kondens slippes ut. Den har fire gode lommer hvor to av de er Napoleon lommer som ikke kommer i veien for verken klatresele eller ryggsekk. Latok har finjusterte ermer laget for å strekke seg, og hjelmkompatibel hette.

Allroundere

Hvis du vil ha én skalljakke til alle dine fjelleventyr, er Firewall en sterk kandidat. Regn, sludd og snø håndteres enkelt med jakkens tøffe 3-lags-konstruksjon og Pertex® Shield. Hetten er hjelmkompatibel og glidelåsen er av type toveis. Dette gjør jakken vel rustet til alpine eventyr. Robust for seriøst vintervær, men lett nok til å bli glemt i sekken - Firewall er klar for alt.

Høy intensitet 

Kinetic Alpine 2.0 er for raske turer i bratt terreng - et naturlig valg for turgåere, klatrere og fjellklatrere. Den har et mykt og stille vanntett Proflex™-stoff med en pustende vanntett membran og hurtigtransporterende innerlag. Med forsterkede paneler over hoften, armen, skuldrene og hetten er jakken forberedt på slitasje og lange eventyr.

Vedlikehold

Regelmessig vask og stell av alle vanntette plagg er avgjørende for å opprettholde ytelsen. Rab har laget en 10-trinns guide for å vise deg hvordan du vasker den vanntette jakken hjemme. I felt kan du midlertidig reparere rifter, flenger og hull i skalljakken din. Denne lappeteknikken vil holde deg gående frem til du får sendt jakka til reparasjon.

Resirkulert

Rab har en rekke vanntette jakker og bukser utviklet med resirkulerte materialer. Du kan lære mer om produksjonen av hver enkelt jakke i materialfakta-tabellen i produktbeskrivelsen eller ved å scanne QR-koden på hangtagen i butikken. 

 
Riktig jakke til ditt bruk vil ikke bare bedre naturopplevelsen din, men også inspirere deg til å løpe fortere, klatre høyere og sykle lengre. Den beste jakken er en du ikke tenker på at du har på deg - velg derfor med omhu.
FOTO: Ben Tibbetts
Riktig jakke til ditt bruk vil ikke bare bedre naturopplevelsen din, men også inspirere deg til å løpe fortere, klatre høyere og sykle lengre. Den beste jakken er en du ikke tenker på at du har på deg - velg derfor med omhu.
 

Dette er annonsørinnhold, laget av kommersiell avdeling i Fri Flyt for annonsør. Journalistene og redaksjonene i Fri Flyt har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Publisert 15. mai 2024 kl 10.40
Sist oppdatert 15. mai 2024 kl 10.45
Relaterte artikler
KAN VÆRE LEKEN: En trend innen elsykler er at produsentene også lager lettere modeller med mindre motor og batterier. Det gjør også at syklene blir mer lekne. Foto: Jørgen Braastad/VG.
Fordeler og ulemper med elektrisk stisykkel

Dette må du vite om elsykkel på sti

HVALER: Oda Johanne Stokstad Brødhold på solrike Ørekroken, Hvaler. Foto: Christian Nerdrum
Prosessene bak den termiske vinden

Blir det solgangsbris, eller!?

MAJESTETEN: Anders Eide og Ole Halt vik på vei opp Vestgjelet. Foto: Terje Aamodt
Kom mai, du skjønne milde - Vår i Romsdalen

Vinter oppe, sommer nede

Teknikktips til nybegynneren

En guide til alle ferskinger på wingfoil

NIVÅ: Mikkel Brusletto Kaupang setter en dobbelcork til forward i Vestlia på Geilo.
Mikkel Kaupang sprenger grenser på Geilo

– Han er verdens beste på det han gjør

PUDDERKJØRING
Full krangel mellom heiseier og grunneier

Vil avvikle skiheisen i Hovden i Oppdal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen