Skredvarslinga i gang

Allerede i slutten av forrige uke var skredobservatørene til fjells for å lage årets første skredvarsel på varsom.no –som er ute 1. desember.

Sist oppdatert: 1. desember 2014 kl 08.57
SKRED-START: Sesongen for snøskred er i gang, både til fjells og på nettsiden varsom.no. Foto: Tore Meirik
SKRED-START: Sesongen for snøskred er i gang, både til fjells og på nettsiden varsom.no. Foto: Tore Meirik

– Ikke så mye snø ennå, men det er viktig å følge med helt fra starten av, sier observatør Leif Øyvind Solemsli, som var ute torsdag forrige uke for å sjekke snøen på Tyin.

Grundig sjekk

Han sjekker skredfaren en gang i uka for varslingsregionen Jotunheimen. Det første varselet publiseres på varsom.no i dag innen klokka 16.00.  

– Vi har fastsatte observasjonsruter hvor vi sjekker snømengde, lagdeling, oppbygging av snøen, vindpåvirkning og lignende. Målet er å avdekke svake lag. Vi graver snøprofiler og gjør stabilitetskontroller. I tillegg er det et poeng at vi som sjekker snøen også bor i de aktuelle området, og derfor har kontroll på værhistorikken. Selv om det ikke er mye snø og særlig stor risiko her på Tyin nå, så er det mye rim, noe som kan gi utfordringer når neste snøfall kommer, sier Solemsli.

544961_819871691385520_780487910715815790_n
544961_819871691385520_780487910715815790_n

AMATØRFOTO: Skredobservatør Leif Øyvind Solemsli er typen som tar bilde av skiene sine i stedet for seg selv når han er ute på observasjonstur alene. Slik så det ut på Filefjell torsdag. Foto: Leif Ø. Solemsli

Forbedringer

I Sogndal sitter Birgit Rustad på Norges Vassdrags- og Energiverk (NVE) sitt kontor og forbereder en ny sesong med skredvarsling på varsom.no.

– Forberedelsene begynte alt rett etter vi var ferdig med varslingssesongen for 2013/14. Da evaluerte vi sesongen som hadde vært, og samlet inn tilbakemeldinger fra brukerne for å gjøre varslingstjenesten bedre. Vi ønsker å være en brukervennlig  tjeneste som alle vil benytte seg av. Vi har gjort noen forbedringer i år, blant annet satt opp flere  værstasjoner i de områdene der det har manglet værdata. Vi har også gjort noen endringer på varsom.no for å gjøre varselet mer tydelig. Vi håper dette vil falle i smak hos dere der ute, sier Rustad.

IMG_2710
IMG_2710

ENGASJERT: Birgit Rustad er en av de som skal ha æren for at du kan sjekke skredfaren hjemme i stua før du stikker på tur i vinter. Foto: Privat

Grundige forberedelser

Skolering av observatørene er også en viktig del av arbeidet –og spredning av tjenesten til flest mulig brukere.

– I november hadde vi en samling i Harstad med alle observatørene for å bli bedre kjent og å utveksle erfaringer og kunnskap. Det ble holdt workshops fra sikkerhet i observatørarbeidet til skredmeteorologi. Det er avgjørende for oss å ha god dialog med observatørene. Det er jo de som sender inn den viktigste dataen for utarbeidelsen av snøskredvarslene. Et annet viktig arbeid med varslingen er å gjøre tjenesten kjent for de som er på tur i skredutsatt terreng. Vi har produsert varsomklistremerker og trykt opp skredkort i haugevis. Dette kan bestilles hos bkr@nve.no. Gratis!

 Tidlig start avgjørende

– Siden starten av november har vi fulgt nøye med på snøfallene og vært klar for å sende ut meldinger hvis det skulle bli  betydelig eller høyere skredfare. Første varslingsdag er mandag, så på fredag øvde vi på å produsere varsler for å gjøre oss klare. Det tar litt tid å omstille hodet til snøskred og vi må være klare for å utarbeide varsler av høy kvalitet når varslingssesongen starter. For å kunne utarbeide snøskredvarsel er det viktig å ha gode data på snøforholdene. Observatørene ble bedt om å sende inn observasjoner forrige uke, om det nå var skiføre eller ikke. Både joggesko og sykkel har blitt tatt i bruk for å hente inn observasjoner. Det er viktig å følge med på snødekket fra dag én. Dannelse av svake lag kan skje tidlig på vinteren, noe vi for eksempel så for de nordlige varslingsområdene under fjorårets sesong. All data på snøforholdene og skredfaren er svært nyttig mat for oss som utarbeider varsler. Vi oppfordrer alle til å bruke regobs og sende inn data på snøsituasjonen, snødekket, mengde nysnø, vindtransport av snø med mer. Dette er til stor hjelp for oss.

Snøskredvarslene finner du på varsom.no -alle årets første varsel skal være publisert innen kl. 16.00

Publisert 1. desember 2014 kl 08.57
Sist oppdatert 1. desember 2014 kl 08.57
annonse
Relaterte artikler
Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen