Bård var på plass like etter at ekstremværet Hilde hadde harva over toppturklassikeren, som gjerne kalles Finskjorta fordi snøen har en tendens til å være bedre her enn på storebror Skjorta. Bård rapporterer fra årets første «skikkelige» topptur:

Regner med at topptursuget økte noen hakk for mange etter all snøen som falt ned over store deler av Midt-Norge tirsdag kveld. Jeg har jo tidligere tipset om tidligpudder. Bl.a på Litlskjorta. Og akkurat Litlskjorta  leverte varene sist helg. 

Annonse

Oppdrag: kortreist skikjøring. Utfordring: uværet Hilde. Det skortet ikke på advarsler mot å dra til fjells akkurat denne helga. Media varslet at en storm var på vei. Men etter grundige søk på yr så det ut til at det kunne åpne seg et værvindu med skiføre noen timer på søndag. Med vind fra vest og noen centimeter nedbør kunne det legge seg nok snø i den østvendte bollen under Litlskjorta i Øksendalen. Lørdag var det uvanlig mildt, varmegrader helt til topps. Gammel snø smeltet. Så sank temperaturen gjennom natta. Det ble kuldegrader og stormen Hilde polerte det som var igjen snø og skapte et lag panserskare. Men som yr hadde varslet, kom det heldigvis nedbør i form av snø på morgenen.  

Vi var nokså usikre på hva som ventet oss inne på fjellet. Innerst i Øksendalen lå skodda lavt og det regnet lett. Men ganske snart gikk regnet over til snø. Og da vi forserte den snødekte steinura inne i Kannsdalen ble vi optimister.

– 50 prosent sjanse for skiføre tror jeg, sa Ola Berger. Og fra rundt 900 moh var det skiføre helt til topps på Litlskjorta. Vi slet litt på enkelte partier underveis der det var klink is og vi savnet sårt våre skarejern. Men til topps kom vi. Etter over tre timer på opptur kunne vi rive fellene av skiene, låse skoene i nedovermodus og sette utfor i pudder!

Se film: