Ny heis og null mobildekning på Stryn

Stryn sommerskisenter har sikret Breheisen for all framtid, men kan fortsatt felles av manglende mobildekning.

Sist oppdatert 18. august 2011 kl 12.07
NY HEIS: Stryn sommerskisenter bygger ny heis på Tystigbreen, og sikrer deg sermed mot problemene som oppsto i sommer. Foto: Peter Gløersen.
NY HEIS: Stryn sommerskisenter bygger ny heis på Tystigbreen, og sikrer deg sermed mot problemene som oppsto i sommer. Foto: Peter Gløersen.

Skisenteret forteller på sine hjemmesider at de har fått økonomiske garantier fra aksjonærene som sikrer innkjøp av heismaster montert i grunnfjell, og ikke på snø. Dette sikrer at Breheisen kan komme på plass hver sommer i framtiden.

Økonomisk garanti

– Jeg tør ikke garantere at vi får opp Breheisen neste sommer, men det ser veldig bra ut nå. Hovedaksjonærene Moods of Norway og Nordfjord kjøtt har garantert for de 3 til 5 millioner kronene som trengs. I tillegg har heisleverandøren bekreftet at de har utstyret som kreves på lager, forteller markedssjef i Stryn sommerskisenter, Magne Brekke.

Breen som heisen monteres på har gått tilbake hele ni meter de siste årene, og det har endret profilen på heisen. Dette ga Stryn sommerskisenter store problemer i sommer, og Breheisen ble aldri åpnet. Når mastene monteres på fast grunn vil dette problemet opphøre.

Mobiltrøbbel

Men Stryn sommerskisenter har ikke løst alle utfordringene sine. En basestasjon tilhørende Telenor og Netcom på Videseter hotell er fjernet, og dette har i sin tur fjernet mobildekningen på Strynefjellet. Mobildekning er en forutsetning for å drive skisenteret.

Det er hotelldirektør Per Garen på Videseter som har fjernet basestasjonen, som han mener utsetter hotellets gjester for livsfarlig stråling.

– Som å spise atomavfall

– Kontrakten med eierne har gått ut, og så lenge de ikke kan garantere at strålingen fjernes 100 %, er det ikke aktuelt å ha basestasjonen på vårt hotell. Strålingen fra basestasjonen kan sammenlignes med å spise atomavfall, og vi har fått mange klager fra våre gjester. Vi har tilbudt Telenor å bygge stasjonen lenger unna, men de kan fortsatt ikke garantere at strålingen forsvinner, sier Garen til Fri Flyt.

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, innrømmer at de ikke kan garantere null stråling, men sier samtidig at alle basestasjonene ligger langt under de tillatte strålingsverdiene, som er etablert av Statens Strålevern og Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Minimal stråling

– Det er umulig for oss å gi en slik garanti som Per Garen etterspør. Men basestasjonen på Videseter har stråleverdier under en hundredel av verdigrensene satt av WHO og Statens strålevern. Paradoksalt nok vil strålingen fra selve telefonene øke på Videseter, fordi de må bruke mer kraft siden det er lenger unna nærmeste basestasjon.

Amundsen legger til at en liten brøkdel av befolkningen er mer utsatt for stråling enn andre, men syns ikke de kan sette standarden for hele befolkningen.

– Jeg er allergisk mot bjørk selv, men jeg krever ikke at alle bjørketrær skal hugges ned, sier han.

Ikke avsluttet

– Hvordan kan problemet løses?  

– Rådmannen i Stryn kommune har innkalt til et møte neste uke med en rekke instanser, blant annet politiet, for å finne en løsning. Vi er ikke ferdig med denne saken, og håper dette skal løse seg. Det er faktisk slik at politiet vurderer å stenge Gamle Strynefjellsvegen om sommeren hvis den ikke har mobildekning.  Det er en av Norges viktigste turistveier, sier Bjørn Amundsen.

Stopper ikke nyheisen

Magne Brekke sier at Stryn sommerskisenter starter byggingen av ny Breheis i høst uansett.

– Vi nekter å tro at det ikke skal være mulig å ordne mobildekning i 2011. Dette skal ikke stoppe våre heisplaner, lover Brekke.

NRK har også laget innslag om problemet, som du kan se her.

Publisert 18. august 2011 kl 12.07
Sist oppdatert 18. august 2011 kl 12.07
annonse
Relaterte artikler
FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen