Kamuflasjens comeback

Mikkel Bang kjører med kamojakke i høstens Burton-film, mens motebloggere på internett mener kamuflasjen er så 2013. Forvirrende?

Sist oppdatert: 24. desember 2014 kl 15.51
SJEKK ANTREKK: Slik får du i kamostilen i vinter, enten du er blakk, er på budsjett eller har masse spenn. Foto: Kristoffer H. Kippernes
SJEKK ANTREKK: Slik får du i kamostilen i vinter, enten du er blakk, er på budsjett eller har masse spenn. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Kamuflasje kommer av det franske ordet camouflage, som betyr maskering mot oppdagelse eller villedende tiltak. Eksempler er stripene til en tiger eller feltuniformen til en moderne soldat. Vi kan dermed skille kamuflasjene i to: Naturlig- og militær kamuflasje. Dyr og planter har farger som passer inn i omgivelsene, eller har evne til å skifte farge. Slik kan de både beskytte seg mot eventuelle farer, eller for dyrene sin del – å gå i ett med omgivelsene under jakt. Dyr og planter var først ute, så kom militæret en gang rundt første verdenskrig, da de malte biler og bygninger i mønster og farger slik at det skulle bli vanskeligere å få øye på dem. Det startet som en nyttig greie, men endte opp som mote. Hvordan?

Kamuflasjemoten oppstod blant hippier og krigsmotstandere på 70-tallet. I forbindelse med demonstrasjoner mot USAs bidrag til Vietnamkrigen kledde demonstrantene seg opp i kamuflasjeklær i protest. Militærjakker og kamuflasjebukser ble brukt for å vise avsky blant de liberale hippiene. 20 år seinere ble det igjen moderne med kamuflasje, da USA iverksatte Operation Desert Storm og fyrte av flyvåpen og missiler mot både Kuwait og Irak. Hjemme i USA solgte butikkene seg tomme for cargopants i ørkenkamuflasje.

Å kle seg i kamuflasje er med andre ord slettes ingen nyhet. Kamuflasjemoten har eksistert i haugevis av år. Den har kommet og gått som en jo-jo, til ergrelse og behag. Enten har du elsket det, eller så har du hatet det. Eller ikke brydd deg i det hele tatt. Du kan si at kamuflasjemoten er vanskelig å få taket på. Den er ironisk nok litt vanskelig å få øye på før den plutselig dukker opp, og da kan du være ganske sikker på at det ikke varer mange ukene før moten er passé.

Det er altså opp til deg om du vil høre på Mikkel eller motebloggerne i vinter. For skal vi tro motebloggerne, som for lengst har avfeid kamuflasjemønsteret som trend, er det vel ingen som står på ski med kamuflasje i vinter. Og da er det vel greit? For det ironiske med kamuflasjen er jo å bruke det til det stikk motsatte av det det er til tenkt: Nemlig å skille seg ut.

Vi har samla tre kamuflasjestiler du kan stjele til vinteren, enten du er blakk, på sparebluss eller har tusenvis av kroner som brenner i kamuflasjebukselommene. Vi tror at kombinasjonen kamuflasjejakke og svart bukse er safest. For i følge sportsbransjen skal kamuflasje være moderne i minst en sesong til. Enten du liker det eller ei.

FOR DEN BLAKKE
Enkelt. Gå på Fretex eller sving innom en ambulerende armyshop langs en riksvei et sted og kjøp den gode gamle feltjakka til Forsvaret. Prisene varierer så kraftig at det er vanskelig å anslå hvor mye du må ut med, men regn med noen hundrelapper. Er du innrullert i HV er saken enkel: Du har jakka i skapet allerede. Bruk ei svart skibukse du allerede har og spar penger.
FORSVARETS feltjakke, M-75 Pris varierer
DINE GAMLE sorte skibukser Gratis

FOR DEN PÅ BUDSJETT
Colour Wear har naturlig nok latt seg inspirere av den svenske Forsvarsmaktens kamuflasjemønster og stiller denne habitten klar til inspeksjon i butikkene til vinteren. Men husk å lukk de store brystlommene på skalljakka før du går opp i grunnstilling.
COLOUR WEAR Falk jakke 2999 kroner
COLOUR WEAR Falk bukse 2199 kroner (clwr.com)

FOR DEN RIKE
Fra Trysils dype skoger er det kanskje ingen stor overraskelse at det blir produsert kamuflasje. Denne varianten i trelags Goretex fra Sweet Protection skal være inspirert fra fiske og fangst i det røffe Alaska og den ikoniske, norske fjellanorakken. Men egentlig er den inspirert av kamuflasje. Og Foo Fighters og verktøy. Giv akt!
SWEET PROTECTION Monkeywrench jakke 5499 kroner
SWEET PROTECTION Monkeywrench bukse 3999 kroner (sweetprotection.com)

Publisert 24. desember 2014 kl 15.51
Sist oppdatert 24. desember 2014 kl 15.51
annonse

Relaterte artikler

Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
– Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

annonse
jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Høkkers Freeride
Se bilder og resultater fra Høkkers Freeride

Høkkers: – Rekordpåmelding

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen