Holmenkollen er for tida et inngjerdet anleggsområde med adgang strengt forbudt. Men Fri Flyt fikk bli med på et eksklusivt oppdrag: Det er for mye snø i unnarennet, og på oppdrag for byggherren skal vi sjekke om ski er egnet for å få sklidd vekk overskuddssnøen.

- De skal legge et nett for å holde på snøen, og det skal ligge mye nærmere underlaget enn det som er mulig nå, forteller Henrik Lae, som jobber i Skiforeningen.

Annonse

Derfor fikk vi skrive oss inn i besøksprotokollen og slå følge med HMS-ansvarlig inn på området. Med skistøvler i plast og hjelm på hodet, slapp vi å få skrevet ut mer beskyttelsesutstyr.

Ikke førstespor
Mens vi rusler opp langs unnarennet, ser vi at det allerede finnes to snowboardspor og noen skispor. Med andre ord hadde noen i romjula klatret over gjerdet og trosset forbudet om å oppholde seg på anleggsområdet.

- Disse har unngått vaktene og tatt sjanser. Det er potensielt farlig å kjøre ski i unnarennet, for man vet ikke hva som kan ligge av skrot og metallstenger i snøen her, sier Lae.

Suget på det kritiske punktet

På toppen bygget forventningene seg opp. Hellingsgraden i unnarennet 36 grader, så vi har noen trivelige svinger foran oss. Sympatisk nok la de som brøt seg inn sporene på høyre side av unnarennet, og lot venstre halvdel stå igjen uten spor.

Selv om nye Kollen har permanente vindskjermer for hopperne, var vi ikke sikre på at snøen som venta etter kulen var fri for papp-faktor. Som fotograf ofret jeg meg som førstemann, riktignok i de gamle sporene.

Kollen-brølet da jeg passerte k-punktet var erstattet av brummingen fra tusenvis av hestekrefter fra anleggsmaskiner. Det var strengt tatt ingen prestasjon å brøle for heller, men det vil alltid være et stort kick å flyte i bratt og lydløs snø som dette. Henrik, Magnus og Peder har fått beskjed om å holde seg til venstre når jeg gir klarsignal fra bunnen.

20-40 cm tørr snø i 34 graders helling er ikke til å ta feil av. Det er gøy, og vi tusler opp for å ta en tur til. Straks begynner preppinga for den første hoppkonkurransen om to måneder, så det gode føret synger på siste verset.