ANNONSØRINNHOLD
FOTO: Foto: Naturkompaniet

Tips til vintertelting

Ekspertenes tips til vintertelttur

Det er få ganger du er så ett med naturen som når du setter opp leir og overnatter utendørs om vinteren.

Sist oppdatert 27. september 2023 kl 10.58

Naturkompaniets kollega, Stephan Schneider, har vært på vinterteltturer i flere tiår og vet alt om nødvendig utstyr og tankemåten som kreves. Dette gjelder spesielt om du aldri har prøvd vinterteltturer før.

Hvordan telte om vinteren?

Vi på Naturkompaniet ønsker å fjerne frykten slik at den ikke står i veien for nysgjerrigheten din. Skaff deg informasjon før du legger ut på tur. Vinterteltturer krever nemlig grundig planlegging.

Sjekk værprognosen, hvilke typer bekledning som trengs, og hvilket telt du vil bruke.

Og selvfølgelig hvor du skal slå opp teltet; det er bedre å begynne i nærområdet ditt om det er din første tur, sier Stephan Schneider.
FOTO: Foto: Naturkompaniet

Om du vil prøve vinterteltturer, er det viktig å følge med på værforholdene på stedet der du planlegger å slå leir.

– Om du er usikker på værmeldingen, kan du ringe den lokale fjellstasjonen og sjekke hvordan været ser ut i området. En vindprognose på 5–6 sekundmeter kan faktisk være nærmere 12 sekundmeter på fjellet, noe jeg ikke anbefaler for nybegynnere.

Da er det bedre å søke til områder under tregrensen der du er bedre beskyttet.
FOTO: Foto: Naturkompaniet

Et tips er å bygge snømurer 4–5 meter fra teltet for å holde borte den verste vinden og snøen.

Hvilket utstyr trengs for vintertelting?

Når du skal på vintertelttur, er valg av telt og kunnskapen om hvordan du setter opp teltet viktig, for en trygg opplevelse i naturen, ifølge Stephan Schneider.

– Når det gjelder utstyr, kan teltet være avgjørende for om du klarer deg om været skulle forverres. Det er like viktig å velge et kvalitetstelt som å vite hvordan du setter det opp.

Øv deg på å sette opp teltet hjemme, gjerne i dårlig vær, slik at du ikke gjør det første gangen når det er en reell situasjon.
FOTO: Foto: Naturkompaniet

Det er lurt å ha en rutine slik at du vet hva du skal gjøre, unngår stress og hindrer feil som kan ødelegge teltet.

Kom innom en av butikkene våre så viser vi deg hvordan du setter opp forskjellige telt. Vi kan også hjelpe deg med å finne liggeunderlag og soveposer som holder deg varm på vintereventyrene dine.

Vinterovernatting - Naturkompaniet anbefaler

FJÄLLRÄVEN - KEB DOME 3

Ekstra sterkt selvstående kuppeltelt for tøffe forhold året rundt. Romslig fortelt og god takhøyde gir høy komfort, samtidig som det har førsteklasses ventilasjon som er justerbar. Produsert uten fluorkarboner.

HILLEBERG - NAMMATJ 3 GT

Et av Hillebergs mest allsidige telt. Meget godt egnet til helårsbruk både i skog og på fjell. Teltet har en inngang, som gjør teltet imponerende lett.

HILLEBERG – UNNA

Et kuppeltelt som er superlett og frittstående gir deg muligheten til å sette det opp nesten hvor som helst. Konstruksjonen gir teltet god evne til å håndtere snøbelastning.

FJÄLLRÄVEN - KEB ENDURANCE 3

Et solid tunneltelt som er ekstra romslig og som er optimalisert for tøffe forhold, og om terrenget skulle være krevende. Teltpluggende er ekstra lange og brede, for å gi et lettere feste ved utfordrende terreng.

Dette er Naturkompaniet:

  • BUTIKKJEDE med kvalitetsklær og utstyr som du kan ha glede av lenge.

  • KJENTE VAREMERKER innen friluftsliv som: Fjällräven, Patagonia, Arc’teryx, Norrøna, Primus, Tierra, Marmot, Devold, Aclima og mye mer.

  • TILBYR UTLEIE av friluftsutstyr.

  • VEDLIKEHOLD og service av friluftsutstyr.

  • STOR KUNNSKAP og erfaring innen friluftsliv, helt siden 1991.

  • TILBYR KURS seminar og streams med tips og kunnskap innen friluftsliv.

Se Naturkompaniets nettside her!

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue