/ Annonse

En helg i dyp snø med Krister Kopala og alpinist-esset Juho Knuuttila

Førstespor i godt selskap, var mer enn nok til å vekke pudderhunden fra dvalen

Sist oppdatert: 15. september 2023 kl 10.31
Juho Knuuttila, IFMGA/UIAGM-Aspirant og en av de tøffeste klatrerne vi veit om, leder an oppturen. Foto: Anki Grøthe
Juho Knuuttila, IFMGA/UIAGM-Aspirant og en av de tøffeste klatrerne vi veit om, leder an oppturen. Foto: Anki Grøthe
Lesetid: 7 minutter

Høsten 2022 har vært alt for lang, alt for våt og alt for mild. Det har lagt en demper på skigleden. Det er langt forbi januar og jeg har havna i et slags høl: Jeg har fremdeles ikke hatt en eneste skidag 🤯

Jeg kan skylde på jobb, hjemmesituasjon, værforhold og utslitte skiklær, men når sant skal sies har jeg nok fått diagnosen “vondt i vilja”.

Dette er historien om en mirakelkur, som kom i form av en E-post fra Rab: En invitasjon til en eventyrlig helg på vestlandet. 

Fredag kveld. Det knatrer i piggdekkene idet jeg svinger inn oppkjørselen på Nes Gard i Luster. Her nede på noen få meter over havet er det plussgrader og sørpe - men yr har lovet oss mye mer, der oppe. Det lave skydekket skjuler rikelig med kald nedbør og erkeklassisk vestlandssnø. Det er er vanskelig å styre seg når jeg vet jeg skal boltre meg i denne snøen sammen med et helt stjernelag av dyktige fjellfolk. 🌨️

Samlet tropp på en morgen med lett pudderdekke. Foto: Anki Grøthe
Samlet tropp på en morgen med lett pudderdekke. Foto: Anki Grøthe

Stjernelaget ⭐️

Ut av låven, som er blitt ombygd til bar og et slags kulturhus som favner hele bygda, stiger en høyreist kar. Krister Kopala er langt fra hjemmebane i Tromsø. Men han er likevel lommekjent i dette området, hvor hans kone, den ikke helt ukjente Thea Røhme "sogner" fra.

Det er en anledning til å snakke litt om hvordan det har gått i det siste, for Krister er i siget. Med sin første egenproduserte fullengder, The White Giant, på slep har Krister virkelig blitt lagt merke til. Det har blitt Film Tour og forside i Fri Flyt, seier i Line of the year for nedkjøringen av Jiehkkevarris sørside, og bred profilering i serien Eksponert som har gått på NRK.

– Jeg startet 2023 med 19.000 følgere på Instagram, og nå er jeg over 75.000, ler han. 📈

For ordens skyld sa han dette i februar - når vi skriver september er han oppe i 120.000. Krister har nå blitt en global profil med sine prestasjoner på snowboard i stupbratte renner i nord-Norge.

Juho Knuuttila med en av sesongens beste goggle-tans. Foto: Anki Grøthe
Juho Knuuttila med en av sesongens beste goggle-tans. Foto: Anki Grøthe

En stor dose Sisu

På engelsk, med halvtykk finsk aksent, introduserer Juho Knuuttila seg. Du har kanskje ikke hørt om han, men det bør du. Fremdeles ung, men en klatrer som for alvor lager årringer i klatreverdenen. Juho er intet mindre enn en klassisk alpinist - en som står på ski med klatresele på om det trengs - og som har besteget noen av verdens mest kjente fjell. Eiger, Mt. Blanc og Denali besteg han i tenårene. Han har vært i Himalaya og gjort førstebestigninger av 6000-meterstopper uten navn. Merrittlisten er svært imponerende. Om du blir nysgerrig, og det bør du som sagt, så kan du lese mer om bestigningene til Juho her!

Og nå har han base i Narvik.

Ypperlige forhold for å både kos og test. Foto: Anki Grøthe
Ypperlige forhold for å både kos og test. Foto: Anki Grøthe

– Jeg flyttet til Narvik i fjor, siden jeg kunne finne muligheter for å klatre der hver dag. Jeg er så stoka for å være i nord-Norge, klatremulighetene der er endeløse. Du kan ikke klatre slik i alpene på samme måte lenger. Alpene er ferdigklatra, fastslår han.

Juho utstråler en beskjedenhet som er en del av klatrekulturen, men noen få minutters prat om klatring gjør det tydelig hvorfor han har blitt med i stallen som Rab-ambassadør. Det er kanskje ingen som lever opp til slagordet The mountain people slik som han. ⛰️

Fjellutstyr for ekte fjellfolk

Denne helgen skal vi derimot la tauet være, det er tid for å ta skiene fatt. Vi skal, sammen med et knippe utvalgte besøkende denne helgen, opp i vestlandspudderet, og Juho er også klar. Han studerer nemlig til IFMGA-guide i Chamonix og er snart ferdig, så skiferdighetene skal det ikke mangle på.

Lørdagen våkner vi til et solid lag snø som har kommet over natten 🤩

Begeistringen er til å ta og føle på under frokosten. Jeg tenker på lange dager i fuktig snø, og hvordan vannsøyla på de gamle skiklærne mine hadde tålt dette. For anledningen har jeg nemlig fått låne et nytt sett av Rab Khroma Kinetic skiklær.

– Rab er jo et klassisk klatremerke. Jeg har brukt Rab-utstyr helt siden jeg begynte å klatre, men jeg er veldig glad for å se dem levere på så høyt nivå på skiklær. Gode ryggsekker lager de nå også!, forteller Juho.

Rab har tatt miljøarbeidet sitt på alvor og leverer utstyr med innholdsfortegnelse. Foto: Rab
Rab har tatt miljøarbeidet sitt på alvor og leverer utstyr med innholdsfortegnelse. Foto: Rab

Gjennomtenkte detaljer

Khroma Kinetic er en jakke som presterer som en hardsjell-jakke men som er så bevegelig og myk at stoffet nesten føles som softshell. Forholdsmessig vil Hardshell føles som å gå med en tung og bråkete plastpose. Kinetic er Rab sin egen løsning som gir topp bevegelsesfrihet, værbeskyttelse og pusteevne til bedre pris og mer komfort enn konkurrentene.

Jeg merker også den lave vekta. Jeg blir såpass nysgjerrig at jeg må låne en vekt på kjøkkenet for å samle den gamla jakka og Kinetic-jakka jeg har fått låne. Rab-jakka veier inn på halvparten av hva min gamle skijakke veier. Imponerende! 🪶

I tillegg har den blitt merket med en QR-kode som lar seg scanne for å gjøre opp et klimaregnskap for plagget. Hvor mye er resirkulert materiale, hvor er det produsert? Det er en fiffig løsning på det altomfattende bærekraftspørsmålet ♻️

Her kan du få et innblikk i Rab sin geniale miljømerking!

Ta en grundig titt på detaljene i en Khroma Kinetic-jakke i videoen under.

Lokale pokaler

Når vi omsider er klare for avgang, bærer flere biler oss opp i fjellsidene over Gaupne. Inn i skydekke, fukt og dårlig sikt. Det føles som å bli fraktet til en hemmelig sted med bind for øynene på utdrikningslag, men omsider kommer vi høyere. Sikten klarere, veien blir smalere og urørt, såpass at vi flere ganger må ut for å dytte bilen fri.

Også bilen får sette førstespor - med alle problemene det innebærer. Foto: Anki Grøthe
Også bilen får sette førstespor - med alle problemene det innebærer. Foto: Anki Grøthe

Det er et slit, og jeg blir bekymret for å starte turen svett og blaut, men ingen problem - allerede her og de neste åtte timene vi tilbringer ute puster Khroma-klærne svært godt, de samarbeider med innerlaget og telefonen i lomma er tørr og trygg.

– Det er derfor jeg bruker Kinetic, forteller Krister. – Puster bra, passer bra, pakker lett. En allround hardtarbeidende maskin. Den Khroma-buksa har jeg slitt ut flere versjoner av opp igjennom årene, og denne utgaven er enda bedre og mer velfungerende, sier han.

Med så mye dagsfersk snø er alle linjer åpne. Foto: Anki Grøthe
Med så mye dagsfersk snø er alle linjer åpne. Foto: Anki Grøthe

Inn i det ukjente

Det er betryggende å trå ut i det ukjente med han og Juho som selskap, og med flere drevne utstyrstestere, under værforhold som er skapt for å stressteste utstyret.

Vi gjør laps på 4-500 høydemeter og får "hele" vestlandet med på turen. Kladdesnø, tung snø, lett snø, ubunden snø, men for det meste: Førsteklasses tørr og kald løssnø 😍

Med slikt selskap og god, tørr bekledning er det vanskelig å høre kroppen klage på at den er sliten. Foto: Anki Grøthe
Med slikt selskap og god, tørr bekledning er det vanskelig å høre kroppen klage på at den er sliten. Foto: Anki Grøthe

Det knirker litt i kroppen, men det tar ikke lang tid før jeg virkelig kjenner på sulten etter å kjøre. Vi kommer opp gjennom en bred skogflanke til godt over tregrensa før vi kan slippe oss ned. Brede, surfete flanker erstattes fort av tynn, oversiktlig og kjempemorsom skogsskjøring. Bratte partier med dropp gjennom grantregreiner. "Woo-hoo"-utbrudd fra alle kanter.

På runde to tar jeg følge med Juho, som instinktivt velger seg de bratte partiene vi la merke til, men bomma på, i første omgang. Det deises nedover putelinjer, det er snøkladder rett i munnen, og den deilige følelsen av å falle sakte i fløyel - selv om man egentlig kjører ganske fort.

Det skal ikke mye til for å kurere sommersesong-blues. Kanskje mindre enn dette. Men du verden som det hjelper når man treffer på forholdene, selskapet og utstyret. Jeg gleder meg allerede til å starte 23/24-sesongen!

Rab Khroma Kinetic jakke:

✅ Lett, pustende og elastisk spesialdesignet for lange og krevende skieventyr

✅ Proflex-stoff som reagerer effektivt på fuktighet og mer effektivt enn tradisjonelt Hardshell-stoff

✅ Innebygget strech og artikulasjon i ermene gir deg massevis av mobilitet i teknisk terreng.

✅ Dupe frontlommer for oppbevaring av skifeller eller et kart.

✅ Hjelmtilpasset justerbar hette

✅ Forlengede mansjetter med elastisitet nederst og borrelåsjustering for bedre passform rundt hansker og votter.

✅ Svært lavt pakkvolum

✅ Vekt: 474 gram (Størrelse 10)

✅ NB: Nye farger denne sesongen!

Følg @rab.equipment på Instagram og sjekk ut Rab på Facebook.

Publisert 14. september 2023 kl 08.10
Sist oppdatert 15. september 2023 kl 10.31
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen