FOTO: Kalle Hägglund

Fullverdig helårsdestinasjon

Hemsedal er mye mer enn bare vinter

Sist oppdatert: 30. april 2024 kl 21.42

Vi har alle hørt om Hemsedal. Hemsedal - en bastion av en vinterdestinasjon. Denne livlige bygden har fått stempel som Skandinavias svar på de europeiske alpene - og ikke uten grunn. Her finner du et aktivitetstilbud som vil tilfredsstille både barnefamilier og kresne fjellfolk året rundt.

Tråkkemaskinene har lagt sesongens siste kordfløyel og beltene er blitt tatt av. Endelig skal de få sin velfortjente hvile. Helt frem til snøen, igjen, daler over Hallingdals ubestridte kjempe. Til og med heisene får en liten pust i bakken før Lodge Expressen sveives i gang 22. juni og snurrer frem til 6. oktober.  Snøen forsvinner straks ned elva og ut i havet. Skisesongen er plutselig over i Hemsedal, men det betyr ikke at det ikke er noe å finne på. Snarere tvert imot. 

 
Like sikkert som at hestehov, hvitveis og blåveisen blomstrer, dukker sykkelstiene frem fra vinterdvalen.
FOTO: Lars Storheim
Like sikkert som at hestehov, hvitveis og blåveisen blomstrer, dukker sykkelstiene frem fra vinterdvalen.
 

Du kan ankomme Hemsedal både med og uten sykkel. Kommer du uten starter dagen din i sykkelutleien til SkiStar, Fyri Sport Club eller MOH+. Her finner du kompetente medarbeidere som hjelper deg med å finne den perfekte sykkelen for deg og dine behov. 

Milevis av muligheter

Hemsedal Rides er området. Stolheisen Lodge Express er navet i Hemsedals stisykkeltilbud. Her finner du heisbaserte sykkelstier som Silverstone, Broadway, High Line og det nyeste tilskuddet Sentrumstien, som åpnet i fjor sommer.

For de helt ferske, uavhengig av alder, er Tottelia Bike Park et fantastisk sted å prøve seg frem. Det er også milevis av grusveier man kan sykle med el-sykkel eller gravel dersom fartsfylt nedoversykling ikke er det som står høyest i kurs hos deg.

Følg Hemsedal rides på Facebook for å holde deg oppdatert

Etter en travel morgen med god veiledning og vennlige tips hos sykkelutleieren er du klar til å kaste deg ut i terrengsykkelens vidunderlige verden. Et naturlig sted å starte for å lære å kjenne sykkelen, samtidig som du pushet ferdighetene dine, er Tottelia Bike Park, som befinner seg mellom Fyri Resort og Hemsedal Skisenter.

Her kan du sykle deg svimmel i den grønne, den blå og den røde mini-flytstien. I midten av Tottelia finner du et koselig område med grillmuligheter, der hele familien kan slappe av mellom slagene. 

 
I Tottlia kan hele familien leke seg på to hjul.
FOTO: Kalle Hägglund
I Tottlia kan hele familien leke seg på to hjul.
 

Etter hvert som du blir varmere i trøya med god flyt i Tottelia Bike park kan Lodge Express ta deg med opp på fjellet - der nye utfordringer venter.

Blå flytsti

Det neste steget på ferdighetesstigen er Silverstone, en av Norges råeste flytstier med fantastisk utsikt over fjellene. Stien begynner i det du går av heisen og starter med en liten sløyfe opp i terrenget før du vender hjulene ned mot Skigaarden og lar tyngdekraften trekke deg ned mot bunn av skisenteret.

 
FOTO: Lars Storheim
 

Silverstone har rundt en mil med flyt med i overkant av 70 doserte svinger, kuler og hopp. Dersom du ønsker å sykle flere runder i høyden, kan du sjekke ut Broadway, som tar deg videre til High Line før du dundrer nedover.

Ett stalltips er å ta det litt rolig første turen slik du vet hvordan stien går og hvor de store og mindre hoppene finnes. Kanskje du finner noen skjulte linjer?

Broadway og High Line

Broadway - som starter på toppen av Hemsedal Skisenter - er en flat, grønn flerbrukssti som passer for alle. Stien går fram til Sollaustbekken hvor det er bygget en stor gapahuk. Her kan du enten fortsette på den blå sykkelstien, High Line, eller sykle Broadway tilbake.

 
High Line er en panorama sti som tar deg videre opp i høyden.
FOTO: Lars Storheim
High Line er en panorama sti som tar deg videre opp i høyden.
 

Her klatrer man oppover i terrenget hvor man på rundet ned har kupert terreng med tillagte kuler og svinger. Totallengden av Broadway og High Line er til sammen rundt to kilometer.

For viderekommende

«Sentrumsstien» er en rød sti som består av store doseringer, rullbare «tables» og seksjoner med smal sti og svaberg. Stien tar deg hele veien fra høyfjellet og til bunnen av dalen. Også her er det fornuftig med en gjennomsykling, slik at du blir kjent med stien og elementene før du tar fart og drar på.

Stien starter fra Fjellkafeen. Følg starten av Broadway til Sollaust før du brekker av på den røde stien som slanger seg nedover fjellet mot sentrum og Fyri Resort. Fra Fyri kan du følge transportstien som går langs Totteskogheisen, hvor til slutt kommer inn på siste delen av Silverstone. Plustelig er du tilbake ved heisen som effektivt tar deg opp til toppen igjen.

Festival

Helt nytt av året er sykkelfestivalen Hemsedal Trail Daze som går av stabelen 4.-7. juli.

Hemsedal Trail Daze er et arrangement som fokuserer på å skape et inkluderende miljø for alle. Både nybegynnere, barnefamilier og erfarne terrengsyklister får mulighet til å oppleve mestring i Hemsedals fantastiske natur.

Under festivalen blir det arrangert konkurranser, kids camp, guidede turer for damer, after bike, sykkel- og utstyrsdemo, sunset rides og mye mer.

 
Hemsedal Trail Daze er et samarbeid mellom Destinasjon Hemsedal, SkiStar Hemsedal, Fyri Resort og Bosch.
FOTO: Kalle Hägglund
Hemsedal Trail Daze er et samarbeid mellom Destinasjon Hemsedal, SkiStar Hemsedal, Fyri Resort og Bosch.
 

Mangfold

Dersom heisen er stengt eller din bedre halvdel og/eller arvinger er lei av at du sykler alene, er det en rekke andre aktiviteter å ta seg til i Hemsedals sommerhalvår. Her er det bare å snøre på seg et par gode sko og vrake ut i nydelige turmål. På skikkelige godværsdager er det lite som slår en dukkert i Fekjanånefossen - særlig etter en tur til Storhøvda.

Det er gode muligheter til snorkling og kanopadling i Hemsedals mange vann og elver. Du er heller ikke langt unna vertikale utfordringer - med et rikt utvalg klippeklatring, buldring, fjellklatring og via ferrata. Om været ikke spiller på lag er Hemsedal Klatresenter en sikker vinner.

Digital hjelp

Hemsedal har lansert en ny applikasjon til telefonen din: hemsedal.com. Appen tilbyr en unik opplevelse av fjellene og naturen, samt innsikt i Hemsedals sykkelruter, turer, aktiviteter, nye matopplevelser og mer.

Last ned fra App Store | Play Butikk og oppdag Hemsedal på en helt ny måte

Dette er annonsørinnhold, laget av Fri Flyts kommersielle avdeling, for annonsør. Fri Flyts redaksjon og journalister har ingen påvirkning på produksjonen eller publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Publisert 30. april 2024 kl 21.40
Sist oppdatert 30. april 2024 kl 21.42
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen