FOTO: Anette Andersson

Arc’teryx Freeride Academy i St. Anton 

Arc’teryx Freeride Academy i St. Anton 

BLI MED OSS FRA 1. TIL 4. FEBRUAR 2024

Sist oppdatert: 15. november 2023 kl 19.33

Varselet er bra! Nesten for bra. Samtidig som toget ruller fra Innsbruck og inn mot hjertet av de østeriske alpene sjekkes været for de kommende dagene via en rekke applikasjoner og nettsider. 

YR, Windy og Meteoblues-varsler sammenliknes. Alle melder det samme. Det skal lave ned!

Rundt midnatt siger toget sakte inn på stasjonen i St. Anton. Bagger med ski, brett, klær og sko slepes ut på perrongen og videre opp mot hotellet.

Den korte gåturen føles som en liten ekspedisjon der vi, som fortidens polarhelter, kjemper oss gjennom snøværet. Men slitet blir fort glemt og tankene retter seg mot morgendagen. Nå skal det soves.

 
Vi er på Arc’teryx Freeride Academy i St. Anton for å nyte fire dager med eventyr, læring og samvær.
FOTO: Anette Andersson
Vi er på Arc’teryx Freeride Academy i St. Anton for å nyte fire dager med eventyr, læring og samvær.
 

Et møte mellom likesinnede

Det er en unik opplevelse der skikjørere og snowboardere på alle nivå kan lære av erfarne fjellguider. Gjennom workshoper tilbys en sikkert opplegg for alle. Enten du er en erfaren utøver eller er en nybegynner som ivrig søker etter ny kunnskap, legger Arc’teryx Freeride Academy tilrette for å møte likesinnede.

De bekjentskapene som skapes under arrangementet strekker ofte videre ut fra fjellet og skaper et globalt nettverk av vinternerder som forenes gjennom sin kjærlighet for å gli på snø.

 
- Har alle med skredutstyret sitt? Fjellguiden ser alvorlig over gruppen når vi samles til vårt første kurs.
FOTO: Anette Andersson
- Har alle med skredutstyret sitt? Fjellguiden ser alvorlig over gruppen når vi samles til vårt første kurs.
 

Noen snur ryggen til gruppen og begynner å lete gjennom sekkene sine. En annen prøver diskre å sjekke batterinivået på sender/mottakeren, men blir avslørt av senderens piping. Det har snødd så pass mye at deler at anlegget er stengt på grunn av skredfare.

 
FOTO: Anette Andersson
 

Takket være et velutviklet heis-system kommer vi oss effektivt til lett tilgjengelige og sikre offpiste-områder. En av de beste egenskapene på Arc’teryx Freeride Academy er alle innslagene av læring under kursene.

Vi tester skredutstyret grundig, får tips om gode apper og ser på fjellformasjoner for å lære hvor vi ikke skal plassere svingene våre. Silvia Moser som er en av Arc’teryx-utøverne deltar også, og hun deler lidenskapelig av sin kunnskap med resten av gruppen.

Autentisk alpelandsby

På ettermiddagen samles vi i den oppbygde Freeride Village midt i landsbyen. Her er det mulig å teste både klær og ryggsekker fra Arc’teryx, låne ski fra Atomic, stegjern fra Camp og briller fra Oakley. Selvfølgelig er punsjen varm, ølen kald og det bugner av utallige oste-retter.

 
Det er lite som slår lyden av knitring fra tørre vedkubber
FOTO: Anette Andersson
Det er lite som slår lyden av knitring fra tørre vedkubber
 

St. Anton, som ligger i hjertet av Arlberg-regionen, er en sjarmerende og pulserende alpelandsby. Med sine brede og velpreparerte løyper som strekker seg over 300 kilometer, forstår alle at østerrikerne, med rette, kan skryte av landsbyen.

Det er både bratte bakker som utfordrer erfarne skiløpere og slake bakker som ønsker nybegynnere velkommen. Og tilgjengelig terreng nok til å tilfredsstille selv den mest kresne villsnø-jeger. Men St. Anton er mer enn bare ski.

 
Her er det bra, virkelig bra.
FOTO: Anette Andersson
Her er det bra, virkelig bra.
 

Den autentiske alpelandsbyen har beholdt sin tradisjonelle sjarm samtidig som den tilbyr moderne bekvemmeligheter. Gatene rammes inn av pittoreske trehus og tradisjonelle kafeer. Afterski-scenen her er verdenskjent og den lever opp til sitt rykte.

Etter en dag i bakken forvandles landsbyen til en fest, hvor skiløpere samles for å nyte god mat, levende musikk i en innbydende atmosfære mellom øl og tysk urtelikør.

Og ja, dersom du lurte så tar vi turen innom Krazy Kanguruh, ett av flere ikoniske steder som har vært med å prege St. Anton sitt rykte som en festdestinasjon.

I eventyrets ånd

Morgenen etter sprekker skydekket opp og solen titter frem. Dagens opplæringsøkt er Ski touring Arlberg Style, noe som betyr at vi drar dit forholdene er best akkurat denne dagen. Fellene tas på og i en lang rekke subber vi oss i sikksakk oppover før vi tar en pust i bakken på toppen og svinger oss ned fjellsiden i dyp, urørt snø.

 
FOTO: Anette Andersson
 

Utover kveldene fortsetter følelsen av kameratskap. Sosiale sammenkomster lar oss deltakere dele historier og knytte forbindelser med andre.

Enten du nyter et tradisjonelt østerriksk måltid, slapper av på en koselig pub eller bare spaserer gjennom St. Anton, handler kvelder på Arc’teryx Academy like mye om å bygge vennskap som om å feire eventyrets ånd.

Slitne etter en lang dag i fjellet passer det godt å bli invitert til filmvisning på kvelden. Fem filmer fra turneen «For the love of Winter» vises. Filmene gir et dypere innblikk i friluftseventyrets verden, verdifulle perspektiver på utfordringene og belønningene ved å leve i og av fjellet.

 
En feiring av fjellkultur, utdanning og kameratskap på snø. Hvordan kan du ikke ønske å være akkurat her?
FOTO: Anette Andersson
En feiring av fjellkultur, utdanning og kameratskap på snø. Hvordan kan du ikke ønske å være akkurat her?
 

Nysgjerrig?

Neste Arc’teryx Freeride Academy blir avholdt 1.-4. februar 2024. Det tilbys kursøkter innenfor ski, snowboard, telemark, topptur, snøskred og fotografering. Disse kursene er designet for å øke kunnskap, som kan hjelpe deg til å ta skikjøringen din til nye høyder.

Utøvere under arrangementet inkluderer Spencer O’Brien, Stian Hagen, Craig Murray, Silvia Moser, Max Kroneck, Stinius Skjøtskift og Eric «Hoji» Hjorleifson.

Arc'teryx Academy i 2024:

• Arc’teryx Freeride Academy i St. Anton

• Arc’teryx Backcountry Academy i Whistler

• Arc’teryx Alpine Academy i Chamonix

• Arc’teryx Climbing Academy i Yangshuo

• Arc’teryx Climbing Academy i Squamish

Publisert 15. november 2023 kl 19.33
Sist oppdatert 15. november 2023 kl 19.33
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen