– Dette er dager hvor vi  kombinerer både skredkurs og toppturkurs, med fokus på læring og fjellferdsel på ulike typer snøforhold. I tillegg vil vi lete etter god snø slik at kursdeltakerne også får en fin skiopplevelse i romsdalsfjellene, sier Henrik Breuer i Fri Flyt.

Mye snø

Kurset er et nytt tilbud fra Fri Flyt, og vinterens forhold – men blant annet mye snø og mye vind i Romsdalen – gir perfekte forhold for denne typen kurs. Tindevegleder Bjørn Kruse er bas for kurset.

– Det er veldig mye snø i Romsdalen i år. Temperaturendringer og vind gjennom vinteren skaper noen utfordringer med tanke på snølagene, noe som både er bra for dette kurset, men som også gir fantastiske muligheter til å finne god snø, sier Kruse.

LES OGSÅ: UTEs test av fjellski

MYE SNØ: Det er ikke så mye på utsette på snømengdene i Romsdal for tida. Dette er fra Kirketaket forrige uke. Foto: Romsdal Lodge

– Hva kan du si om innholdet på kurset?

– Sammen med deltakerne setter vi opp gode målsettinger for helgen. Det vil jobbes med metoder og teknikker, med fokus på turplanlegging, terrengforståelse og gruppehåndtering som vi vet mange bør ha mer kunnskap om. Det blir fire fine turdager med kursing og læring underveis, hvor deltagerne blir aktive i både valg av tur og god snøjakt.

Bred målsetting

Målsettingen er å gi deltakerne gode verktøy for å planlegge og gjennomføre toppturer i vinterfjellet. De skal få bedre forståelse for turplanlegging, vurdering av snø, gjenkjennelse av skredutsatt terreng, veivalg opp og ned, kjøremønster, gruppedynamikk, andre mennesker i fjellet og kameratredning.

– I tillegg skal du få lære om det å gå og kjøre mest mulig effektivt når du er på topptur. Uansett om du har vært mye eller lite i fjellet fra før er dette er lærerikt kurs som alle som går på toppturer bør bli med på en gang for å få den grunnleggende forståelsen for å ferdes i bratt terreng med snø og få mer skiglede fordi man bli tryggere på egne valg basert på kunnskapen man har lært og erfart, sier Kruse.

LES OGSÅ: Best i test

LÆRERIKT: Store opplevelser og mye læring står i fokus på kurset. Foto: Matti Bernitz

Krever lite erfaring

Totalt tre slike kurs arrangeres gjennom vinteren, og de stiller noe krav til erfaring – men det er greit å være fersk.

– Turen er for de som har noe erfaring fra langrenn, fjellski eller alpint fra før, men ganske ferske med toppturski på bena. Eller man har gått en del på topptur fra før, men mangler kunnskap om å gå alene i fjellet og ta riktige vurderinger underveis, forteller Henrik Breuer fra Fri Flyt– som også legger til at det blir både sosialt og hyggelig.

– Når man er på Fri Flyt tur blir det også en sosial helg da vi bor og spiser sammen og man kan få seg gode turvenner med samme interesse.

Mer info finner du her!

LES OGSÅ: UTEs tips til neste fjelltur