TOPPFORHOLD: Andørja viste seg fra sin beste side under freeridekonkurransen på øya! Foto: Rune Dahl

Se filmen fra Andørja

Knut Christian Michelsen & Jan Børre Nylund har sendt oss feelgood-film og feelgood-rapport fra årets freeridekonkurrase på Andørja.

Andørja Freeride 2012 – en leirskole for voksne
Andørja-crewet må ha sovet med harelabb under puta de siste ukene, for maken til griseflaks skal man lete lenge etter. Fimbulvinteren i Nord-Norge har satt sine spor. Med rennsnø, ustabile snøforhold og generelt mye vær og vind var det lite som talte til fordel for Andørja.

– Harelabben har definitivt gjort jobben sier Ole Skardal, rennleder for eventen, og stryker varsomt på en hestesko knapt synlig i lomma på goretexbuksa.
 
Dag 1 – Helikopterporr
Jernvispen letter sent denne dagen, hovedsakelig fordi en Narviking har kuttet strømforsyningen til halve byen. Etter litt helikopterførstehjelp med ducktape og wire er strømmen tilbake, og malmbyen er igjen på rett kjøl. Andørja Freeride kan starte rotoren. Mellomtinden på Rolla er dagens fjell for trening og kos til konkurransen. Et fint knippe, nærmere 50 i tallet, har stått opp tidlig for å bruke dagen. Klipper forseres og snø pløyes etter alle kunstens regler. Linjer prikkes inn og testes ut til sola går ned. Afterskien  byr på underholdning i god gammel leirskolestil, med unntak av klining og tafsing. En lokal fisker har trålet reker noen timer i forveien for å sørge for næring til slitne ski- og brettkjørere, og presenterer stolt et rikholdig buffetbord fylt til randen av blodferske reker med tilbehør. Rodeooksen fyres i gang og «The Prince of the Rodeo» kåres til høylytt jubel. Etter rodeoshowet drar serveringsdamene i gang line dance før lokalet stenger og deltagerne blir sendt i seng.
 
Dag 2 – Pølser, høkk og sol
Leirskole dag to. Viggo Valle vil kanskje spørre deg hvor du vil reise, eller «kor vil du reis hen?». Svaret er selvfølgelig Snøtinden. Nevnte fjelltopp på 1215 meter byr seg frem i sola og får et kvart snes oslofolk til å felle en tåre i øyekroken. Føret er fint, forholdene er sikre – her er det bare i gi ramsalt kamfer. Jernvispen jobber fra morgen til kveld og sørger for klippedropp, tryn, blod, svette og parafinos. Jo nærmere konkurransen man kommer, jo hardere kjører folket. På bussen hjem etter endt dag sover halve bussen seg gjennom 2 mil med konstant telehiv (Meltveit Kleppa; send penger! – her trengs det mer enn hakker, grafser og grus). Dagen ender med orientering om morgensdagens konkurranse. Kråktinden er klar og forholdene er prima! 
 
DAG 3 – Konkurranse
Tre fjærlette dansebandsteg fra vannkanten står hjulvispen klar for action; det er klart for konkurranse. Hvis man ser bort fra temperatur og snø kan man villedes til å tro at man er på Gran Canaria hva værstabilitet angår. Andørja viser seg fram med praktdrakten påkledd nok en gang. Vaffelosen henger grøttjukk over fjorden og det er klart for alvor. På toppen av Kråktinden står folk og svinger med armer og bein, noen springer fanatisk rundt i sirkel med staver. Det nesten totale fravær av milslukerluer sier deg at dette ikke er birken eller Marcialonga, selv om man kan bli fristet til å undre. Klipper forseres, ski spretter i alle retninger, det bommes på linjer, det jubles, felles tårer og fotograferes. Stemningen er rett og slett en smule magisk og jubelbruset fra andre siden av fjorden vil ingen ende ta. Andørja crewet puster lettet ut etter at premiebordet er ribbet for pokaler og det er vel fortjent. Dette lille øysamfunnet er ualminnelig engasjert og til stede - her stiller alle opp. Det er kanskje derfor ideen om OL på Andørja lanseres her og nå, for med harelabb, engasjement og humør kan ingenting gå åt skogen. 
 
NB!
Andørja må for enhver pris ikke forveksles med sin broder Andøya, forskjellen er som natt og dag. Mens Andøya er flatt som ei pannekake av tynn røre, er Andørja et Mordor i miniformat, øya er formelig spekket med godis som venter på deg. Med 20 topper over tusen meter, med drøyt 5 mils kjøring rundt øya er det ikke rart at lokale koser seg her vinterstid og noen vurderer å bygge ut veien for å undersøke om antall høydemeter stiger proporsjonalt med antall omkretsmeter vei.

LES OGSÅ: Skille vant på Andørja

Se film fra konkurransen her:

 
 
VIS KOMMENTARFELT
Annonse
Annonse
Annonse