– Det blir først og fremst en mental kamp for å takle monotonien og å holde på så lenge. Humøret kommer garantert til å svinge, og i perioder vil det bli veldig tungt, sier Blikken Haukøy.

10 og 18 000

Til helga skal nemlig hun, Glenn Tore Løland og Lars Erik Skjervheim forsøke å sette nye verdensrekorder i antall høydemeter gått på ett døgn. Det betyr at Malene må gå over 10 000 høydemeter for å sette rekord, og gutta må gå mer enn 18 654. Rekordforsøket starter klokka seks lørdag kveld i Myrkdalen ved Voss.

– Lars Erik og jeg har snakka mye om dette, og vi er veldig motiverte begge to. Men ingen av oss har gjort noe så langt og ensformig før, så det blir spennende, sier Malene.

Tidligere er en 18,5 timer lang runde på Høgruta det lengste de to har gått – en tur som ikke kan sammenlignes med stedet for helgens rekordforsøk.

SPREK: Lars Erik Skjervheim må gå 42 runder i den 450 høydemeter lange løypa for å sette verdensrekord. Arkivfoto: Bård Smestad

Enkelt, effektivt og enforsmig

De har forberedt ei løype på 450 høydemeter, som er preparert og saltet for å gi optimale forhold til rekordforsøket. Malene må gå 22 ganger opp og ned for å ta rekorden, og Lars Erik må gå hele 42 runder.

– Løypa er veldig enkel, og vi blir helt sikkert drittlei, men det er veldig effektivt. Guttas verdensrekord ble satt i vinter, i ei kortere løype, som betydde enda flere fellebytter. Vi diskuterte å å legge opp til ei lenger løpe for å bruke mindre tid på å bytte feller, men jeg tror det er bra å få litt variasjon, sier Malene Blikken Haukøy.

Gir seg ikke før døgnet har gått

De kommer også til å bytte utstyr etter føre og slitasje. Fellene blir tyngre når de blir våte, samtidig som glien må være optimale etter som temperaturen endres gjennom døgnet.

– Vi har bra med folk som hjelper oss med både utstyr, heiing og telling av runder, sier Blikken Haukøy.

– Hva spiser dere mens dere holder på?

– Vi har spurt folk som driver med lange løp, og rådet er å spise så vanlig som mulig. Derfor blir det nistepakke, og kanskje litt gel og den slags etter hvert.

– Hvis du har tid igjen når rekorden slås, fortsetter du å gå da?

– Selvsagt! Vi går i tjuefire timer, vi må jo prøve å sette en rekord det blir vanskelig å slå!