– Det er veldig hyggelig å bli stemt fram, men det er litt overraskende også. Det er tydeligivs noen som følger med litt mer enn jeg tror! Dessverre er jeg på jobb neste helg, og må melde pass, sier Finseth til Fri Flyt.

LES OGSÅ: Hvem fortjener RFC-wildcard?

– Moro med comeback

– Det er lenge siden du bemerka deg i frikjøringskonkurranser. Ville du stilt opp i Røldal Freeride Challenge (RFC) hvis du hadde anledning?

– Ja det tror jeg faktisk. Jeg har blitt litt eldre nå, og setter ikke så store krav til meg selv og egne prestasjoner lenger. Så det hadde vært moro og gjort et lite konkurransecomeback. Men det blir dessverre ikke i år.

Wildcard til Muggerud

Fred Syversen ble nummer to i avstemninga, men han ærklærte tidlig på Fri Flyts facebookside at han ikke har anledning. Even Sigstad tok tredjeplassen, men han er opptatt med filminnspilling på Svalbard når konkurransen går av stabelen, og foreslår følgende:

– Gi plassen min til Muggerud!

Og Karl Kristian Muggerud, som ble nummer seks med nesten åtte prosent av stemmene, takker og bukker.

– Vet ikke om jeg har så mye å stille opp med, men jeg tar det som ei utfordring, sier den sympatiske BC-spesialisten fra Darbu.

Hagens konkurransekarriere over 

Stian Hagen ble nummer fire, men han kommer ikke til å stille til start.

– Leserne vil gjerne se deg i Røldal Freeride Challenge. Hva tenker du om det?

– Det er veldig hyggelig at leserne vil se meg i Røldal, men det blir ikke aktuelt. Jeg avsluttet min konkuransekarriere for over 10 år siden og har ingen planer om å ta den opp igjen. All ære til de som stiller, men for meg er det andre ting ved skikjøring som gjør meg tent i disse dager. Jeg tror siste konkuransen jeg deltok i var VM i Alaska i 2000, hvor jeg fikk 4. plass, sier Stian Hagen.

– Hvordan hadde du gjort det i RFC, tror du? 

– For å hevde seg i en frikjøringskonkuranse er man nødt til å ta sjanser, jeg er for gammel til å risikere helsa for litt heder og ære, så svaret blir at jeg hadde gjort det dårlig.

Sig neste år

Også Sig Tveit, Kjetil Isaksen og Fredrik Lyutkis må melde pass. Tveit er opptatt i USA, men lover å stille hvis han får sjansen neste år. Lyutkis har følgende å melde om årets RFC:

– Fredrik; er det ikke på tide å vekke liv i sirkushesten og vis ungfolene hvem som er sjefen? 

– Nei, nå tror jeg vi skal få slippe til neste generasjon med frikjørere! Mitt fokus om dagen er å formidle skiglede og samtidig forsøke å skape et levebrød av den hittil livslange lidenskapen, så får andre med ambisjoner om nasjonale og internasjonale meritter ta seg av underholdningen. Sist gang jeg var med var i 2010 og det var ikke særlig spennende for verken meg selv eller publikum, så da tenkte jeg at nok får være nok. Fokuset er ikke der lenger og det er ikke bare å slenge seg med lengre når man har påtatt seg ansvaret som ligger i det å være gründer og far. Tror heller ikke at jeg hadde hatt så mye å stille opp med, men gud bedre så gøy det hadde vært dersom.

– Hvordan hadde Luytkis lagt opp løpet om han hadde blitt med? 

– Dersom jeg skulle vært med så hadde jeg startet oppkjøringen tidlig i januar! Fokuset må være på plass og målsettingen klar. Dersom man skal bli en god konkurransekjører så ligger det store forberedelser både mentalt og fysisk, kanskje mest mentalt. Det er liten feilmargin og man må gå gjennom runnet sitt hundrevis av ganger før man setter utfor. Jeg er ingen stor klippedropper, men ville satset på flyt og teknikk ispedd noen tekniske overraskelses-elementer, kanskje en 360 eller noen andre krumspring bare for å fremheve «kontrollen» på linja. Det er en dommeridrett og dommere er til for å manipuleres!

– En skam

Kjetil Isaksen kommer gjerne tilbake til Røldal, men i år skal han sykle i stedet for å kjøre ski i Røldal:

– Hadde du tenkt til å snike deg unna RFC Kjetil?

– Det er en skam, men jeg må prioritere obligatorisk sykkelsamling, selv om RFC er mye mer moro. 

– Hva skal til for at du blir med? 

– Det må isåfall være at Fernet stiller som sponsor igjen. 

– Hva betyr RFC for deg? 

–  Som utøver er det en utrolig betydningsfull konkurranse.Hadde det ikke vært for RFC ville det vært mange frikjørere i Norge uten sponsorer. Det var også en viktig inngangsbillett for meg etter RFC 2002 (Der Kjetil ble nummer to etter Nils Petter Rabbe, journ. anm.). RFC er jo ikke minst en sosial helg med mye moro. Jeg er ellers mektig imponert over jobben Pelle og Bettina har gjort gjennom disse årene. 

– Kommer du til å være med igjen senere? 

– Så lenge konkurransen består, vil jeg gjerne det! 

Davidsen er med

EpåG-sjef Magnus Davidsen er heldigvis tøffere enn ringrevene Isaksen og Lyutkis, og stiller til start i Røldal med Fri Flyts wildcard i lomma. Hans kommentar til saken er enkel og grei: 

– Dæven!

Det siste wildcardet ligger foreløpig på is, da vi ikke har fått tak i en rekke av de nominerte kjørerne. Men vi kan avsløre at hucksjefen André Pracek ikke kan utelukkes! 

Røldal Freeride Challenge går av stabelen fredag og lørdag neste uke!