Teleskopstaver er gir mulighet til å gå med lange staver i motbakkene, og kjøre med korte staver ned igjen – perfekt for å utnytte skituren maksimalt opp og ned. Bakdelen med justerbare staver er at de tåler mindre enn vanlige staver og ofte koster litt mer.

Vår test av 10 av de mest populære teleskopstavene viser at leverandørene vekter funksjoner ulikt. Noen staver er temmelig enkle og lette i vekt, mens andre har kreative løsninger på både det ene og det andre.

Annonse

Fri Flyt har et stort arkiv med tester av ski - sjekk her for flere!

NORSK: På vei opp med norske Swix Sonic i hendene, staven som er designet av Stian Hagen. Foto: Martin Innerdal Dalen
NORSK: På vei opp med norske Swix Sonic i hendene, staven som er designet av Stian Hagen. Foto: Martin Innerdal Dalen

Når man kjøper teleskopstav bør man tenke gjennom eget behov. Vil du ha utløsbar stropp? Det kan redde skulderen din hvis du hekter staven i høy fart, og gir plusspoeng i testen. Foretrekker du å kutte ut stroppen, slik mange anbefaler i skredterreng? I så fall bør du ha en stav hvor stroppen kan fjernes uten å ødelegge noe – det gir også plusspoeng. Roterende trinse er et pluss, for det gjør staven mer stabil i hellende terreng – og det er vel nettopp poenget med topptur.

De fleste stavene har forskjellige detaljer for å betjene techbindinger – først og fremst hælløftere – med håndtaket. Disse «nebbene» kan også brukes til å skrape vekk snø fra skiene; et bra triks for å spare mye vekt. Hvordan nebbene er utformet varierer. Noen håndtak har hull som kan brukes til å lage kjelke, feste tørkesnor, teltbarduner og den slags. Håndtakene og stroppene bør være komfortable, også uten hansker.

Mange har håndtak som er forlenget nedover staven, slik at den er god å holde også under selve håndtaket. Dette er fordel i motbakker, både i bratt lende og når du går i skrått terreng og trenger lengre stav på nedsiden. Også ved kjøring i bratt og teknisk terreng er det kjekt å kunne skifte grep på staven, men fortsatt ha godt feste og komfort. Dette forutsetter selvsagt at du frigjør hånda fra stroppen.

STAVISETT: Det er ganske deilig å sette staven på rett plass til rett tid når det er bratt. Her er det Black Crows sin spesielle stav som brukes i nokså bratt lende. Foto: Tore Meirik
STAVISETT: Det er ganske deilig å sette staven på rett plass til rett tid når det er bratt. Her er det Black Crows sin spesielle stav som brukes i nokså bratt lende. Foto: Tore Meirik

Stavens pendel betyr noe for hvordan den føles, både på vei opp og under kjøring. Jo lenger unna hånda tyngdepunktet er, jo mer merker du bevegelse i staven. Vi har målt tyngdepunktet i to forskjellige lengder (115 og 135 cm). Tallet angir tyngdepunktets avstand fra tuppen, altså jo høyere tall jo nærmere hånda er stavens tyngdepunkt.

Vi satte et pristak på 1 500 kroner i denne testen, som utelukket noen toppmodeller. Ofte er forskjellen at de dyreste har både over- og underrør i karbon, og veier mindre. Detaljene og hvordan de fungerer er ofte like mellom de dyreste og de middels kostbare utgavene. Ingen av stavene i testen har alle de beste løsningene i samme modell.