Harpefossen kan gå glipp av millionbeløp

Harpefossen Skisenter vil forbedre anleggs-statusen, men et nei kan koste dyrt for anlegget i Nordfjordeid.

Sist oppdatert 30. september 2015 kl 13.06
UTIVDE: Harpefossen Skisenter vil ha støtte for å utvide skisenteret, men har fått et foreløpig nei. Foto: Harpefossen Skisenter
UTIVDE: Harpefossen Skisenter vil ha støtte for å utvide skisenteret, men har fått et foreløpig nei. Foto: Harpefossen Skisenter

Vinteren er i ferd med å gjøre sitt inntog i Norge, og allerede har flere av skisentrene begynt å gjøre seg klare til en ny sesong. Men det koster penger, og Harpefossen Skisenter ønsker å forbedre sin anleggs-status fra et ordinært anlegg til et interkommunalt anlegg, men fikk et nei fra Kulturdepartementet. 

– Jeg har ikke oppfattet at vi har fått et avslag, men departementet har understreket behovet for langsiktige planer, og et prosjekt med et visst omfang, sier daglig leder i Harpefossen Skisenter, Stein Bjørhovde til Fri Flyt.

Det finnes tre ulike anleggstyper i Norge, opplyser Idrettsforbundet på sine nettsider: Nærmiljøanlegg, ordinære anlegg (slik Harpefossen er i dag) og til slutt interkommunale anlegg. Sistnevnte gir størst tilgang til spillemidler, og vil kunne bety en betydelig sum penger til et skianlegg. Det forutsetter at flere anlegg slår seg sammen for å lage et stort skisenter.

Må være store prosjekter

Årsaken til det foreløpige avslaget fra Kulturdepartementet er fordi en slik anleggs-forandring krever store prosjekter som umiddelbart trenger pengestøtte. Det gjør ikke Harpefossen, som heller vil satse på en langsiktig utvikling av skisenteret.

– Det er planlagt lite, eller ingen store signalanlegg (stoleheis, fjellresturant eller gondol), men heller mange mindre tiltak som skal gjøre anlegget mer driftsikkert, forteller Bjørnhovde.

1.-mai-huckfest-paa-Harpefossen_ordinary_1200
1.-mai-huckfest-paa-Harpefossen_ordinary_1200

Foto: Tore Meirik

Kan få langt flere spillemidler

En slik anleggsforandring gjør at man kan søke om 30% mer spillemidler. Forutsetningen er da at to kommuner støtter skisenteret med 5% av prosjekt-konstadene, og 5% av driftskostnadene hver.

– Hvis vi fikk en slik status i dag vil det innebære 4,7 millioner kroner ekstra i spillemidler de neste ti årene. Med to kommuner bak skisenteret ville vi også fått 10% mer tilskudd til drift og prosjekter- med andre ord kunne vi redusert låneopptaket med 4,4 millioner kroner. I realiteten vil det bety flere gjennomførte prosjekter.

I den kommunale planen til Eid kommune, som Harpefossen ligger i, ligger det anlegg til en brutto av 44 millioner kroner.

Finnes ingen i Sogn

– Vi har jobbet lenge med å få vår egen kommune, og nabokommunen Vågsøy til å engasjere seg for å gjøre Harpefossen til et interkommunalt anlegg. Det finnes ingen slike anlegg i Sogn og Fjordane fra før.

Han understreker at de vil fortsette kampen for et en anleggsforandring.

– Så får vi se om det blir kommunesammeslåing før vi får det til, avslutter Bjørhovde. 

Publisert 30. september 2015 kl 13.06
Sist oppdatert 30. september 2015 kl 13.06
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen