På topptur i Afghanistan

I Afghanistan kan du gi livsviktig nødhjelp og kjøre pudder i samme slengen.

Sist oppdatert 2. april 2015 kl 09.52
EKSOTISK TOPPTUR: Afghanistan har store og tøffe fjell. Her er Georg Jakhellnn i ferd med å bestige en topp på 3400 moh. Foto: Linda Storhaug Andersen
EKSOTISK TOPPTUR: Afghanistan har store og tøffe fjell. Her er Georg Jakhellnn i ferd med å bestige en topp på 3400 moh. Foto: Linda Storhaug Andersen

Urørte bakker, perfekt pudder og bare noen få internasjonale turister. Fjellene som omkranser Bamyan har topper på 3500-5000 moh. og er et eldorado for skikjøring.

Urørt skieldorado  

Vi er nettopp tilbake fra en uforglemmelig tur i disse fjellene. Georg Jakhelln hadde vinnerbudet på auksjonsobjektet «Skiopplevelse i Afghanistan», som Kirkens Nødhjelp auksjonerte ut i forbindelse med høstens TV-aksjon. Georg tok med seg kollega Camilla Schreiner, de er begge skiglade og har gått lengre og spesielle renn.

– Jeg har alltid hatt stor glede av å gjennomføre turer og skirenn litt utenom det vanlige, sier Georg, som blant annet var første nordmann til å gå Finland på langs på ski.

Både Georg og Camilla har gått Grenaderløpet flere ganger, som med sine ni mil er et av verdens lengste turløp. Da han hørte at turen til Afghanistan skulle auksjoneres bort, var Georg straks interessert.

– Dette var uten tvil en unik mulighet, og det at Kirkens Nødhjelp skulle stå for opplegget var særdeles viktig for meg, siden det dreide seg om et land der sikkerhetssituasjonen er vanskelig.

2
2

Camilla og guiden på vei opp.

Vi opplevde Afghanistan som veldig vakkert. Snøhvite fjell og daler.

– Det var herlig å reise gjennom dalene i Bamyan og å se og oppleve det vi oppfattet som genuint levde liv, sier Camilla.

– Landsbyliv med sauer og gjetere, esler i tjeneste, unger som stopper nysgjerrig og vinker sjenert, kvinner med oppvask og klesvask i kalde bekker. Å være turist her føltes som å være med på noe vakkert og ekte. Vi var også heldige og ble invitert inn i et varmt afghansk hjem.

3
3

Deler av Hindu Kush-kjeden.

4
4

En gjeter vi møtte i Shahidan-dalen på vei til skitur.

5
5

Barn med esler i Shahidan-dalen.

Kirkens Nødhjelp tilrettela turen med ønske om å vise frem et annet Afghanistan enn hva vi er vant til å se i media. Bamyan er regnet som den tryggeste provinsen i Afghanistan, og har rik kultur og historie, pluss storslått natur. Kirkens Nødhjelp har jobbet i Afghanistan siden 1979 og har samarbeidet med partnerorganisasjoner i Bamyan i flere år. Sikkerhetssituasjonen ble nøye vurdert fortløpende. Lokale guider og Liv Steimoeggen, Kirkens Nødhjelps landrepresentant i Afghanistan, var med på planlegging og gjennomføring av turen. Turen ble også gjort i samarbeid med Operasjon Skiglede. De har hatt skikurs for guider og jenter i Bamyan, og jobber for å spre skiglede i området, samt støtter opp under bærekraftig turisme knyttet til fjell og friluftsliv.

6
6

 Liv, Kirkens Nødhjelps landrepresentant, får god hjelp av skiguiden.

Ski for vann

I Bamyan, og på landsbygda ellers i Afghanistan, lever mange uten tilgang til rent vann. Så mange som 93 % av befolkningen mangler tilgang til hygieniske sanitærløsninger. Ved å kjøpe skiopplevelsen for 61 000 kroner har Georg sikret 305 mennesker varig tilgang på rent vann. I Afghanistan jobber Kirkens Nødhjelp for økt tilgang til rent vann og bedre sanitærløsninger. Ellers jobber Kirkens Nødhjelp for å bedre kvinners posisjon i samfunnet, i tillegg til å gi fattige bønder starthjelp og tilgang til elektrisitet gjennom fornybar energi. 

7
7

Jente som henter vann i bekk i Shahidan-dalen.

Bamyan

Fjellprovinsen Bamyan ligger sentralt i Afghanistan og er en av de fattigste provinsene i landet. Bamyan by ligger 2500 moh. mellom majestetiske fjell i Hindu Kush-kjeden, den vestligste forlengelsen av Himalaya. Dalene rundt Bamyan er mange og gir mulighet for svært varierte oppturer og nedfarter. Flere daler har blitt lettere tilgjengelig de siste årene, med noe utbedrede veier, dog langt fra norsk standard.

Provinsen var et populært turistmål på 60- og 70-tallet, før Sovjetunionens invasjon i 1979. I antikken gikk Silkeveien gjennom Bamyan, og stedet har derfor mye interessant historie og mange attraksjoner. Buddhister har levd side om side med muslimer, og de kjente Buddhastatuene ble bygget på 500-tallet. Talibanregjeringen mente statuene var uttrykk for avgudsdyrkelse og sprengte de i 2001. Restene av Buddhastatuene og innsjøene Band-e-Amir er UNESCO verdensarvlistet, og er de to største attraksjonene i tillegg til fjellene.

Taliban har ingen støtte blant Hazara-folket, som vi opplevde som svært vennlige og varme. Folk her har opplevd krig, terror og bombing av statuene, så det er uvurderlig at innbyggerne kan leke på ski og gjøre noe gøy. Ski gir perspektiv og er også en vei til utvikling, fordi turistnæringen skaper arbeidsplasser. Bamyan har som vinter- og sommerdestinasjon mye å tilby eventyrlystne.

10
10

 To skigutter, en på selvlagde treski med plasttupp og en på donerte ski.

Snøglede

Innbyggerne har lært seg å sette pris på snøen. Snø smelter og blir til vann, som de trenger på grunn av svært tørre somre. Snø gir også glede for de som har startet å interessere seg for ski. I tillegg gir det arbeidsplasser for flere i turistnæringen.

11
11

 En lokal gutt i fin nedfart!

Skiglede

Tre lokale har fått opplæring i ski, skredsikkerhet og guiding, og jobber som fjellførere på  sommeren og skiguider på vinteren. En av dem var med oss på våre toppturer. Ikke bare var  skiturene magiske, det var også flott å kjøre i dalene. Folk er skuelystne og noen holder på med ski selv. Det er lett å se at interessen og skigleden er yrende. Noen yngre gutter tok følge på deler av turene våre, noen på selvlagde treski, andre på donert utsyr.

12
12

Georg med en skiglad lokal gutt.

13
13

To lokale gutter som tok følge til topps.

I år ble Afghan Ski Challenge arrangert for femte gang. Georg og Camilla deltok sammen med ivrige afghanere og noen få andre internasjonale. Afghanerne vinner alltid, de er vant til høyden og beveger seg mye i fjellene.

Konkurransen er med på å øke interesse og fokus på skiglede i regionen, samler lokalt interesserte og trekker turister.

14
14

Camilla og Georg etter å ha fullført Afghan Ski Challenge.

15
15

Mange lokale kom for å se skirennet.

16
16

Det ble også arrangert eget skirenn for barn med hjemmelagde treski.

Jenteskirenn

For tredje år på rad ble det også arrangert eget skirenn for jenter, i tilknytning Afghan Ski Challenge. Henriette Bjørge fra Operasjon Skiglede har trent jenter på ski her tre år på rad, og forteller at flere av jentene har vanskelige diskusjoner hjemme om hvorvidt det er greit at de er med på trening og deltar i renn. Noen har måttet slutte pga. motstand i familien. Derfor var det ekstra rørende å se jentene ved startstreken. At kvinner deltar i idrett kan være en god vei til utvikling, ettersom det åpner for at kvinner også kan bli idrettsledere og trenere.

17
17

Spente jenter på startstreken. 

Et høydepunkt for Camilla og undertegnede var nettopp jenteskirennet. Ti afghanske unge jenter på startstreken var til å få gåsehud av - ikke på grunn av kulda, for vi hadde nydelig påskevær hver dag. Det var sterkt av å se de unge modige jentene. Dette er et så stort skritt for dem. Ikke bare er skiforholdene temmelig røffe, enda røffere er forholdene for kvinner i Afghanistan.

18
18

Jentene på pallen og relativt mange tilskuere, samt lokal og nasjonal presse. Det er stort sett menn som kommer som tilskuere, legg merke til at noen kvinner er interessert, men holder god avstand.

Turistmål?

Det er fortsatt ufred i Afghanistan. Fortsatt relativt stor tetthet av vakter, sikkerhetsstyrker og våpen, mye fattigdom, og dårlige veier og infrastruktur for turisme. Selv om det krever større opplegg, lokale kontakter og ressurser, kan Bamyan virkelig by på topp skiguiding for eventyrlystne skikjørere!

28
28
22
22
Publisert 2. april 2015 kl 09.52
Sist oppdatert 2. april 2015 kl 09.52
annonse
Relaterte artikler
FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen