/ Topptur

Topptur i Breheimen

Breheimen er et variert fjellområde nord for Jotunheimen med flere av Norges største breer.

Sist oppdatert 25. mars 2021 kl 13.00
Breheimen Topptur Norge
Kart for Breheimen

OMRÅDET: Breheimen er fjellområdene som ligger mellom rv. 55 (Sognefjellsvegen) i sør, rv. 15 (Ottadalen/Strynefjellsvegen) i nord og Jostedalsbreen i vest.

Her er alt fra frodige, skogkledte daler til ugjestmilde morenelandskap og høye topper.  Flere av de største breene på fastlandet i Norge ligger her.

Tverrådalskyrkja er den høyeste toppen i Breheimen. Fra toppen har du blant annet utsikt over Tafjordfjella, Joste-dalsbreen, Hurrungane og Galdhøpiggmassivet.

Her finner du turbeskrivelse for topptur på Tverrådalskyrkja.

Tverrådalskyrkja
Tverrådalskyrkja sett fra nordøst, med hovedtoppen til høyre for midten og fortoppen rett til høyre for denne. Foto: Sture Willumsen/Toppturer i Norge

TRANSPORT: Til Skjåk går det ekspressbusser fra Oslo, Måløy, Bergen og Trondheim. Det er 27 kilometer fra Dønnfoss ved riksveien over Strynefjellet til Sota Sæter.

SNØ, SESONG OG VÆRFORHOLD: Området ligger høyt og er værutsatt. Det store antallet breer viser at Breheimen får mer nedbør enn Jotunheimen lenger sør og øst. Nedbøren kommer som regel på vestlige vinder. Det er lite turaktivitet i Breheimen før februar. Sesongen varer vanligvis til første halvdel av juni, og den beste tiden er mars, april og mai.

OVERNATTING OG BUTIKK: Den betjente turistforeningshytta Sota Sæter er kun åpen noen uker rundt påske. Det samme gjelder Nørdstedalssæter lenger inn i Breheimen. Det er også overnattingsmuligheter i Skjåk og Lom. Det er butikk og i Lom, Bismo (Skjåk)  og ved Dønnfoss, ved avkjøringen til Sota Sæter.

SKIANLEGG: Grotli Høyfjellshotel har et lite anlegg som har åpent i vinterferie, påske og helger om våren.  På forsommeren kan du kombinere toppturer med skikjøring i sommerskianleggene på Stryn og Galdhøpiggen.

KART:

KARTVERKET: Breheimen 76

NORDECA: Lom 10064

TURKART: Breheimen (1:50 000)

FLERE TOPPTURER: Turen til Dyringshøi (1814 moh) starter ved gården Mork i Bråtågrendi på veien innover mot Sota Sæter. Følg anleggsveien til Bråtååsen før du sikter oppover ryggen mot Rundhaugen. Herfra flater det noe ut før det bærer til topps på Dyringhøi.  Det greieste utgangspunkt for turer til Lomseggen (2068 moh) om vinteren er Lundadalen eller Ånstad. Dersom du velger å starte i Lundadalen må du svinge av veien gjennom Lundagrendi like øst for elva Skjøli (skilt mot Nørdre Dalain). Kjør så en drøy kilometer oppover før bilen må parkeres. Fest skiene og følg en skogsbilvei opp gjennom skogen før du tar fatt på selve toppen. Med Ånstad som utgangspunkt, kan du parkere ved Skjåk Samvirkelag og finne skogsbilveien som begynner litt vest for samvirkelaget. Fra Lom sentrum er Lomseggen en veldig fin vårtur. En annen fin tur er Skridulaupen (1962 moh) med utgangspunkt Grotli Hotel. Den vanligste ruta fra hotellet gir seg selv. Det vanligste er å bestige den østre toppen (1949 moh) via ryggen fra øst. Videre er det greit opp til den vestre og høyeste toppen.

 

INTERNETT: www.turistforeningen.no/sotasaeter

Publisert 25. mars 2021 kl 13.00
Sist oppdatert 25. mars 2021 kl 13.00
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen