Test av Elevenates nye frikjøringsklær

Vi har prøvd nykommerne Bec des Ètagnes (jakke) og Bec de Rosses (bukse) fra svenske Elevenate.

Sist oppdatert: 24. november 2015 kl 13.26
BRA FRA SVERIGE: Elevenate er svenske skiklær som fungere ypperlig og gir deg uvanlig mange tørre og varme skidager før de blir utslitte. Her er klærne –og Fri Flyts tester- i ferd med å psyke seg opp til en tur på hardt føre ned Furtschellas-renna i Silvaplana med Elevenate-klærne (innfelt) på. Foto: Leif Øyvind Solemsli
BRA FRA SVERIGE: Elevenate er svenske skiklær som fungere ypperlig og gir deg uvanlig mange tørre og varme skidager før de blir utslitte. Her er klærne –og Fri Flyts tester- i ferd med å psyke seg opp til en tur på hardt føre ned Furtschellas-renna i Silvaplana med Elevenate-klærne (innfelt) på. Foto: Leif Øyvind Solemsli

Elevenate holder til i Åre i Sverige, men de har gitt sin nye frikjøringsserie navn hentet fra Verbier i Sveits. Bec de Rosses-serien er trelags skallbekledning i Gore-tex Pro, og jakka Bec des Ètagnes er en litt lengre og noe mer frikjøringsorientert utgave av Bec de Rosses-jakka. Samme bukse skal passe med begge jakkemodellene, og det er altså Bec des Ètagnes vi har testa.

Klærne er både detaljrike og solide, men ikke avskrekkende tunge, og skal ifølge Elevenate egne seg utmerket til både toppturer og heisbasert skikjøring –med det siste øverst på prioriteringslista. Alle modellene fins i et nokså stort og sprekt fargeutvalg.

Klærne ble testet og brukt gjennom mesteparten av forrige sesong, på heisbasert kjøring og toppturer, både i Norge og utlandet. 

Elevenate Bec des Ètagnes jakke:

Hjelmtilpasset og justerbar hette, to cargolommer som ikke bygger ut, ei brystlomme (napoleonslomme), heiskortholder på venstre overarm, flere innerlommer og kraftig glidelås er noe av det første du legger merke til. Yttermaterialet i nylon er glatt og mykt, dog i en litt «bråkete» variant, slik at dette er kanskje ikke klærne du tar med deg på elgjaktpost –noe som heller ikke er meninga.

Passformen er veldig fin, jakka er en drøm å bevege seg i. Hetta passer fint utenpå hjelm, men det er ikke råd å få hetta på over hjelmen uten å åpne glidelåsen i halsen. Hetta kan strammes både bak og to steder i halsen -muligens i overkant mange justeringsmuligheter.

Lufting under armene er en selvfølgelighet på slike jakker. Glidelåsen er smart plassert og lett å bruke, også med sekk på. Brystlomma er alltid tilgjengelig, men de store cargolommene –som strengt tatt ikke er så store siden de ikke bygger ut- blir mindre brukbare med sekkens hoftebelte i bruk. Håndgamasjene er av typen du kan klippe av hvis du ikke liker dem, og hvis du liker dem kan du la deg imponere med at svenskene har klart å lage håndgamasjer som nesten ikke lukter svette.

Gore-tex Pro membranen fungerer utrolig bra til både toppturer og frikjøring, og jakka imponerte i all slags vær, og i varierende aktivitetsnivå.

Men mest imponerende er kanskje slitestyrken. Etter en vinters bruk med over 50 dager på ski har den rett og slett ikke ett eneste synlig tegn på slitasje. All taping er på plass, glidelåsene er 100% og jakka framstår rett og slett som ny. Imponerende.

Elevenates egen informasjon om jakka finner du her.

  • Pris: 6 500 kroner

  • Vekt: 774 gram (i str. L)

Elevenate Bec de Rosses bukse:

Selv om navnet er forskjellig, så er dette buksa som hører sammen med jakka over. Det fins også ei jakke som heter Bec de Rosses, som er noe kortere enn modellen vi testet.

Buksa er også i trelags Gore-tex Pro, med det samme litt glatte ytterstoffet i nylon. Buksa har avtakbart liv med seler, som kan kobles sammen med snøskjørtet i jakka. Vi testet størrelse Large, og selve buksa satt fint på undertegnede, men ikke det avtakbare livet med selene. Jeg var rett og slett for tjukk for denne delen av buksa. Heldigvis ble det aldri noe stort savn, med sekk er det en smal sak å tette igjen mellom jakke og bukse, selv om buksa ikke er spesielt høy i livet.

Cargolommer på lårene –også disse av typen som ikke bygger ut, ei baklomme, gamasjer, lang glidelås på siden av begge beina og forsterkning nederst er blant de viktigste detaljene. Glidelåsen ender nederst, hvor det også er en trykknapp i innergamasjene. Disse kommer godt med, men er også utsatt for å bli tråkket på, og dermed ødelagt.

Også buksa imponerer med strålende passform, som tillot alt jeg fikk utsatt den for av bevegelser: Parkkjøring, kræsjing, oppovertrasking og ikke minst: gåing med skiene på sekken i bratt og dyp snø. Stor slitestyrke gjelder for øvrig også buksa, men noen merker etter stålkanter nederst er ikke til å unngå. Alt av glidelåser, sømmer og taping kom seg gjennom vinteren uten ei skramme.

Elevenates egen informasjon om jakka finner du her.

  • Pris: 5 000 kroner

  • Vekt: 698 gram (eks. seler, str. L)

Alt i alt har Elevenate servert et sett slitesterke og kule frikjøringsklær som fungerer ypperlig også til toppturen, og det aller meste annet en frikjører skulle finne på å utsette klærne for.

Publisert 24. november 2015 kl 13.26
Sist oppdatert 24. november 2015 kl 13.26

Relaterte artikler

mann i hage med fargerik jakka
Ny test av kostbar skijakke

Testet: Dyr toppmodell med Gore-Tex

mann på skitur
Test av Mammut Eiger Free Pro HS Hood skijakke

Når en jakke får forventningspress

mann med svart jakke på et fjell
Test av Mammut Haldigrat HS

Myk, lett og komfortabel

mann går på ski
Test av Bergans Y MountainLine Breathe 3L Shell

Verdens beste i klassen for 5 500 kroner?

TESTET: Fjällräven Singi anorakk. Foto: Siv-Elin Skogen
Test av anorakk fra Fjällräven

Anorakk fra Fjällräven: Nesten innertier

Stellar Free Shell jacket 2.0. Foto: Espen Rogne
Resirkulert frikjøringsjakke

Test av Stellar Free Shell jacket 2.0

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen