Slik sjekker du skredutstyret ditt

Livsviktige forberedelser

Sist oppdatert 31. januar 2024 kl 11.47

Vinteren har lagt seg over det ganske land. Endelig kan voksne barn boltre seg i fjellets grandiose lekeplass. Men før du spenner på deg skiene og forlater parkeringsplassens trygge havn for å bevege deg inn i mer komplekst terreng, er det noe du må gjøre. 

Det er ikke bare kropp, ski, feller og sko som må være i stand til turen. Det viktigste er utstyret som kan redde både ditt og andres liv dersom uhellet skulle være ute. 

Vi har satt sammen en rekke sjekkpunkter som bør krysses av før bilen pakkes og fellene får snøkjenning. 

Hva skal med?

Du har forhåpentligvis kjennskap til huskeregelen ASSS: Alltid, Sender/mottaker, Spade og Søkestang. Vi vil gjerne legge til enda en S: Skredsekk. Mer om det senere. 

1 ) Sender/mottaker

Ta alltid en titt på denne før du legger ut på tur. Sender/mottaker, ofte kalt skredsøker, er den mest sentrale komponenten for å redde eller bli reddet ut av et snøskred.

Sender/mottakeren skal alltid være på kroppen. Vi anbefaler at den festes i medfølgene bæresele, men den kan også legges i en lomme med glidelås (som du husker å lukke). Uten dette verktøyet er det nærmest umulig å lokalisere en skikjører som er fanget av snømassene før det er for sent.

Batteri

Du husket vel å ta ut batteriene etter sist sesong? Bra. Du kan risikere batterilekkasje, ødelagte batteripoler og opphør av garanti om du lagrer sender/mottakeren uten å ta ut batteriene.

Med testvinneren Barryvox kan du å skru på sender/mottakeren for å lese av den gjenværende batterikapasiteten. Bytt batteriene om kapasiteten er under 70%.

Tips! Ha alltid en vanntett pose med ekstra batterier i skisekken. Det er ikke sikkert at resten av turfølget er like flinke som deg til å forberede toppturen.

Selvtest

Når du skrur på en Mammut Barryvox utfører den en selvtest. Komponentene i søkeren, antennene og maskinvaren sjekker seg selv. Om alt er i orden vil du få en melding på displayet: «Self Test OK».

Eventuelle feilmeldinger skal sjekkes ut med hjelp av fagfolk. Om du opplever dette på en sender/mottaker fra Mammut kan du oppsøke et av våre Avalanche Safety Centers eller sende den til Mammut Norge i Snøbyen, Lørenskog. 

Her kan du finne ytterligere informasjon dersom det er noe mer du lurer på om vår sender/mottaker Barryvox. 

Oppdater programvaren

Den lange levetiden på Mammuts sender/mottakere skyldes blant annet av at programvaren kan oppdateres. Det gjøres stadig forbedringer: nye funksjoner legges til og prosesserings-hastigheten økes. Finn ut om du har det nyeste programvaren før du pakker sekken.

Nyeste versjon av programvaren er, i skrivende stund, BarryHeart 3.4.

Om du trenger å oppdatere kan du oppsøke et av våre Safety Centers. Dersom du har en venn med den nyeste programvaren kan dere gjennomføre en device-to-device oppgradering.

2 ) Spade

Sjekk at spaden er hel og komplett. Teleskopskaftet er ofte i to deler som kan lagres inn hverandre. 

Kontroller at spadebladet er skarpt, uten sprekker, bulker eller hakk. Spaden må være i stand til å hakke gjennom knallhard snø. Et skarpt og solid spadeblad er dermed essensielt.

Vann, rusk og rust kan skape økt friksjon mellom leddene. Ta skaftet fra hverandre, vask bort bøss og bark og smør på en dæsj WD-40. God som ny.

Visste du at alle Mammuts skredspader har UIAA sertifisering? Du kan være trygg på at spadene tåler en eventuell skredsituasjon - i tillegg til den deilige solgropa en vindstille dag på fjellet. 

3 ) Søkestang 

Ta den fra hverandre. Sett den sammen. Repeter. Sjekk at låsemekanismen fungerer og at vaieren er hel, uten slark. Puss overgangene mellom leddene med en tørr klut og se etter sprekker i materialet. Søkestangen er en essensiell del av skredutstyret - også denne må være i topp stand.

4 ) Skredsekk

De tre første s’ene er godt etablerte. Vi håper at at den fjerde, Skredsekken, snart slår følge.  Skredballongen skiller skredsekker fra tradisjonelle topptursekker. Denne oppfinnelsen øker sannsynligheten for å bli liggende høyt i et eventuelt skred og minsker sjansene for å bli begravet.

Skredballongen er enkel i bruk og veier svært lite. Systemet og karbonpatronen veier til sammen kun 1010 gram. Det tar omtrent tre sekunder fra brukeren utløser ballongen til den fyller sine 150 litere. Om du skulle bli fanget i et skred, vil det ekstra volumet i skredballongen kunne løfte deg opp i snømassene, og sørge for at du ikke blir begravet.

Prinsippet baserer seg på invers segregasjon. Se for deg en ping-pong-ball i bunnen av en bolle med tørr ris. Om du rister på bollen vil ballen stige opp og frem fra risen. Skredballongen skal brøyte snø på samme vis som ballen brøyter ris. Ganske ålreit?

Den oransje fargen på ballongen gjør deg enklere å oppdage hvis deler av den befinner seg i overflaten når skredet har stanset. 

Mammuts Removable Airbag System 3.0, kan tas ut av sekken for å redusere vekten på mindre skredfarlige turer. Dette systemet kan brukes i alle Mammut-sekker som er klargjort for Airbag 3.0-systemet. 


OBS: Husk at bruk av skredsekk ikke er en garanti mot å skades eller begraves i skred.

Kontroller ballongsystemet

Dette er ikke rakettforskning. Pakking av skredballong minner om pakking av sovepose - litt stapping går fint. Ballongen skal blåse seg opp på korrekt vis så lenge den ikke er tvinnet ved munnstykket fra venturiventilen.

Gå over selve ballongen

Sørg for at ballongen er montert riktig og at rip-glidelåsen fungerer. Se etter mulige sår og rifter.

Gå over utløserhendel og kabel til systemet

Denne skal løpe uhindret, uten å være tvinnet rundt noe.

Utfør en funksjonstest av utløseren

Mammuts skredsekker kommer med en Trigger Test Tool. Skru den helt inn i gjengene, ta på deg sekken og dra i utløseren. Om du hører et solid 'KLIKK er alt i orden. Utfør gjerne testen iført skibekledningen du vanligvis bruker, hansker/votter inkludert. Det er lurt å ha testet bevegelsen og kjenne etter hvor hardt du må dra.

Sjekk at patronen har riktig trykk

Dette er veldig enkelt med Mammuts patroner. Vekten patronen hadde da den forlot fabrikken kan leses av på siden. Skru deretter av beskyttelseskorken og legg patronen på en kjøkkenvekt. Om vekten ligger på pluss/minus 5% av oppgitt vekt er du good to go. Sjekk også at pakningen på patronen er hel og fin.

Husk alltid å skru patronen helt på systemet

Fest patronen fast med borrelåsen i patronlommen så den ikke kan bevege seg.

Utløsing av systemet

Hvis du ønsker å teste en reell utløsning er det bare å dra til. Den tomme patronen kan du levere hos en av våre forhandlere og motta en ny i retur. Denne panteløsningen pleier å koste 250-300 kr.

Hva skal du tenke på?

Skredballongen er et slags back-up-verktøy som du utløser hvis alt annet går galt. Ferdsel i skredutsatte områder krever først og fremst selvinnsikt og gode vurderinger underveis. Kommuniser med turkameratene dine. Diskuter føre og terreng før dere skal ut på tur.

Forventningsavklaringer kommer også godt med: Hvor mye erfaring sitter turfølget på? Hvor bratt er alle komfortable med å kjøre? Hvor langt skal dere gå? Hvor lenge skal dere være på tur?

Det viktigste og beste skredutstyret er vår egen hjerne. Meld deg på skredkurs. Gjennomfør skredtrening. Ta med turkamerater og skredutstyr ut i skogen. Fyr bål, grill pølser og tren skredsøk.

Du har vært på skredkurs før? Ta et til. Repetisjon og oppfriskning danner et viktig grunnlag for potensielle stressende og uoversiktlige situasjoner i fjellet.

Mammut samarbeider med Utah Avalanche Center og tilbyr ett gratis skredkurs som du finner her.

NB: Etter fullført kurs får du 15% på alle ordinære varer på mammut.com.

Hva har du i sekken?

Ligger det igjen gammel niste fra i fjor? Kast den. 

Har du med alt av nødvendig utstyr?

Førstehjelpsutstyr med relevant innhold. Teip, plaster, kompress, smertestillende, spjelk, nødteppe, vindsekk? Ekstra klær?

Hva med reparasjonsutstyr, gaffateip og Leatherman?

Dette er utstyr som bør være i sekken for å gjøre turen trygg og god.

Så må du for all del ikke glemme dopapiret - du, eller noen andre, vil takke deg for det.

God tur!

Du har gjort deg kjent meg utstyret, deltatt på skredkurs og frisket opp kunnskapene dine. Fjellenes rike venter og du er klar. Jakten på den forjettede villsnø kan endelig begynne.

Skog og bratte knauser blir forsert av rå muskelkraft. Snø, terreng og heng vurderes fortløpende. Lappekast på lappekast. Sakte, men sikkert. Toppen skimtes før midlertidige trikkespor tegnes i dyp, urørt snø. Du nyter kunstverket fra bunn før du spenner opp fellene igjen. Og igjen. Og igjen.

Vi i Mammut ønsker deg en trygg og snørik vinter.

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen