3.9.1 Gausvik – Haukebøtinden – Sagtindene – Sætertinden – Skitneskardtinden – Mellafjellet – Kongsviktinden – Kongsvik 878 moh. 

Det anbefales å ta turen på senvinteren når snøen er mer stabil og det er mange timer med dagslys.

Starten går fra Kirka i Gausvik og følger ruta opp til Haukebøtinden og videre over Sagtindene til Sætertinden og så ned rute vestsiden til Litlevatnet. Herfra går ruta oppover mot nordvest til høyde 875.

Kan være behov for stegjern og alpinøks opp her, samt 30 meter tau ved vanskelige forhold. Fra toppen er det bare å rykke frem mot Skitneskardtindens (919 moh.) østegg.

Følg denne så langt som mulig på nordsiden før du klyver over på sørsiden og fortsetter til du kommer til en bratt vegg.

Klatre opp denne (gode tak). På toppen er det smalt, sett en sikring her før du smyger deg videre på nordsiden og etter hvert oppover på små avsatser til du er oppå ryggen igjen. Sett sikringer underveis, men vær obs på mye løst fjell.

Tjelsunds-Great-4-2
Vidar Näsch Hanssen på vei opp på eggen til Skitneskardtinden fra nordøst.

Siste del av eggen starter med et bratt opptak som krever litt styrke, men resten går greit. Dette er den mest krevende klatringen på hele turen, og her anbefales 30 m tau, stegjern, 2 økser og et enkelt sikringsrack med medium størrelse.

Da er det bare å spenne på skiene og gli over Mellafjellet og være nøye med rutevalg ned til neste rygg mellom Tindhåla og Håkadalen.

Herfra og opp er det bare å sette på fellene og kanskje skarejern en siste gang for å følge ryggen helt opp til Kongsviktinden. Fra toppen er det bare å følge den ruten ned som du finner best etter forhold og interesse.

Ruten ble gått 1. mai 2016, og det ble da brukt 11 timer.

Høydemeter: 2000 m

Lengde: 22 km

Tid: 12-15 timer

Sesong: Mars-april

Utstyr: Alpinøks og stegjern

Parkering: Hvis to biler benyttes settes en ved Bensinstasjonen i Kongsvik og den andre ved Gausvik Kirke, husk nøkkel. Går også rutebuss og på våren kan sykkel benyttes langs vei.

Bratteste parti: M2

Se samleartikkel med flere turforslag i Tjeldsund