Snøen på nordsiden ligger lenge og en fantastisk topptur i midnattssol i juni er ikke uvanlig. I sesongen kjører man helt ned til veien ved havet.

3.8.1 Nord 

Normalruta for toppturer følger Heggedalen på ryggen mellom de to elvene. Tidlig og sent på sesongen kan det på ca. 140 moh. lønne seg å følge den høyre (nord) elva oppover til du passerer ei slukt ved høyde 505.

Herfra går man sørover oppover forbi høyde 570 og holder venstresiden (øst) av bollen til det flater litt ut. I bollen er det flere ganger gått store skred, så velg dager med stabil snø. Letteste vei til toppen er å holde høyre (vest) fra nå og bestige toppen via ryggen fra høyre (vest).

Det er helt klart mulig å gå opp på andre siden, men den er mer eksponert. Det kan være greit med stegjern og alpinøks på dager med hard skare. Skarejern er uansett kjekt.

Nedkjøringen er samme rute som opp og er klassikeren der du kan dundre på og oppnå virkelig fri flyt og brede glis. Dette er fjellet du kan ta med de store tunge skiene slik at du får maks kjøreglede ned.

Høydemeter: 1050 m

Tid: 6 timer

Sesong: Januar-juni

Utstyr: Alpinøks og stegjern

Parkering: Her er det flere muligheter langs E10, avhengig hvor mye som er brøytet. Det er greit å være bevisst på at dette er en høyt trafikkert vei med 80 km/t og få rette strekninger så vær forsiktig langs vei og parker heller litt lengre sør og traverser på øversiden av veien enn å skape farlige situasjoner langs veien. For Kvannto på østsiden er det en fin parkeringsplass.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Strandtinden-Tjeldsund-2
Den kjente og populære nordsiden på Strandtinden i april.

3.8.2 Nordøst (Kvanntoa) 

Kjør det bratteste skiløpers høyre (øst) på nordsiden av Strandtinden ca. 300 meter der det er en liten avsats og en åpning østover til bekkedalen ned Kvanntoa.

Her kan det være bratt, og tidlig på sesongen kan stegjern, alpinøks og tau være greit å ha med. Fra Mølnelva er det greit å holde venstresiden (nord) av nevnte elv gjennom noe tett kratt til veien nås.

For å kjøre denne linja ned må det være stabil snø.

For det meste er nedkjøringen fra toppen 20-30 grader med noen heng på 30-40 grader og ett parti tidlig i Kvanntoa som er 45 grader.

Dette området er tidlig i sesongen fylt med is, og da må man enten rappellere eller holde mot venstre (nordvest) for å komme seg ned.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Strandtinden-Tjeldsund-med-rute-2
Strandtinden-Tjeldsund-med-rute-2

3.8.3 Øst (Kvannto)

Sørøstsiden fra toppen er særdeles bratt, eksponert og krever nok snø som også er stabil. 

Kjør først ned ca. 80 meter langs nordøstryggen og vær sikker på at du ser den eneste rampen man klarer å komme seg ned på. Det anbefales å bruke tau bort til de store bergene hvor det er rappellfeste.

Når dere er trygt ved rappellfestet, er det ca. 60 meter ned til området hvor man oftest tar på ski. Og etter litt balansering på eggen er dere klare til å kjøre den flotte linjen ned Kvannto, som også går helt ned til havet ved stor parkering ved Oterberget.

Noen få partier på 30-40 grader og resten er sammenhengende fin cruising på 30-40 grader. Det er også mulig å gå opp her, og for skikjøringen sin del trenger man ikke klatre siste delen til topps, men snu når det blir bratt og nyte kjøringen ned.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Strandtinden-Tjeldsund-3
Rune Gjeldnes tar av med Speedrider fra toppen av Strandtinden. Foto: Rune Gjeldnes

3.8.4 Alpinryggen Øst

Østryggen egner seg ikke for skikjøring, men er et flott alternativ til oppstigning hvis man vil ha en mer luftig alpin start på dagen. Siste del opp kan være enkel på noen dager, mens det på andre dager trengs stegjern, økser og tau.

Anbefalt utstyr er 60 m tau, to økser, stegjern og et enkelt rack sikringer med normale størrelser.

Utstyr: Isøks, tau og stegjern

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Strandtinden-Tjeldsund-4
Fred Åge Hol, Odd Magne Fagerland og Odd Birger Hansen på alpinklatretur opp østrryggen til Strandtinden. Returen ned nordsiden på ski var den perfekte desserten.

3.8.5 Kåringen  

Like nord for Ørnstolen (189 moh.) ligger det en stor parkeringslomme. Dette er ca. 100 m nordvest av høyeste punkt på E10 over Kåringen. Herfra går man opp sommerruta opp til Nordfjellaksla (334 moh.).

Deretter litt ned før du følger det høyeste høydedraget opp mot Skjerdingen og postkassa på høyde 779. Finn en fin plass i nærheten eller ved vann 735 og nyt mat og sol.

Turen er en meget populær skitur med fjellski og det er vanlig å kunne følge skispor fra veien til solgryta mellom høyde 779 og Strandtinden.

Høydemeter: 770 m

Lengde: 6,9 km

Tid: 6 timer

Sesong: Januar-mars

Parkering: Stor parkeringsplass langs E10 rett på vestsiden av høyeste punkt over Kåringen.

Vanskelighetsgrad: Enkel

Strandtinden-Tjeldsund-med-rute-3
Strandtinden-Tjeldsund-med-rute-3

3.8.6 Kanstadbotn  

Sprekere variant enn ruta som starter fra Kåringen. Ruta starter på den store parkeringsplassen midt i Kanstadfjorden (kjettingplass), gå rett opp østover, hold til venstre (nord) for høyde 519.

Deretter følges ryggen til høyre (sør) for Trollvatnan opp til høyde 779. 

Høydemeter: 800 m

Lengde: 5,3 km

Tid: 5 timer

Sesong: Januar-april

Parkering: Stor parkeringsplass langs E10 i Kandstadbotn.

Vanskelighetsgrad: Enkel

Strandtinden-Tjeldsund-5
Odd Magne Fagerland sikrer forfatter opp siste brattheng til Strandtindens østside. Foto Fred Åge Hol

3.8.7 Toppstøtet

Fra høyde 779 er det 300 høydemeter mot nordøst til toppen av Strandtinden. Følg det slakeste området nordøstover mot ryggen.

Der møter du sporet som kommer opp fra nordsiden og da er det bare noen få hundre meter til toppen. Det kan være greit med stegjern når det er hard skare.

Høydemeter: 300 m

Lengde: 1,3 km

Tid: 1,5 timer

Sesong: Januar-april

Vanskelighetsgrad: Utfordrende

Strandtinden-Tjeldsund-6
Odd Magne Fagerland på vei opp østryggen til Strandtinden.

3.8.8. Oddmar 1945  

Lødingens store mann, Oddmar Erikstad, kjørte i sine unge dager rett ned sørvestsiden av Strandtinden på treski i 1943. Det står det fortsatt respekt av, selv med dagens utstyr.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Se samleartikkel med flere turforslag i Tjeldsund