4.9.1 Østryggen 

Start fra båthavna ved Skjellesvika, og følg den store slake ryggen vestover opp til Skjellevikgalten. Her ser du mange nedkjøringsmuligheter før du er på toppen av Fenesgalten.

Det anbefales å ha med stegjern og alpinøks, siden noen partier kan være eksponert og ha hard skare. Vær obs på at det ofte danner seg store hengeskavler som kan brekke ut så hold god avstand til kanten.

Det er også mulig å kjøre ned bratt terreng på nordsiden ned i Skipsdalen. Samme rute ned som opp byr ikke på flott kjøring, men er en bra alternativ hvis man ikke ønsker bratt kjøring, eller at snøen ikke er funnet stabil ned sydsiden.

Høydemeter: 800 m

Tid: 4,5 timer

Sesong: Februar-april

Utstyr: Alpinøks og stegjern

Parkering: Liten lomme langs 8670 ved Skjellesvika.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

4.9.2 Sydrenna 

Finn en av rennene, sjekk snøen og nyt bratt nedkjøring i 30-45 graders terreng, som med myk stabil snø vil gi deg en skikkelig godfølelse. 

I starten av februar 2008 gikk to personer opp sydrenna, og sistemann (Åge Ellefsen) ble tatt av skred og ført 600 meter ned og ble liggende hardt kvestet i 18 minutter under 1,5 meter snø.

Åge ble funnet av kameraten sin med munn og nese full av snø, uten pust.

Evakuering skjedde med helikopter innen 41 minutter, og han overlevde heldigvis (selv med kraniebrudd) pga. den lange avstanden de hadde når skredet gikk og kameratens eksemplariske handling etter at skredet gikk.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Se samleartikkel med flere turforslag i Grytøya