Man kan gå ruta direkte eller bruke lengre tid på flere topper underveis kombinert med flere nedkjøringer og gjerne finne roen med en overnatting på Blåvatnhytta underveis.

Ruta er anbefalt å gå i retning mot klokka.

8.6.1 Rundt Niingen 

Fra Bogen følges ruta opp til Buvatnet, like før Niingshytta. Deretter mot Slettfjellet innom høyde 1137 og 1169. Ta omsider av fellene og kjør sørvestover ned langs ryggen til det åpner seg vestover mellom 1000 og 1100 høydemeter.

Ned vestover er det skredterreng, og vær sikker på at snøen er stabil her. Kan også være knallhard skare her. 

Gå deretter på trygg avstand på nordsiden av Villdalsfjellet. Gå videre sørover mot det lille vannet og ta gjerne en alpin avstikker til toppen av Villdalsfjellet. 

På dager med stabil snø som er fin å kjøre på, anbefales det å kjøre ned en av linjene til Niingsvatnet. Deretter er det opp til Grindalstinden og så Pungdalstind.

Rundt-Niingen-Evenes-Skånland-med-rute-2
Rundt-Niingen-Evenes-Skånland-med-rute-2

Nyt utsikten fra den enorme pyramiden (verdens høyeste er 136 m).  Er du heldig, er det stabil fin snø slik at du kan kjøre ned de fine forsidene på disse to fjellene.

Fortsett opp igjen langs ryggen mot høyde 1052 og så mot fortoppen til Skittendalstinden som er 1298 moh. Herfra kan du enten kjøre ned den særdeles bratte sydrenna når det er stabil snø, eller gå opp et bratt hardt parti opp til Skittendalstinden.

Ved vanskelige forhold kan vel noen synes det er greit med tau her. Fra toppen kan du enten kjøre ned langs sommerruta på vestsiden og ta en tur innom Litletinden på vei ned, eller kjøre ned østsiden, over Blåvatnhytta og samme avslutning som nevnt.

Enda bedre er det å ta en overnatting på fantastiske Blåvatnhytta med badstu, og neste dag starte med Niingen og så Litletinden før nesen rettes hjemover.

Høydemeter: 3200 m

Tid: 20 timer

Lengde: 40 km

Sesong: Mars-mai

Utsyr: Skarejern, stegjern og alpinøks er anbefalt som minimum. Tau og et lite sikringsrack for de som er nybegynnere eller ved mye skare / is. 

Parkering: Liten parkeringsplass ved Niingen kraftverk (Bogen). Vær obs på at det er parkering på eget ansvar siden det kan lande helikopter der som kan medføre at vind kaster strøsand på bilene.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Se samleartikkel med flere turforslag i Evenes og Skånland

Rundt-Niingen-Evenes-Skånland-med-rute-3
Rundt-Niingen-Evenes-Skånland-med-rute-3