Dette er Lyngen på langs

Sørøya
- Start i Nordkjosbotn
- Passet mellom Piggtinden og Reppetinden 1300
- Østsiden av Guhkkesgaisa 1470
- Passet på østsiden av Ellendalstind 1200
- Sydtoppen Jiehkkevarri 1670
- Kveita

Svømte over Kjosen til Tyttebærvika. Litt over 1km.

Nordøya
- Over Trollbreen 1300, mellom Store Lenangstind og Tvillingtind
- Ned Lenangsskaret
- Østsiden av Veldalstind.
- Passet ved Veidalsfjellet 800.
- Passet øst for Stetind
- Store-galten 1185
- Lille-galten 827
- Hæsafjellet 520
- Slutt i Russelv

9700 høydemeter, 114 kilometer og 30 timer i fjellet. Det var fasit da Vegard Rye kom i mål i Russelv lørdag formiddag. Bak seg hadde han lagt hele Lyngen, og ble historiens første til å gjøre det i ett strekk.

– Jeg har gått turen tidligere med telt, sekk og kjørt forskjellige linjer. Da hadde jeg akkurat fått noen lettere støvler, så tenkte jeg å gjøre turen stadig kortere og i lengre etapper. For å få enda mer skikjøring hver dag. Det lå i bakhodet, og etterhvert ble jeg ivrig på å klatre alpint. Jeg fant ut at jeg hadde nok tekniske ferdigheter til å gjennomføre det, sier Rye til Fri Flyt.

Turen startet klokken halv fem fredag morgen, og ruta er like lang som den er imponerende. Turen starter på Nordkjosbotn på Sørøya og slutter i Russelv på Nordøya. Totalt er er det 9700 høydemeter og 114 kilometer. Det inkluderer en kilometer svømming. Underveis er turen på toppen av kjente fjell som for eksempel Jiehkkevarri og Stetind. Se hele ruta i faktaboksen til høyde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vegard_lyngen_@nikolaischirmer-0746
Vegard_lyngen_@nikolaischirmer-0746

HØYT OG LANGT: Det ble 9700 høydemeter og 114 kilometer på 30 timer. Foto: Nikolai Schirmer

– Hvor slitsomt var det?

– Det er ikke en veldig melkesyre-og-blodsmak-tur, det er viktig på en slik tur å ikke gå for hardt. Du må gå rolig nok og ha tilgang på energi. Da kan kroppen vare nesten evig. 

– Hvordan var skiforholdene?

– Skiforholdene var helt prima. Helt fantastisk. Spesielt Sørøya, på nordsidene var det helt fantastiske skikjøring i løssnø. Det var stabilt og fint.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vegard_lyngen_@nikolaischirmer-0634
Vegard_lyngen_@nikolaischirmer-0634

SVØMMING: Det ble også en kilometer svømming. Foto: Nikolai Schirmer

– Hvor mye forberedelser ligger bak?

–  Jeg har gått på topptur hele livet, så jeg har nå snart 20 års erfaring. Sånn sett har det vært en lang prosess, men for akkurat dette prosjektet har det vært en del trening. Men hovedsaklig å tenke på ruta, og vite hvor man bør være til enhver tid og hvor man ikke bør være. Spesielt med tanke på oppvarming og gjenfrysning. Det er så langt, og langt tidsperspektiv, at det må klaffe hele tiden for at det skal være mulig.

For sikkerhet på en 30 timers tur har vært enormt viktig for Rye. Den siste måneden har han oppholdt seg i Lyngen for å være sikker på hvordan snøforholdene har utviklet seg.

– Jeg har fulgt nøye med på snøen og fulgt med på de mest kritiske hengene og passasjene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vegard_lyngen_@nikolaischirmer-0971
Vegard_lyngen_@nikolaischirmer-0971

FLOTTE FORHOLD: Rye sier skiforholdene var fantastiske. Foto: Nikolai Schirmer

– Hva var mest utfordrende?

– Det var en del passasjer som var harde og gjenfrosset, og når man er litt sliten og trøtt er det viktig å holde tunga rett i munnen. Enkeltetappene kan være utfordrende nok. Da er det viktig å ikke pushe for langt, slik at det ikke går utover sikkerheten.

– Høgruta i Jotunheimen har fått et rekordjag. Tror du det samme vil skje i Lyngen nå?

– Det hadde jo vært kult om det ble en greie, så lenge det ikke går utover sikkerheten. For min del har jeg lagt mye tid og energi i å gjøre det så trygt som mulig.