Vi vil ha en lettest mulig tur til toppen, men samtidig ha full kontroll ned igjen. En ny generasjon frikjøringsstøvler er laget for deg som prioriterer nedkjøringen, men som ikke vil bruke unødige krefter opp – eventuelt vil gå fort nok til å rekke å få førstesporet.

Alpinstøvelprodusentene kan selvsagt ikke sitte å se på at toppturspesialistene overtar store deler av markedet, og frikjøringsstøvler tilpasset toppturbruk har vi hatt noen sesonger. Men disse har stort sett vært laget i polyurethan (PU), plastmaterialet som de fleste er enige om at gir de beste egenskapene til skikjøring. Problemet er at slike skall må lages forholdsvis tykke, for at de skal bli stive nok, og det gir høy vekt.

Nyheten for denne sesongen, er at en rekke alpinstøvelprodusenter tar i bruk lette materialer, som tidligere har vært forbeholdt rene toppturstøvler. Merkenavnene Pebax og Grilamid står for materialer som gir høy stivhet på lav vekt. Pebax var først av dem. Det hadde ulempen at det var vanskelig å forme. Så kom Grilamid, som var enda lettere og i tillegg lett å forme for å tilpasse skallet. Men nå er Pebax tilbake i en ny versjon, som både er lettere og mer formbart. Karbon ber brukes også for å stive av, samtidig som vekta holdes nede. Ingen av disse materialene er billige, og dermed blir disse støvlene som regel dyrere enn støvler i PU-plast.