må man spørre en proff om å ha han med i film??

ok, hvis jeg en dag var i trysil å filma med noen kamerater til en privat snowboard film vi skulle lage for fun, så ser jeg at mikkel bang er der. Så jeg filmer jeg 2-3 min av han.
Må jeg da spørre han om det er greit at jeg tar ham med i filmen?????

ja

tror du må tilatelse for å folk med i filmen din, uansett om de er pro eller ikke.

...før du gir den ut.. ved privat film tror jeg ikke er noe stress...

RAS

Men der er Norge jo ikke med...
MEN Hvis du filmer folk i det offentlige rum, så mener jeg faktisk ikke du må ha tilladelse fra personerne. Ellers ville det jo fx betyde at hvis NRK filmede et interview i Oslo sentrum, da måtte alle de der passerede forbi gi' sin tilladelse...
Men om gutten (sponsor) havde leied parken - da skulle du have tilladelse.
Ikke det er dem man ønsker sig sammenlignet med, men det er jo netop denne "ret" i det offentlige rum PAPARAZZIFOTOGRAFER lever af...

så da sier vi det slik at jeg må ha tilatelse??

RAS

nei nei ikke hvis filmen er skudt i det offentlige rum... mener jeg...

leste en artikkel her om dagen og der stod det at du fritt kunne pubilisere bilder av andre folk.

eks. hvis jeg tar et bilde av en vilt fremmed person i en skibakke eller alle andre steder kan jeg legge dette ut på nett sia mi, eller hvor jeg måtte ønske. men hvis dette krenker personen på noe slags vis tror jeg ikke det er fult så lovlig lengere.

men hvis du bare skal bruke filmen privat er det vel ikke noe stress. ville skekka litt grudigere hvis jeg skulle bruke den i ofentligheten eks. legge den ut på youtube.

mitt råd er sjekk med datatilsynet tror de vet sånn.

var vist litt uenig med meg selv der...

MGL

Det er lov så lenge man ikke kan kjenne igjen personen/personene... Hvis jeg f.eks. filmer i en gate er det lov så lenge man ikke kan se hvem som blir filmet/tatt bilde av.. I ditt tilfelle er det ulovlig å legge det ut for offentligheten fordi man kan kjenne igjen Mikkel bang på stilen hans eller klærne han bruker. Tror jeg da :P Det er hvertfall det jeg har lært om lov og rett fra skolen..

Tror dere sporten på NRK og TV2 innhenter tillatelse av hver enkelt idrettsutøver de viser på trening og konkurannser?

ja det tror jeg.

Tvselskapene kjøper jo rettigheter til å nettopp filme på idrettsarrangement og konserter og slikt. Disse er jo for private arrangement å regne og ikke som det offentlige rom...

Så lenge det er en privat film og dere viser den hjemme hos dere eller på skole eller greier er det helt greit..

Men det øyeblikket dere skal ta penger for filmen, (dvs, ta inngangspenger for at noen ser den, selger kopier el.) DA har han rett på rolyaltys, alså en del av kaken..

Dette beskyttes av samme lover som alt annet av artister/kunstnere...

Kan ellers ikke være noe forskjell på om man filmer en proff eller amatør

Tro om igjen.
Forskjell på å filme inne på en stadion som er eid av en klubb, og filme på et sted hvor det er fritt frem for alle å oppholde seg. Tror du fotografene spør om lov hver gang de filmer Posh og Beckham på gata også kanskje?
Og til privat bruk er det uansett fritt frem.

tusentakk for alle fine svarwink

Hvis man tar bilder/filmer kjendiser i det offentlige for så og selge det, så er man bare slæsk, men det er lov...

Men det som ikke er lov er hvis man "kopiere" en kunstner/artist eller lignende sitt "kunststykke eller utførelse"..

Eks, i denne saken, Mikkel Bang lever av å kjøre på ski og for han er inntekten de filmene han vises på. (utenom spons og slikt ved sidenav).

Hvis noen da filmer han han i sitt virke, og så selger dette, uten at han får en del av inntekten, så er det juridisk likestillt som om man kopiere et kunstverk og selger det..

Hadde du tatt bilde/film av Mikkel Bang mens han drikker en halvliter på byn, så er det en helt annen sak, og siden det ikke er knyttet opp mot hans levebrød.

 
Annonse
Annonse
Annonse