Teliser - forklar dere.

Ref annen diskusjon synes jeg virkelig at cruising har livets rett. Selvfølgelig skal man kose seg. Selvfølgelig kan man kjøre sakte. Men Hvor lenge er det moro å bare svinge da? Hva har telemark som kan sammenliknes med en switch nollie nosepress? Jeg innrømmer villig at det er mange udugelige snowboardere. Men jeg synes nå de har en større bøtte triks enn telisene allikevel.

Jeg prøver å ta diskusjonen ned på bakkenivå. De middelmådige snowboarderne (grense på 540) mot de middelmådige telisene (grense på 360). Hva er så moro med Telemark? Jeg spør av genuin interesse fordi det svir å utvikle seg forbi middelmådighet i snowboardverden.

Igrunn et bra spørsmål du kommer med der... (regn med masse duste-innlegg på denne...)
Kjører selv telis, og har prøvd brett og alpint en del. For meg så er telis det cooleste. Du har bevegelsesfriheten, det er himmelsk å pumpe pudder med løs hæl, bra stødighet på bigjumpen, og man kan sette et stilrent nedslag (jupp, kanskje litt gammeldags her..). Telis er mer krevende enn alpint slik jeg kjører, og utfordringer er kult! Liker både å småcruise, samt å gunne utfor.
Allsidighet er stikkordet for telis. Funker like bra til cruising i bakken som til freeride. Men med dager med panserskare og klink is i bakken drømmer jeg om alpinski... Må inrømme det... Fikk du svaret du var ute etter?

Telemarkkøyring i skianlegg er kun trening for det einaste som gjev meining på ski, nemlig toppturar. Lange svingar på urørt underlag, etter at ein har slete seg opp alle høgdemetrane for eigen, maskin gjev ei oppleving som går utanpå det meste. Då er 540 tailedmutegrabbadass heilt uinteressant. Vil ein ha adrenalinnivået opp klarar ein fint det ned ei 45+ snørenne.

hva er gøy med telis? Valgfrihet. allsidighet, bevegelsesfrihet. Lettere å komme seg rundt omkring på topper. Og synes man at det er gøy å rotere rundt sin egen akse, kan man gjøre det også.

Når man snakker om hvem som er kuulest på triks - hvor er freestyle gutta/jentene. De fleste kuule triks blir ganske smalt når man tar en 1080 !!! med diverse stasj. Og joda, de står på ski ja.

I 1995 kjørte Jerome Ruby og Pierre Andre Rehm ned "Face Nord" av Aiguille du Triolet på snowboard, dette er Alpin grad 2 og aldri vært gjentatt på ski... Siden dette degnes som det vedvarende bratteste runnet som er gjort... setter vel dette en stopper for "Telemark er så jævla extreme" diskusjonen... fint å gå på tur med men bortkastet i bratta...

Du hevder at det ikke er gjentatt på ski! Har noen spørsmål angående det:

1) Hvordan vet du det? Kilder?
2) Sett at det ikke var gjort på ski, tror du det er fordi det ikke finnes skikjørere i verden som er kompetente til å gjøre det?
3) Tror du derved at at snowboardere har mer guts enn skikjørere?
4) Tror du det er noen frikjørere der ute som har en evne til å skrike jævlig høyt om linjer de har kjørt etc, og at det finnes andre som holder kjeft og heller konsentrerer seg mer om opplevelser og utvikling som skikjører enn cred i miljøet?
5) Du hevder at telisski er bortkastet i bratta, kan du begrunne det?

Håper du tar deg tid!

klart at snowboardere lettere kan kjøre brett ned bratte heng, de skrenser jo bare ned henget likevel!!!

Du er usaklig som vanlig. Nybegynnere på snowboard skrenser selfølgelig. Jeg har også sett nybegynnere på telemark og alpint som ikke kjører bra. Det betyr ikke at jeg bruker de som utgangspunkt når jeg diskuterer kjøring i så ekstremt terreng at det bare er folk i den absolutte verdenseliten som behersker det.

Skrenser Terje Håkonsen og Johan Olufson?

1) Hvordan vet du det? Kilder?

Ja for liste over ting gjort i Chamonix les her:

http://www.montagnes.com/skiextreme/index.asp

Ja snakket bladt skikjørere som jeg kjenner, sier hvertfall at det ikke er gjentatt... Selvfølgelig har men ikke kameraovervåket Aiguille du Triolet, men hvis noen hadde kjørt Face Nord, ville det trolig blitt skrevet om...

2) Sett at det ikke var gjort på ski, tror du det er fordi det ikke finnes skikjørere i verden som er kompetente til å gjøre det?
Trolig kun en håndfull, les Dominique Perret, Pierre Tardivel osv... men ellers nei (ingen har jo gjort det)

3) Tror du derved at at snowboardere har mer guts enn skikjørere?

Det har jeg vel ikke sagt. Men i dette tilfellet JA

4) Tror du det er noen frikjørere der ute som har en evne til å skrike jævlig høyt om linjer de har kjørt etc, og at det finnes andre som holder kjeft og heller konsentrerer seg mer om opplevelser og utvikling som skikjører enn cred i miljøet?

Ikke som kjører Aiguille du Triolet og holder kjeft... Ligger synlig fra Refuge du Argentiere og spor ville blitt skrevet om. Men som svar på spm. JA det er det vel.

5) Du hevder at telisski er bortkastet i bratta, kan du begrunne det?

Ja Når det bikker 60 er det ubrukelig, bindinger er vinglete og stort fuckup potensiale... dette er min subjektive mening, som jeg står for...

Uten å disse plankene dine, gå ut på tur og vær glad...

hvis du lurer på noe så kan du jo ringe å spørre de....

http://www.jerome-ruby.com/

"når det bikker 60" ??? etter mange og lange turer rundt om i skandinavia, usa og alpene gjennom flere år, har jeg til gode å i det hele tatt høre om noen som snakker om at "når det bikker 60, ja da er det snowboard som gjelder"...

der hvor hellingen ligger rundt 60 pluss/minus er det bare unntaksvis mulig å kjøre noe som helst. de fleste seriøse ekstremkjørere (og da snakker vi ikke om frikjørere og de jevnt over dyktige menneskene vi ser i alskens blader hele tiden) påpeker at kjøring i helling på mer enn ca 55 grader i hovedregelen ikke lar seg gjøre. en annen ting er at en del heng og fjellsider regnes som brattere enn de egentlig er, et eksempel er kim cone i tignes som i en rutebeskrivelse sies å være "nærmere 60". kontrollmåling viste 53 grader... og det er vel faen meg bratt nok? nå er kanskje ikke kim cone det beste eksempelet, men likevel...

Skal det faktum at to karer på snowboard har skrensa og rappellert ned en fjellside som ikke en skikjører har kjørt ned, bestemme at snowboard er bedre/kulere/morsommere enn telemark? All respekt for svinbratte nedkjøringer, men nå er diskusjonen på villspor!

Mange turer bla i Cham har steder der det faktisk bikker 60... små partier vel og merke, men skal du sette en sving ville jeg ha hatt alpinski eller snøbrett... Kjøre litt bratt jeg og og liker meg på førtitallet... Femtitallet er ok og 60 + dropping kun når jeg må. Poenget mitt er at som fremkomstmiddel i så bratt terreng er teliser ubrukelig. Bare fordi din kjøring ikke tilsvarer ferdighet til å kjøre disse runnene, betry ikke det at det er umulig.
Poenget mitt var ikke at jeg er så jævelig rå, men siden Aiguille du Triolet vi snakker om er gjennomgående over 60 på de bratteste partiene, er det vel legetimt å snakke om??? Om Pierre Andre Rehm og Jerome Ruby kjører opptil 67 i dette runnet, bør vel dette være bevis nok på at det er mulig. Anbefaler Philip Fragnol"s
"White Spirit", for de som vil se ferden deres på print.

...jeg er heller ingen ekstremkjører, og har alsri vært i nærheten av 60 graders vedvarende helling. sier ikke at noe er umulig, sier bare at det helt ekstreme krever ekstremt gode forhold. mange linjer er kjørbare bare noen få dager hvert år, andre steder går det år mellom hver gang...

og en ting til: med hasjplanker mener jeg BÅDE telemark og snowboard! to planker, med fast hæl, er det eneste som teller.

det jeg egentlig hadde tenkt å si var: selv om to tullinger har kjørt triolet på brett og ingen har gjort det på alpint/telemark, sier det så godt som ingenting om forholdet mellom teliser, brett og/eller ski. to tullinger er to tullinger, uansett. sammenligningen 540/360 har mer for seg, den angår mange flere. men siden jeg ikke identifiserer meg hverken boardere eller telemarkere, så skal dere få diskutere i fred.

forresten: bra med litt kildehenvisninger og slikt!

Telis skjer i høyere fart enn fjøl. Hva er det som er så jævla kult med å sige ned bakken og lage kø for alle telisene som skal forbi? En annen ting er at det er mye kulere å se skikjørere (teliser) utføre triks enn boardere. De drar høyere, lengre, raskere og mer spektakulært.

Hva er fartsrekorden på Teliser da???

Snowboard har vert inn ganske lenge og har hatt lenger tid på å utvikle seg innen freestyle/jibbing...telmarksbøga begynte jo for fult for eit 2-3 år sidan...gje oss litt tid so drar me fort ein cork 720 på kickeren me og...Men telmark e sinnsykt rått å pushe pudder med, mykkje meir utfordrende enn brett og alpint og ein større frihetsfølelse.. eg trur at jibbing på telemark kommer meir om eit par år...og til slutt vil eg sei at ein 540 er UTRULI mykkje lettare på brett enn på ski...da kan eg bekrefte ettersom eg har stått 5 år på brett...

det starta med ski for noen tusen årsiden.
så festa en hælen engang.
så fikk en stolheiser,da kom snowboard.

når det gjelder hopping så er det ingen som flyr lengre en de med løs hæl, men det er det eneste løs hæl er max løsning eller er det en komfy middelvei for kjøring

Det er faktisk mye kulere å se på folk dra på trix med ski(telis for den sags skyld) en brett, men kjør hva du vill lillegutt

 
Annonse
Annonse
Annonse