Telemark,en saga blott?

De siste årene har det vært en eksplosiv utvikling innen telemark. For noen år siden ble det sett på som ekstremt hvis man hadde spenner på skinnstøvlene, mens man idag knapt får tak i skinnstøvler med spenner på. Dagens telemark består av høye, stive plaststøvler og feite ski som gjør halve jobben for deg. Kan dagens telemarkkjørere i det hele tatt sammenligne seg med gutta som tidligere tok de samme fjellsidene med lave skinnstøvler. combiski og den gode gamle Rottefella bindingen? Jeg kjører selv telemark med høye plaststøvler og ski som går de gamle gode combiskiene en høy gang, men jeg lurer litt på hva andre tele kjørere ( og evt andre med en mening om saken ) har å si om dette....?

1: De siste årene har det vært en eksplosiv utvikling innen alpint. For noen år siden hadde man lærstøvler og treski. Dagens alpinsport består av høye, stive plaststøvler og feite ski som gjør halve jobben for deg. Kan dagens skikjørere i det hele tatt sammenligne seg med gutta som tidligere tok de samme fjellsidene med lave skinnstøvler og treski?

2: Før jaktet man med pil og bue - kan det da kalles jakt når man bruker børse?

Skulle vel være svar nok. I enhver aktivitet hvor man søker utfordringer i ikke statiske elementer ønsker man en utvikling av det utstyret som gjør utfordringene tilgjengelig. Hvis utstyret er begrensningen, og ikke deg selv har du feil tilnærming til utfordringen. Mener nå jeg.

Flere synspunkter??

Alpint er veldig kjedelig. Har forsøkt det et par ganger og skjønner ikke at folk orker. Det er jo ingen utfordring! Slalåm er for nybegynnere. I telemark er det rytme, balanse, teknikk, utfordring og estetikk i hver sving. Slalåm er dassing kjemisk renset for utfordringer ned igjen til heiskøen. Ser sikkert kult ut med dyrt og fett slalåmutstyr i heiskøen men fy faen så kjedelig det er å stå slalåm. Uansett utstyr, telemark gir maks fartsglede. Med smale lister og Asolo Morgedal tidig på nittitallet hadde jeg det max gøy. Med fete ski og plaststøvler har jeg det max gøy. Poenget er at jeg hele tiden har det max gøy. Det går ikke an å få det gøyere enn max gøy. Men jeg går IKKE tilbake til smale lister. Telemark ruler og vil alltid rule. Slalåm er rosa bobledress og hvite støvler.

Heregud for en kuk du er. Du kan ikke ham ye peiling på ski.

Telemark er tynne fjellski og lærsko. Telemark er vadmelsbukse og lusekofte. Telemark er "opptrekkern" og fortsvinger.
Telemark er å bruke en pinne evt stavisett.
Det er jo dette som ligger nærmest sitt opphav, hvilket er Sondre Nordheim. Men, dette er jo gammeldags og kjedelig. Dagens "telemark" er en amerikansk variant. Det er snakk om "freeheel-skiing". Det var jo ivirige amerikanere som tok opp den gamle stilen. De ga det hele en ansiktsløftning. Denne oppgraderingen er jeg jævlig glad for. "telemark en saga blott" det kan du godt si. Det driter jeg egentlig i. Freeheelskiing med høye plastsko, fatskis og gore-tex ruler max! Jeg har selv gått "evolusjonsstigen" og er en klar tilhenger av det nye utstyret. Det tillater mye høyere fart, større svinger, dypere pudder og høyere klipper.
"Viva la Freeheel!!!"

sondre norheim var veldig moderne i skisporten på sin tid. hadde han levd i dag hadde han sikekrt også brukt alle de tilbudene som gjør kjøringa lettere og stilen lettere. han hadde ikke kjørt på skinnstøvler og treski.

hvis du tenker over hva slags ski han brukte så var det ikke ski med mål ala åsnes sondre. skiene var lange og brede. hvordan han kjørte hoppsvinger med de kan en lure på. jeg tror stilen var nærmere den vi ser i dag enn densom dukket opp på 70-tallet.

HJ lives in the 80ees

Jeg ser egentlig ikke problemet. Begynte selv med lær og fjellski. Men bruker man pil og bue når man har automatvåpen tilgjengelig. Nei, man bruker det som man får maks ut av. Akkurat nå er det plastikk og carving. Denne kombinasjonen kan man gjøre råere ting og ha sikkerheten til å kunne hente seg inn hvis man drar ting litt legre enn man egentlig har kontroll over. Slike ting gjør at man kan gjøre råere triks, hoppe høyere alt dette fordi man vet at skoene støtter deg hvis balansen går. Jeg var en av de som fnyste når plasten kom, gravde meg ned i min skyttergrav og kalte alle som brukte plastikk for forædere. Nei, plastikk skulle ikke jeg ha, det var som å selge sjela si til jæval.
Men så går det som det går og en kompis faller for fristelsen, så tenker man; kan da ikke kritisere noe man ikke har selv prøvd. For en åpenbaring, ting jeg har slitt med/ikke turt å gjøre kan nettop gjennomføres fordi man har det ekstra hjelpen skoene gir. Nei, aldri tilbake til lær. EVER, VIVE LA REVOLUTION

Rangle, du er en lur fyr. Eller jente. Whatever. Har selv gått hele linja fra atomic kombiski og lærstøvler til plast, fats, karbontitanlurium og det som enda værre er. Det er vel bare faren min av de jeg kjenner som synes det moderne utstyret er for feiginger og homser. Men han er enda sur for at noen lagde glassfiberski. Det var gøy med atomic kombiski, men det var ikke steinekelt å kjøre veldig bratt eller i store mengder løssnø. Men det gikk det også. Men skulle gjerne hatt dagens utstyr den gangen. Tenker på alle pudderdagene som kunne vært enda bedre og alle tryna jeg kunne unngått. Og alle skadene på ankler osv som har gitt meg varige skader. Men jeg tror jeg ble vesentlig bedre på ski i den perioden. Så aldri så galt osv. Om jeg kan sammenligne meg selv med meg selv fra den gangen utstyret var virkelig kjipt? Ja, det kan jeg. Jeg har det enda morsommere med bedre utstyr. Jeg kan gjøre ting på ski som var umulig for meg for 10 -15 år sida. Det vil alltid være en debatt om hva som er best av gammelt og nytt, og noen som mener at alt var bedre før. Det var det faen ikke. Valget mellom atomic backcountry og atomic sugardaddy er rimelig enkelt. Sånn er det bare.

Selvfølgelig kaster man seg etter utstyr som en vet duger og takk og pris for at det er utvikling. Men vil også nevne i slengen at 2.53.3 tidenes beste tid på Galdhøpiggrennet er fra 1935 (uten reiplykkje) og det er jo ingen som kjører så fort i dag, men nå er jo reiplykkje innlagt vil vel mange si, riktig, men jeg vil gjerne se den som kopierer denne tiden med utstyr fra 1935 i dag. Den som har rekorden fra 1935 må jo ha vært TELEMARKKJØRER det. Men Velkommen dagens utstyr, kunne ikke ha vært foruten

Først av alt Kjell Ove: Jeg stiller meg 100% bak rangle og Lerun. Jeg har flere sessonger med Alpinutstyr bestående av lærsko og treski bak meg (jada, jeg er en gammal fis på 31). Det er mao ikke bare utstyr for å utføre Telemark-svingen som har vært i endring siden krigen...
Et viktig aspekt er dette: er det utstyret som skal definere en aktivitet eller er det teknikken? Utstyret setter selvfølgelig visse yttre rammebetingelser for hva som er fysisk mulig (f.eks. lar det seg ikke gjøre å gjennomføre en telemarksving med alpinski og bindinger på beina, men det går fint å gjennomføre alpinsvinger med telemarkutstyr...). Teknikken er det som definerer telemark-svingen. Den eneste konstanten er at hælen er løs!! Det eneste som stilles av krav for å definere telemark-utstyr er at hælen er fri... Ellers er alt lov!!
Når det kommer til diskusjoner om hva som er mest effektivt eller mest gøy/kult osv. er det bare en ting å si: HÆ?
Hele poenget med lek i snøen er at det er nettop det - lek i snøen.
HJ: jeg misstenker at du fyrer på litt ekstra for å få opp temperaturen her...

Takk for det jibberjonas, men vil presisere at rangle står å pisser. Så er det fastslått en gang for alle. Til dere som synes alt var så meget bedre før: Hadde mine år på tidlig nittitall med atomicski med spenn og lærstøvler, og jadda dæven vi hadde det gøy, men i dag smiler jeg bredere der jeg dunker gjennom alt med 10cm under foten, plast og gore tex og egenutnevnt verdensmester i hundreogørti. For å si det i bilder: sånn er det med alt, det er gøy å runke før man får seg sitt første ligg, og det blir bare bedre med åra. Men for de som ønsker seg tilbake til den første gangen for seg selv - dere må ha det bra trist i halmen i dag..!

Hvem er det egentlig som gidder å spise suppe med gaffel?

Vinneren av den store Fri Flyt konkurransen: Årets Argumentasjon, er Morten!!
Juryens begrunnelse: Morten har et eksepsjonelt godt ordforråd, han gjennomfører debatter med den saklighet som man kan og bør forvente av personer med hans tyngde, han ramser systematisk opp pro/con for å dekke alle vinkler av saken og sist men ikke minst han bærer sin rolle som alpinsportens talsmann med utsøkt eleganse.

Etter å ha lest mange tåpelige innlegg her vil jeg og hedre Morten

Telmark oppstod fordi det var noen som ikke visste bedre. Og at det skulle være så populært som det var "før" er jo bare helt teit. Hilsen en som stod på gaffel!!!!

Det er ikke alltid nødvendig å pakke sannheten inn i lange argumentasjoner for noe som er opplagt. Mulighetene er større med alpint utstyr enn telemark. Sånn er det! Argumenter gjerne side opp og side ned. Og for all del, forsett gjerne med telemark, hvem bryr seg!! Skjønner bare ikke poenget med en liksom debatt som dette. Det er lite poeng å lure seg selv eller søke å støtte av likesinnede bare for å argumenter rundt et DUMT spørsmål. Dere kan jo følge opp med en diskusjon rundt temaet: Hva er tøffest, med eller uten hjelm?

En god dag på fjellet i lag med gode venner, sekk, thermos, nistepakke, spade og et fett hopp definerer telemark. Gleden ved å stå på ski. Med skia på skuldra opp bratta for et nytt stunt. Og det har aldri vært så gøy å stå telemark som i dag.

Juryen tar selvkritikk i at den noget forhastet utropte Morten til vinneren av overnevnte konkurranse. Herr BIG Mountain viser også utsøkte debattegenskaper, men kom dessverre en twin tip bak Morten i mål! Er det noen der ute som føler seg kvalifisert til å gå for 3dje plassen?

 
Annonse
Annonse
Annonse