OL Tromsø 2018?

Er en diskusjon vedrørende ev OL i Tromsø 2018 noe som hører hjemme her på Fri Flyt?

Spørsmålet kommer grunnet at jeg er engasjert i dette, men; har det noen hensikt at vi diskuterer dette her?

Vil gi en liten "meningsytring": NTN-diskusjonen har over 200 innlegg wink

Jeg syns forsåvidt at OL i Tromsø kan være en god ide så lenge noen premisser blir lagt til grunn:

-Lav pris. Fokuset skal ligge på anleggenes funksjonalitet slik at idretten kommer i fokus, og det ikke ender opp som bare et sirkus. Jeg tror ikke det vil være en fordel for idrettsnorge dersom man bruker alt på et sted eller så mye at det blir vanskelig å gjøre noe med uforutsette utgifter som måtte dukke opp senere.

-Energiforbruk. Om det er snakk om klima eller bare for å spare - lavt energiforbruk henger sammen med lav pris. Og konsekvensene for miljøet burde uansett være minimale.

-Langsiktighet. Anleggene må ha en plan for hvordan de kan fortsettes å brukes når OL er over. Det er poengløst med "monumenter" som ikke vedlikeholdes.

Tromsø 2018 sier nå selv at det skal være mulig å leve opp til slike premisser, og dersom man i dag finner ut at det er troverdig så gir jeg min støtte. Hvis det hadde vært snakk om å overgå OL i Kina hadde jeg flyttet vekk i noen års tid.

Uansett så er jeg litt betenkt for hvor bra det egentlig er å kjøre på med enorme anlegg sånn at alt blir lett tilgjengelig for alle. Hva slags verdi får det når det blir så selvfølgelig?

Jeg synes absolutt en diskusjon angående OL i Tromsø er passende.

Personlig synes jeg det hadde vært fantastisk med et OL i Tromsø. Tenkt dere de nydelige bildene som ville gått verden rundt. Snødekte fjell som går rett ut i havet. Fantastisk!
Økonomisk synes jeg at et rikt land som Norge må ta seg råd til dette, selv om det ut fra rapporten som kom frem i dag vil bli dyrt.

slik at Åre "får" OL

Ok, her mistet jeg troen på hele OL i Tromsø:

"- Vi har for eksempel justert tilskuddet for reallønnsvekst fra 2007 til 2018 og en normalisering av konjuktur. Det har ikke Tromsø tatt hensyn til i sin søknad"

Man skal ikke kunne mye om økonomi for å vite at reallønnsvekst og konjuktur betyr mye når det er snakk om slike tidsrammer og beløp. Samtidig skal det sies at når det korrigeres for dette så betyr det at 19 milliarder i 2018 er verdt langt mindre enn 19 milliarder er i dag! Og det er absolutt ikke å ille som det først ser ut som! Men allikevel. Det er amatørmessig å ikke kunne videregåendeøkonomi!

Og nå bygges det altså en ny hoppbakke i Holmenkollen der denne bakken er for liten før den blir bygget.

Egentlig for OL i Tromsø,var i Lillehammer 94. Men, det er ett stort men og det er prisen som kom fram i dag. 28,5 milliarder er litt i overkant etter min mening, selv om vi har mye penger. Som det tidligere her er sagt vil det bli enda høyere.
Galskap blir det da !

Kan knapt nok kalles "galskap"... For å sette ting litt i perspektiv så kostet OL i Torino 29 milliarder i 2006. Selvfølgelig blir det litt annerledes når det skal arrangeres i distriksnorge, men det blir også annerledes pga inflasjon. 29 milliarder i 2006 var altså BETYDELIG mer en 29 milliarder vil være i 2018! Normalt kan man si at den inflasjonen er på rundt 2% i året. Altså er årets hundrings "verdt" bare 98,- om et år... Gidder ikke regne på hva det betyr for OL-budsjettet i 2018, men poenget er at det er alldeles ikke så ille som man skal ha det til :P
Det er litt klumsetet å uttale seg om at noe er "dyrt" når man ikke har sammenligningsgrunnlag eller egentlig vet hvor pengene skal komme fra. Jeg syns heller det er et problem at komiteen som jobber for OL i Tromsø ser ut til å ha såpass lite peil! Forferdelig synd, for hvis kompetansen hadde vært den rette så kunne et OL nok sikkert vært arrangert sånn at det ikke bare en hel masse fyrverkeri i noen dager, men at infrastruktur ble bygget ut og landsdelen presentert slik at den fortsatte å vokse etterpå. Men når klovnene ikke kan regne med reallønnsvekst så er det ikke mye annen makroøkonomi jeg stoler på at de skal greie å fikse!

Ja nå blir det muligens snart avgjort. Jeg håper svaret fra idretten blir nei til OL i 2018. Her er jeg på linje med det "erik j." skriver. Jeg synes svenskene nå bør gå foran oss mht et sånt arrangement. Hvorfor kan vi ikke gå ut og støtte svenskene i neste omgang, ja-ja såfremt det nå blir nei fra Norge?

RAS

Nu er jeg ikke så god til den Norske geografi, men hvor mange bor i Tromsø og det berørte område. Er befolkningsgrundlaget tilstæde, for at udnytte for 28,5 mia's indvesteringer??? Hvor mange bor i Tromsø??

Det er ikke befolkningsgrunnlag for alle disse anleggene. Et av hallene skal bygges om til parkeringshus siden det ikke er behov for anlegget etter OL. Visste dere forresten at det er flere anlegg per innbygger i Finmark enn det er i Oslo fylke?

Med tanke på fine bilder er det jo en ting, men det er ikke finere annet en at ingen av personene med hovedansvaret for OL bor på Østlandet. Vegard Ulvang som er en av hovedpersonene flyttet jo fra nord Norge til Oslo. Hvorfor det når det er så fint der og alt er så bra.

Det som jeg synes er merkelig i denne debatten, delvis her og ikke minst andre steder på nett m.m, er hvordan dette ser ut til å ta form av en nord/sør debatt. "Er det befolkningsgrunnlag nok langt der oppe i nord? hvorfor skal vi med våre skattekroner være med på å sponse distrikstutvikling når det er mye mer bruk for anleggene her på østlandet?" osv. Eller at pengene heller burde bli brukt til helse og omsorg, veibygging eller til å bygge anlegg over det ganske land i stedet for å konsentrere de rundt Tromsø. Det siste kunne jeg, som gammel hockeyspiller med et stort ønske om i alle fall en ishall nord for Trondheim (da først i Narvik, som er den eneste byen i nord med hockeytradisjoner), si meg delvis enig i, dog med "det ganske land" tror jeg mange debattanter igjen mener østlandet.... Men det jeg egentlig stusser mest over er at ingen ser ut til å stusse over det prinsipelt latterlige i at det hvert andre år (i.o.m alterneringen mellom sommer/vinter ol) blir arrangert ekstravagante og kostbare idrettsarrangement som si seg selv har fått et forkvaklet syn på hva sport og idrett skal være godt for langt unna den opprinnelige ideen om "det viktigste er å delta". Disse OL`ene gir også mijøet enorme påkjenninger. Tromsø OL skal liksom bli "miljø-OL`et", mens sannheten er den at hadde IOC bestemt at der skal de arrangere vinter-OL fra nå av, og her skal de arrangere sommer-OL (Athen anyone?!) hadde det vært det aller beste for miljøet. Man kan diskutere hva man kunne ha brukt pengene på i stedet her i Norge i all evighet, det jeg altså undrer meg over er at ingen diskuterer OL i seg selv? Bejing er verden over blitt kalt en fest. 300 milliarder kostet den. Samtidig nekter kinesiske myndigheter å bygge renseanlegg på sine kullkraftverk fordi det er for dyrt... Jeg er i mot OL, ikke i Tromsø, ikke i Nord, ikke i Norge men i seg selv. Og hvis det først skulle arrangeres OL her i landet så ser jeg på det som en selvfølgelighet at det skal skje i nord (dog jeg ikke forstår hvorfor en gammel plan som en gang i historien ble foreslått om et samarbeid over større deler av landsdelen ha gått i glemmeboken). Vi her i nord er med på å sponse ganske mye moro som vi ikke får ta del i sørpå med våre skattekroner....

=wink

t

ble det ikke fastsatt i går at et OL i Tromsø ikke var igjennomførbart?

Samtidig vil jeg gjenta det jeg skrev på et annet forum:

Jeg er selv sørfra og slapp å reise lenger enn 40 mil til Oslo for å få arbeide som 17-åring. Ser på meg selv som heldig grunnet dette.

Jeg har stor respekt for at mange i Nord-Norge sitter i en helt annen situasjon. Hadde diskusjonen dreid seg om infrastruktur i nord hadde jeg virkelig engasjert meg. Men et OL i Tromsø eller Oslo er hipp som happ for meg, like dårlig mht pengebruk begge to. Samtidig tror jeg ikke Oslo er betre enn Tromsø mht klima for OL.

Ta ikke dette med OL så tungt! Selv har jeg aldri vært i syden og skulle jeg noengang få råd og tid ville jeg benyttet tiden og pengene til å oppleve hele Norge nord for ca Bodø.

Nei "Håkon Barane", bare et "tilbakeslag".

Rimelig enig med Trekuk. Et OL bringer med seg større problemer enn kjekling om nord-norge vs sør-norge om kroner og øre.

Jeg må riktignok få lov til å påpeke at selv om det er flere anlegg pr inbygger her i nord enn det er i sør, så er kvaliteten helt forjævlig dårlig og mange ligger i brakk fordi de er skippertaksverk hvor ingen har tenkt på hva vedlikehold koster. Jeje.. Nok om det. Er ikke skuffa eller grinete smile Driver på med klatring og ski så jeg er velberga her i Tromsø! Men poenget mitt er at prislappen på et digert idrettsarrangement er i seg selv ikke noe stort problem. Men at man greier å leve opp til alle andre mål man har satt seg ellers er like viktig!!

Ras: Det bor nærmere 70.000 i tromsø, så hva du mener med "befolkningsgrunnlag" skjønner jeg ikke. Det bor betydelig flere mennesker i Tromsø i 2018 enn det gjorde i Lillehammer i 1994!!

MEN, jeg er selv aktiv nei-til-ol-bekjemper, men synes mange av dere nevner helt feile grunner (i følge mine øyne) til at et OL ikke skal bli arrangert i Tromsø. Selv er jeg født og oppvokst i Tromsø, har bodd her hele livet mitt med unntak ett par år på vgs da jeg faktisk bodde på Lillehammer.

Det at det skrives om at "avstandene er så store i Nord Norge" er noe jeg sitter å småhumrer for meg selv når jeg leser. Javist er det store avstander i Nord-Norge, men et Tromsø OL hadde blitt (legg merke til hadde..) ett av tidenes mest kompakte olympiske leker noensinne. At det ikke er nok folk her til etterbruk av annleggene er også helt på jordet. I Tromsø har vi 6-7 innendørshaller, hvorav tre av de er reine fotballhaller. Handball, volleyball, basket, innebandy m.m. må faktisk ha bra mange treningstimer utendørs på vinteren fordi det er hallmangel!

GRUNNEN TIL AT VI IKKE VIL HA OL I TROMSØ er derimot; halvparten av annleggene skal flys bort fra byen etter ett endt OL, budsjetteringen, som vi har sett de siste dagene er helt feil, selv om Tromsø gjerne skulle hatt bedre infrastruktur har vi ikke behov for åttefelts motorvei ++, det vil bli omprioriteringer i idretten rundt i landsdelen, og om det skal ett OL til for at det skal bygges nye og flere flerbrukshaller/idrettsanlegg, da er det noe som er riv ruskende galt.

FOR ikke å snakke om miljøpåkjenningene, men de orker jeg ikke gå inn på engang, da innlegget er kjempelangt allerede!

Når man feilbudsjetterer med over 10 milliarder kroner, er det grunn nok til ikke å la Tromsø 2018-komitéen få lov til å arrangere. Det er spinnvilt mye!

RAS

Med befolkningsgrundlag mener jeg netop om der er grundlag for brug af anlæg i efterkant, og jeg vil mene der ikke er med kun små 100.000 indbygger. Det er anlæg m.m. for ca. 4 mill norske dollars pr. indbygger... fint nok at hallerne bliver brugt, men hvad med resten...

I Frankrig har jeg set den ene ubrugte bygning efter den anden på diverse skisportssteder efter OL '92 i Albertville, alle gabende tomme om meget lidt brugt, så mener jeg OL har været en fiasko for landet.

Tror mangel på indendøres træningsmulligheder er et problem i hele landet...

Resten av annleggene er ment til etterbruk av f.eks nyoppstartede NTG her i Tromsø. På Lillehammer står NTG for store deler av gjenbruken av alle annleggene.

Som noen har nevt før meg, det finnes ikke ishaller i Tromsø, svømmehallene er råtne og stengt store deler av året, den eneste skibakken vi har ei ei steinur som knapt er åpen tre mnd vinterhalvåret.

- SÅ gjenbruk er ikke det største problemet.

 
Annonse
Annonse
Annonse