Impregnering av Gore-Tex/Dermizax

Hei.
Skal dette impregneres. Produsentene sier ikke, mens lærerne mine sier ja.

Hva skal jeg gjøre?

Hilsen Asbjørn

RAS

Det er ikke Gore-tex'en der skal imprehneres med det materiale det er lamineret på, tjek fx:

http://www.nikwax.com/da-da/activity/index.php?activity=OUTDOORS

Tror aldri at du kan skade noe ved å impregnere det. Bergans opplyser om at du ikke skal impregnere, men jakken trenger det for det om. Impregneringen hindrer at ytterstoffet, som ikke er vantett, ikke tiltrekker seg vann. Tiltrekker det seg vann blir jakken tung og våt. Når den blir våt kan gore-texen/dermizaxen fungere motsatt å dampe inn vann fra det våte ytterstoffet.

Gore-tex skal imprigneres, dette gjøres som ''dokka'' sier for å hindre at ytterstoffet trekker vann. Selv om ytterstoffet blir vått på en gore-tex jakke, vil ikke vannet komme ut, men man kan bli fuktig fordi det våte ytterstoffet minsker jakkens pusteevne.

Jeg er ikke 100% sikker, mn jeg mener å huske at dermizax ikke skal imprigneres pga at dette tetter porene i dermizax-membranen. I stede for imprignering skal jakkene tørkes i tørketrommel (husker ikke hvor lenge). Men du finner nok info om dette på bergans sine hjemmesider (de bruker dermizax i en del av sine produkter)

Håper du ble litt klokere!


Wæææt!

Helt fram til i fjord har Bergans, som bruker Dermizax ment at klærne dems ikke skulle impregneres, men både i katalogene fra 2005 og 2006 står det at "etter en tids bruk, kan det være lønnsomt å impregnere". Tester av Bergans Dermizax produkter har vist, ifølge impregneringsleverandørene at produktene hadde halvert vanntetthet etter 20 vask, men at den er blitt kraftig forbedret ved impregnering. Om dette er et salgstriks vites ikke..

Gore-tex bør jevnlig impregneres. Men når først membranen begynner å bli fucka, er det nettopp det som holder på å skje. Gore-tex slites relativt fort ut.

Dermizax er helt anderledes enn Gore-tex, og skal i utgangspunktet være vedlikeholdsfritt. Og det stemmer at dersom du impregnerer et dermizax-produkt vil dermizax-membranen bli tetta. Men dersom dermizaxen allerede er fucka, vil jo impregneringen ha en viss positiv effekt.

Dermizax skal ikke impregneres, det er reimpregnerende ved å tilføre varme på plagget (iform av tørketrommel PÅ LAV VARME!! eller hårføner). Det er sant som sies at når membranen blir slitt er det greit å impregnere den. Men uannsett hvem du impregnerer av disse membranene, sørg for å få en imprignering uten silikon slik at stoffet ikke mister pusteegenskapene.

Man skal ikke bruke innvaskings-impregnering på klær med membran, fordi da får man impregniring på begge sider av membranet, og kunne like gjerne gått med regnklær av det gode gamle slaget. Plagget mister pusteegenskapene.

Impregnering på spray som man fordeler jevnt på plagget og varmer svakt enten med hårføner eller i tørketrommel er tingen. Pass på å fordele så jevnt som mulig for å unngå skjolder.

Du KAN bruke "vaske impregnering", men da må man teipe igjen hals, ermer, skjørt.. Fordelen med denne type impregnering er at det er lettere å få en jevn fordeling.
Bruker selv spray da det er mindre knot.

Eneste forkjel på gore-tex og dermizax er at gore-tex er et "behandlet" membran. Behandlet vil si at membranet ikke vil påvirkes av kroppens "avfalls stoffer".

m.a.o

1.Bruk, 2. Vask ( i følge vaske anvisning), 3. Impregner, 4. gjenaktiver fibrene ved å utsette plagget for svak varme (strykejern, bål etc.)

 
Annonse
Annonse
Annonse