Ikke Morgedal, nei

Noen lever i den villfarelse at de tror telemarksporten startet i Morgedal. Men dette blir like galt som å si at de gamle babylonerne startet med moderne vinproduksjon bare fordi de satte lunkent geitepiss til gjæring et par ganger i året. Telemarksporten oppsto i California på 70-tallet. Hadde det ikke vært for ivrige amerikanere som introduserte telemark på Geilo ca. 1979, så hadde ingen nordmann kjørt telemark verken på 80-tallet eller i dag. Dette viser at nordmenn er verdens mest konservative og selvgode skinasjon. Når folk fra Morgedal i dag skryter av at de bor i telemarksportens vugge, så gjør de dette med vissheten om at de var de siste som begynte å stå telemark på 80-tallet. Folk fra Geilo, Hemsedal, Gol, Oppdal og Oslo var alle tidligere ute enn de treige Morgedølene.

...feil, feil, feil.

Det er helt korrekt at det er amerikanere som er telemarkens fedre i moderne tid. De ville ha utstyr som var bedre til toppturer og annen backcountrybuisness. De monterte langrennsbindinger på litt breiere ski, modda støvelene sine og fikset generelt utstyret sitt selv.

Det er ikke dermed sagt at de fant opp telemarkssvingen. Den hadde de fra gamle bilder og reportasjer fra Norge. De tok opp)og utviklet) en gammel skiteknikk, de fant den ikke opp på ny. Takk skal de uansett ha for at de gjorde det.

PS:på den amerikanske telemarkssiden http://www.telemarkski.com selger de til og med trøyer hvor det står "Norge - where it all began". Med skikkelig øgly bøgly gateselger på Karl Johan-designn.

Telemark oppstod i moderne tid på 70 tallet i USA, men det
var Sondre Norheim som startet det hele FØR utvandringen
til Amerika på 1800tallet..
f. eks: Han satte lærskoene i vann og så satt han de ut på
trappa for at de skulle fryse til is. Grunnen til det var at han
skulle ha stivere sko så han hadde mer følelse med
skiene(datidens T1 Racing)

Han droppet også ned klipper på gode 15-20 meter med
øksa i den ene handa og hagla i den andre.. SYKE MANNENwink

Huff.. Hvilken amerikansk side har du lest dette pisset?

Hør på Gauder du...

Jeg skrev ikke at de fant opp telemarkSVINGEN, men telemarkSPORTEN. Uten at de hadde tatt opp igjen telemarkkjøring i California, hadde det ikke blitt noen telemarksport i Norge fordi vi er så ut av helsike konservative her. Vi kan takke USA for det meste, også telemarksporten. Dette som en reaksjon på innlegg 223 i TUA-tråden.

Er du lokalpolitiker eller noe? Maken til ordkløyving skal man lete lenge etter.

Norge har alltid vært ultrakonservative angående alt som har med ski å gjøre. Vi har vært i mot alt fra glassfiberski til skiskøyting til v-stil og jeg vet ikke hva. Når noen fra Morgedal juger på seg oppfinnelsen av moderne telemarksport, blir jeg kvalm.

Det stemmer at nordmenn er noko konservative når det gjelder skiutvikling idag.
Ser me tilbake korleis det heile starta ein gong, om ein kaller det sport eller sving, så var det Sondre. Han starta å løype på ski for å ha det moro og for å konkurere.
Utvikla tekikken og utstyret, det stemmer at ha sette støvlane ute om natta, gjerne i bindingen så dei skulle vera stive og gode.
Kom gjerne til Morgedal du "skihistoriker" så kan me jo prate saman og sjå på dokumentasjonen som me har her.

Jeg er helt med på Sondre og hans bravader. Og Sondre var innovativ. Men når det begynte å skje ting i skisporten på 70-tallet, ble vi nordmenn totalt reaksjonære. Vi var i mot ALT nytt! Og den moderne telemarksporten kommer IKKE fra Morgedal, men fra California. Morgedøler er bakstreverske.

Ja, de kan godt være at de er bakstreverske, jeg kjenner ikke så mange Morgedøler. Dette har ikke noe med saken og gjøre. Det var ikke en sak om bakstreverskhet du starta. Hold deg til emnet, eller start ett nytt.

Endelig en tråd uten pubertalt piss og orddeling. Takk. Og Morgedal er IKKE skisportens vugge (jamfør skilt). Christiania derimot.

At norgedølene prøver å skryte på seg skisportens vugge er like seriøst og patetisk som at et elelr annet sted i Norge (er det Alta?) prøver å gi verden inntrykk av at her bor julenissen! Dette er en bløff som nå bør avsløres og proklameres for all skiverden. Folk gikk på ski i Norge før de gikk på beina (jfr. vikingtidas birkebeinernes transport av prinsen over fjellet), og det kan ikke morgedølene vri seg unna. De juger rett og slett på seg fame and glory, og det gir null cred.

..meningsfylt og givende tråd.

..meningsfylt og givende tråd.

Det er så vidt jeg vet to typer svingteknikker som benyttes, Christiania eller Stem-Christiania og Telemark svingen, hvor Christiania Svingen er den som benyttes i alpint, og som er telemarksvingen totalt overlegen, når det gjelder å komme hurtigst mulig ned en bakke, det de fant ut i USA på slutten av 70-talllet var at det var mulig å benytte denne svingen under nedkjøringer med langrenski, dersom man hadde ski med litt innsving. så det er vel begge som har rett her telemarksvingen fikk sit navn etter omerådet der de som oppfant den kom fra. men hadde for vanlig bruk, spesielt i alpinanleggene gått i glemmeboken. dog har hoppsporten alltid brukt "Telemarknedslag" og at Morgedal regnes som "Skisportens Vugge" er vel annerkjent. Ellers er det en gate på kampen som heter Telemarksvingen, denne fik sit navn i 1934.
Og for de som har utøvet denne sporten en stund så husker vi NorgesCuprenet i Morgedal 31.01 -86 med knall vær 0,5m Nysnø og nermere 200 telemarkjkjører samlet på et sted

Som tidlegare nemt har me mykje bøkar om ski her på Norsk skieventyr i Morgedal.
Dette stend å lese i Halvor Kleppen si bok "På telemarkski- ny stil i gamle spor":
"Det var fem amerikanske skilærarar og aktive fjellfolk som tok til å grave i norsk skihistorie og fann fram til teknikken frå Morgedal."
Om de treng vita noko meir så må de sei frå!
Vil få avslutte med nok eit sitat frå boka: "Skihistorikeren Art Burrows skriv om dette: "Lite visste denne gjengen at det å ta opp att denne skiteknikken skulle føre til ein Telemark-renessanse. Den veksande populæriteten markerer slutten på eun æra med spesialisering, og for mange er telemarksstilen den beste form for skiløyping"

Forhåpentligvis et verdig punktum. Takk Magnhild! smile

...men uten de fem amerikanerne hadde det ikke blitt noen ny fokus på telemarkkjøring. Magnhild har ikke skjønt hva diskusjonen dreier seg om

Debatten slik eg ser det går jo ut på om Morgedal er den moderne skisportensvogge eller....
For å starte frå toppen av der første mann seier at morgedølingane var så treige med å koma i gang med telemarkSPORTEN. Og der han seier at på Geilo starta dei med telemark i 1979. Då må eg dessverre meddele at då hadde me halde på dette lenge i Morgedal, og det har me til og med ein film om som de kan koma å sjå her i Morgedal. Det er filmen om Sondre Nordheim laga i Morgedal i 1970 ( det er 9 år før 1979) av Johan Vestly, der det KUN er morgedøler med. Og dei køyrer telemark! Riktig nok med det gamle utstyret, men det var fordi det skulle liksom vera frå 1850 talet.
Kom å sjå om de ikkje trur det!

...men de grov fram telemarksvingen i anledning denne filmen! det var ikke noe aktivt telemarkmiljø verken i Morgedal eller noe annet sted i verden mellom 1915 og 1979. Kom ikke her og forsøk å innbille folk at det var kontinuerlig telemarkkjøring i Morgedal opp gjennom hele 1900-tallet. At det var en og annen nisse som tok en telemarksving nå og da, er vel tilfelle. Men det ble ikke utøvet telemarksport før gjeninnføringen av telemarksporten i Norge på 80-tallet. Og denne gjeninnføringen sto de amerikanerne for. Du skrev jo selv dette i et innlegg over!!! Skjerpings

Sidan eg allereie har slått STORE sprekker i dine forsøk på å vera skihistoriker, foreslår eg at du kjem ein tur til Morgedal og leser om skihistorien, slik at du i allefall kan kalle deg for lærling.
Når det gjelder det me telemarkløyping, så vert det vel meir lagt merketil når hundre eller tusenvis av amerikanere løyper på ski enn når nokre morgedølar svingar seg ned liane i Morgedal.

 
Annonse
Annonse
Annonse