Toppturutstyr for nybegynner

Hei godtfolk!

Jeg har kun vært i bakke tidligere, men har fått svært lyst til å prøve topptur siden et par kompiser har slikt utstyr, og jeg har sett et par youtube-videoer fra jotunheimen. Jeg er student for øyeblikket, så har ikke flere titusener å legge i utstyr, men jeg ønsker ikke å kjøpe det aller "dårligste" på bekostning av glede ved bruk av utstyret. Det jeg legger i utstyr er forsåvidt støvler, bindinger og ski. Etter å ha lest endel artikler her inne har jeg kommet frem til at en ski med midje på rundt 100mm passer det jeg ønsker å bruke skiene til, både bakke og topptur.

Det jeg tenkte var å kjøpe sko i butikk, så jeg får prøvd de ordentlig og får å få litt hjelp fra betjeningen for å velge riktig. Nå har jeg vært litt rundt i trondheim å sett og prøvd forskjellige sko, og det ser ut til at de gjerne vil selge meg de dyrere skoene med tech-bindinger, noe som jeg skjønner fra deres side, men på den andre siden sier en kompis at det er ikke der jeg bør gå for. Så jeg blir skikkelig i tvil på hva jeg bør velge, for å holde prisen nede og få muligheten til topptur har jeg vurdert å kjøpe nye sko og gå for brukte ski med rammebindinger. Jeg er fullt klar over at dette veier vesentlig mer enn randoneesko og techbindinger. 

Det er nedkjøringen jeg setter høyest, og den jeg kommer til å glede meg til hele turen opp, så for min del har det ikke så mye å si om oppturen er tyngre og tar lengre tid.

Jeg ser for med at det blir kanskje 50/50 fordeling av bakke og topptur. Jeg er 26 år, 187cm høy og veier ca 100kg, bruker 45-46 i vanlige sko, og synes 29,0-29,5 passet bra i støvler.

Jeg setter stor pris på alle tips, råd og erfaringer på veien gjennom utstyrs-labyrinten smile

Om det er noe jeg har misforstått, ønsker jeg gjerne en oppklaring smile

Hei!

Verd å prøve seg frem med støvler, så du vet hvilket merke som passer. OBS: Store forskjeller!!! Og dersom du er hypp på god kontroll i nedkjøring må du ha av de kraftigere støvlene, slik som f.eks Scarpa Maestrale RS. Deretter: Kjøp de brukt på Finn.no... Samme med ski og binding.
Du bør nok ha av de kraftigere bindingene, siden du toucher 100 kg. Med utstyr så er du vel over 110kg + at høyden din er såpass at du får "moment". Det er faktisk stor forskjell på å gå med et par rammebindinger og tech-bindinger. Det er mye lettere med tech! Men du får se på hvor mye du gidder å dra på. 
Det blir sagt noe sånn som at 1 kg forskjell på beina, er som 10 kg på ryggen, så vekt på utstyr betyr noe... Mest på støvler og bindinger, tenker jeg – siden du tross alt bare skyver skiene, ikke løfter dem. 

Og – ikke kjøp for brede ski. De er vanskeligere å gå på i bratt terreng, og stort sett trenger du det heller ikke. Selv gikk jeg akkurat ned fra 107mm til 97mm. Det eneste som skjer med smalere ski, er at du synker litt lengre ned i pudder. Og det er jo bare deilig... Og til fastere føre er det mye mer håndterbart. Bedre å gå opp i lengde, dvs rundt 190 cm – eller mer, selv om "kick-turn" er litt vanskeligere når skien er lang, men det kan du trene deg til (det er en teknikk når du skal skifte kurs oppover). Husk også at det er behageligere å gå med staver som kan stilles, så du bør også investere i et par teleskopstaver.

Lykke til!


Flyt!

Hoi! Funker fint med rammebinding og ski på rundt 100 mm og vil funke som en kule med 50/50 kjøring. Bruk tid på å finne en god støvel. Du trenger absolutt ikke å kjøpe den dyreste støvelen og det trenger ikke å være en tech støvel. De dyreste er ofte de stiveste støvelene. Topptur blir ofte 90% loking og knoting og da er det greit med en komfortabel støvel. Har selv scarpa mastrale rs, denne støvelen er alt for stiv til en nybegynner. Vudere selv å kjøpe modellen under som er kun litt mindre stiv enn scarpa mastrale rs. Tenker 90 - 100 flex er fint nok på en kar rundt 100 kg som er nybegynner. Mange fine modeller til rundt 3000 - 4000 kr med gå funksjon (alpin).

1) SKO. Det er undervurdert å legge igjen gode penger i sko. Folk starter gjerne med fav.ski, deretter bindinger, så kjøper man sko etter hva man har igjen. Jeg har gjort det. Jeg angret.
2) FLEX: Nybegynnersko/standardpakker ala Gmax/XXL, til folk som cruiser i løypen ligger gjerne på 80ish. Gitt at du er ca 100kg, så trenger du tilstrekkelig fleks på støvler, hvert fall i bakke, der man har masse moment i sving. Skal sko kunne respondere på den vekten/kraften inn i sving, så mener jeg at 90-100 i fleks blir litt for lite for 100kg.  
OBS! Brukte sko blir mykere med tiden, så hvis du kjøper brukt, hør hvor mange sesonger etc skoen er blitt brukt før du slår til. Ikke vær redd for å spøre og grave.
3) RAMME vs TECH. Du sier at vekt oppover ikke har så mye og si. Det sier stort sett alle som ikke har prøvd lett utstyr. 80% av tiden turen tar er oppover, du blir forbauset hvordan turen endres med lettere utstyr. Men igjen, lett = dyrt. Så budsjett tilsier rammebinding, behovet for kraftig binding, samt at det er mer forenelig med bakkekjøring. Lou Dawson i wildsnow.com, en mann som livnærer seg med tur/testing av utstyr, er veldig tydelig på at techbindinger ikke er ment som "full resort binding (https://www.wildsnow.com/bindings/dynafit-backcountry-skiing-bindings/dynafit-binding-tech-skiing-faq/#resort). 
3) BREDDE. Veldig enig Flyt! og Mikko.A. Vær måteholden med bredden. Alt med ski er trade-off, det finnes ingen valg som er vinn-vinn. Enten det er lenger ski, bredere ski, stivere ski, lettere ski = du oppgir alltid  noen egenskaper. Det har vært en trend om at bredere er bedre, og mange av de som definerer idretten har et annet behov enn vanlig folk, enten de reiser rundt for å finne optimale forhold, eller flere ski til ulike forhold, osv. De må ikke velge et "kompromiss". ca 100 mm midje til en ca 100kg kjører vil være en god allround setup. Pass på å behold litt lengde på skiene, gitt høyde/vekt du har=) 
4)VEKT. Siden skien skal brukes i bakke også, pass på at du ikke velger en for lett modell. Du er en såpass kraftig kar, at skal skien brukes 50/50 i bakke/topptur, og du annonserer at nedturen er viktigst, vil en lett ski i heisbasert kjøring fort bli en "lettvekter". En tyngre forhold pløyer ikke skien like godt som en ski med litt høyere vekt. Den blir litt mer utfordret, litt mer dyttet på av snøen - der en litt tyngre ski dytter snø (vekk).

Flex på støvelene er ikke så viktig med hensyn til vekt. Flex på ish 80 er god grunn til å ha i standard pakker. Stivere støvler etter hvor hardt man kjører og står i støvelen (teknikk). Ikke vekt. Bedre å velge en støvel som passer og er komfortabel med, da kan man velge bort de dyreste modellene. Man kan fort ende med å kjøpe en altfor stiv støvel og hvis den i tillegg passer dårlig har du kjøpt katta i sekken. Gå ned i pris og kjøp heller en billig støvel som passer foten bra. Man kan eventuelt kjøpe nye støvler neste sessong om du følte de var for pinglete. Har man kjøpt støvler som passer og man føler er komfortabel har man disse i flere sessonger. Sjeldten at folk kjøper nye støvler fordi de ble for pinglete. Ser alt for ofte at folk har kjøpt alt for dyre og stive støvler og må kjøpe nye. Sjekk finn og til salgs.

Om du går rammebinding er det ikke så viktig med tech støvler. Du kan fint kjøre vanlig alpin støvel på rammebinding. Det har jeg gjort i over 10 år og funker som en kule. Forskjellen på tech og alpin støvler er at det mer komfortabel med å gå en med tech kontra en alpin støvel. Det fine med tech er klatring (virbram såle, digg når det stein og berg), behagligere oppover på feller og ved bruk av crampons som jeg ikke husker hva het på norsk. Ikke ofte jeg bruker det i løpet av en sessong 1-2 ganger. Fordelen med alpin er vesentlig bedre kjøre engenskaper men ikke like fult så digg å gå med. Du kan fint kjøpe alpin støvler med gåutslag, disse har ofte vibramsåle og funker til klatring, men har flat såle. https://www.xxl.no/salomon-alpine-boots-x-pro-100-15-16-alpinstovel/p/1123193_1_style Denne støvelen skulle passe de fleste. Litt usikker på om den har gåutslag. 

Selv er jeg en kar på 180 cm på 100 kg... Hadde tidligere støvler med utskitbare flextunger på 90 og 110....

For å si det sånn.... 90 flex holdt i massevis for meg, enda jeg kjørte til tider rimelig hardt i både løyper og offpist wink

Har Maestrale nå med 100 flex, men kunne godt vært i 90 flex uten at jeg hadde kjørt noe dårligere på ski wink

.... Er ikke nødvendig å ha tech, men selvsagt fancy og lettere å gå topptur wink

Hadde mine Fritschi Diamir bindinger i 9 hele sesonger med til tider hard kjøring, før den ene bindingen tok kvelden wink

Men jeg anbefaler helst en litt mer robust binding enn Diamir, som feks Marker bindinger, Salomon Guardian eller evt. Silveretta om di er å få tak i enda...

Bindinger kan også kjøpes brukt feks. FINN.NO og kan gjøre mange gode kupp der! wink

Støvler som blir ens favoritt, kan en jo ha i over 10 år... Slites innerstøvelen, eller blir for romslig, kan jo nye innerstøvler kjøpes istedet for nye støvler..... Billigere blir det også!


Ø.R

Hei igjen!

Setter stor pris på alle tips og tilbakemeldinger jeg har fått. Jeg har nå endt opp med å kjøpe utstyr med rammebinding. Jeg kjøpte utstyret meget pent brukt (to turer) og fikk det til 5k. Pakken jeg kjøpte inneholdt Fisher Ranger sko (jeg har enda ikke klart å funnet ut flexen på den skoen), Nordica Enforcer 177 ski (noe eldre årgang vell og merke) og Marker Duke EPF bindinger. Personlig føles dette ut som en meget god deal.

Har enda ikke fått prøvd utstyret, men noen som har erfaringer med noe av det? smile

Første rando skia eg kjøpte hadde EPF ,  fikk nok av det etter en gåtur i djup puddersnø. Syns det vart idiotisk mykje knoting .  

Men det fungerer helt klart greit nok til å komme seg opp en bakke eller skog . Trur nok det kun er det argeste nedoverkjørerene som orker å slepe det med seg oppover mot 1000 høgdemeter . ( Ihvertfall meir en en gang smile  wink  

Prisen du har betalt er det ikkje noke å sei på , so får du teste sjølv som jo alltid er det beste . 

 
Annonse
Annonse