Frikjøringsski for nybegynner dame

Hei,

Vi har nettopp kjøpt Dynafit TLT 6 støvler til dattera vår, og skal kjøpe brukte ski med Tech bindinger, a la Radical ST eller liknande.

Dattera mi er rimelig uerfaren, og har kjørt mest i preparert bakke. Håpet er at ho skal finne glede i å gå tur i og kjøre i upreparert terreng.

Gode tips til hvilke ski vi skal sjå etter? Dei bør altså vere så lettkjørte/lettsvingte som mulig. Det blir ingen kamikazefart uansett. 

Dattera mi er 165 høg og veg omtrent 50 kilo.

Mvh,

Erlend

Jeg ser du skriver "frikjøringsski". Vil det være mest kjøring og minst trasking?

I såfall kan man jo vurdere noe med litt bredde. 

Her er noen ski som kunne passet:

https://www.sport-conrad.com/en/products/atomic/backland-102-w.html

https://www.sport-conrad.com/en/products/rossignol/soul-7-hd-w.html

https://www.sport-conrad.com/en/products/line/pandora-104.html

Hei, jeg er samme høyde og veier litt mer enn din datter.

Som ny toppturer kjøpte jeg litt tyngre ski og støvler som også kan brukes i bakken. Dette var for å sikre meg, slik at de kunne brukes alpint om jeg ikke likte randonee eller om det ikke blir så mange turer. Etter å ha lest meg litt opp på bindinger og diverse satte jeg sammen en pakke selv på sportconrad og valgte noen "all mountain" atomic ski. Stod lenge å vurderte en super lett dynafit pakke foreslått av skandinavisk høyfjellsport.

Endte opp med å kjøpe både fjellski og toppturski, men ser i ettertid at jeg fint kun kunne kjøpt kun dynafit ski med de letteste støvlene, som faktisk er lettere en åsnes sine fjellski og kan brukes til begge deler. Jeg har brukt mine atmoic ski med dynafit bindinger og sko til både alpint og på tur. Det er en fin pakke og gode ski men litt uvant brede og lange i bakken (har pleide å bruke korte twin tip) og noe tunge å dra med opp fjell. Formen kommer seg så klart om man får til flere turer, men tror med fordel jeg kunne valgt lettere ski da jeg syntes de nesten "kjører fra meg" nedover og er tunge å gå bortover og oppover med, begge deler krever god ben styrke. 

Så hvor sterk er din datter i bena? Hvis målet er tur, uten transport opp, er vekt viktig å tenke på fordi man sliter seg ut når man går og da har mindre futt igjen til å ha kontroll nedover. Tunge ski er dessuten raskere nedover noe som ikke er det man trenger utenfor løype da man må være mer årvåken i forhold til veivalg. Jeg erfarte også at jeg sank mye i ren pudder, kanskje fordi jeg kjører for sakte, men mulig tyngde kan være avgjørende også her.

En annen viktig ting jeg ble minnet på av butikkpersonalet er at pakken bør passe sammen; altså bindinger, sko og ski. Tunge ski og sko er mindre kompatibelt med veldig lette bindinger. Og med tyngre ski bør man ha mer robuste skisko. Derfor gikk jeg bort fra de nesten vektløse dynafit damestøvlene (kan ligne på den dere har valgt) og endte på dynafit neo (dame) i stedet, som fortsatt er lette, men mer egent nedover.

Dynafit støvlene er jeg forøvrig super fornøyd med, aldri varmebehandlet og aldri fått et eneste gnagsår foruten når jeg hadde en krøll på ullsokken!

Lykke til!

Takk for grundig innlegg. Eg vil tru det er snakk om 50-70% kjøring i bakken, forhåpentligvis mykje utanfor oppkjørt trasee. Resterende på lette toppturer, gjerne som forlengelse av heisturen i et skianlegg.

Dattera mi kjører ikkje veldig fort, og treng all motivasjon ho kan få for å bli med på toppturer. Ergo må dette vere lette ski, på linje med støvlane ho har no. Dei veg 1250g per stykk i størrelse ca. 43.

Samtidig bør skia vere så lettkjørte som mulig, spesielt utanfor preparert bakke. Stabilitet i stor fart er irrelevant. Det er heller ikkje snakk om akrobatikk og slikt.

Sjølv er eg også opptatt av at bindingane skal løyse ut på trygg måte. Eg har en kompis som reiv muskulatur på grunn av en tech-binding som ikkje løyste ut..

Skia som er foreslått i første svar er sikkert fine, men vi er på jakt etter noko brukt og rimeligare. Aller helst innanfor 5000 inklusive ski, bindinger og feller.

 
Annonse
Annonse
Annonse