Min favorittsekk gjennom tidene, en Simond Cliff 20, ble kjøpt på en lavprissjappe i Chamonix. Året var 2013, og det var dengang da fast’n’light var den nye vinen. For denne sekken er både rask og lett. Og billig. 

Det skulle ikke ta lang tid før Simond Cliff 20 var verdt den beskjedne prisen på 15 euro. Det sparsommelige volumet fikk det til å se ut som at jeg hadde pakket med meg kun det aller mest nødvendige der jeg sto i heiskøen til Aiguille du Midi en morgen klokken fem på åtte. Den fikk det til å se ut som at jeg hadde vært ute en vinternatt før. At jeg kunne klare en full dag i fjellet på en croissant og en espresso. At jeg visste at fart var sikkerhet. Og dessuten at jeg hadde en sykt god unnskyldning for å feste tauet på utsiden av sekken - det var ikke mer plass inni.

Annonse

For minimalisme er stikkordet for utformingen og konstruksjonen til dette mesterverket av en ryggsekk. To gjennomhullete skulderstropper, som ikke bør se mer vekt enn til sammen 10kg, er festet til et sekke-rom ribbet for detaljer. Faktisk er listen over posisjoneringsegenskaper i sekkerommet så kort at jeg heller velger å fokusere på alt det unødvendige den ikke har. Simond Cliff 20 har ikke topplokk, glidelås 

eller borrelås, så all værforsegling er prisgitt en slags innsnurpingsanordning som egentlig aldri kan lukkes helt. Den har ikke eget rom til skredutstyr, skibriller eller matpakke. Isøksfestet mangler den essensielle toppløkken, så dette må improviseres med tau, stropper, eller andre festemidler. Hoftebeltet må sies å være rent symbolsk, og det tynne stoffet er verken vind- eller vannavstøtende. 

Og det er dette som skal til for at jeg skal gidde å drasse den med på tinderangling, klatring, vårskiturer, joggeturer, sykling til jobb, til klatresenteret, på stranden, i familiebesøk, på firmatur, i konfirmasjon og til og med et bryllup. For til tross for at den fikk seg en ripe i lakken da en mus spiste seg gjennom den for å komme til en nøttepose, en skjebnesvanger natt i telt på parkeringen ved Stetind, sommeren 2018, så fortsetter den å bære tingene mine uten videre protester. 

Og forresten var det ikke jeg som kjøpte sekken sommeren 2013, men den ble raskt min.

Simond Cliff 20

Pris: 15 euro

Volum: 20 liter 

Vekt: 275g

Garanti: 2 år (!)

Beste egenskap: Løkke i toppen som gjør at du kan klippe den inn i standplass, og samtidig komme til alt innholdet.

Verste egenskap: Utstyrsløkkene på utsiden. Brukes aldri. Burde vært grammet.