Fremovertrykk betyr at hælbindingen – altså den bakerste delen av skibindingen – kan bevege seg i skiens lengderetning, og er fjærbelastet og dermed trykker støvelen framover. Samtidig kan den bevege seg i begge retninger uten at bindingen slipper skistøvelen.

Fremovertrykk sammen med riktig DIN er avgjørende for at bindingens utløsing skal fungere riktig – les mer om DIN her!

Annonse

Fremovertrykk er viktig fordi når skien bøyer seg forandres avstanden mellom fram- og bakbinding. Når fram- og baktuppen bøyes oppover blir avstanden kortere, og avstanden mellom fram- og bakbinding øker når skituppene bøyes nedover. Men med fremovertrykk følger bakbindingen etter, slik at avstanden mellom de to bindingsdelene ikke blir så lang eller så kort at den slipper støvelen. 

Vanlige alpinbindinger har fremovertrykk, og en del toppturbindinger (techbindinger) har det, men ikke alle. Hvor mye bevegelse bakbindingen har varierer, særlig på techbindinger.

Slik justeres fremovertrykk på alpinbindinger:

(Lenger ned finner du ut hvordan du justerer fremovertrykk på techbindinger.)

Slik velger du alpinbindinger

Mange alpinbindinger har en stjerneskrue på baksiden som justerer lengden mellom fram- og bakbinding. Dette er det samme som å justere fremovertrykket. Sett støvelen fast i bindingen, og skru skruen bak til den står i flukt med bindingshuset. Skruen skal altså ikke stikke ut eller stoppe inne i hullet, men være på linje med bindingshuset.

SKRUEN PÅ SAMME NIVÅ SOM RESTEN: Avstanden mellom fram- og bakbinding (og dermed fremovertrykket) er riktig når skruen går i flukt med bindingshuset. Foto: Tore Meirik

Noen bindinger har en slags metallplate som løftes med et flatt skrujern, og denne platen passer i et spor i bindingen. Når platen er løftet kan bindingen dyttes fram og tilbake. Slike bindinger har merker som forteller hvor platen skal slippes ned slik at fremovertrykket blir riktig.

På Looks Pivot-bindinger må man skru på to skruer på hver side av hælbindingen. Også disse har markeringer som viser når de er på rett plass.

Nedovertrykk: Denne funksjonen ligger i frambindingen, og justerer hvor høyt over skia støvelen står. Justeres på de fleste bindinger med en skrue på toppen. Tommelfingerregelen er at hvis du legger et papirark mellom støvelsålen og skien skal arket kunne dras ut med noe motstand, men uten at det revner.

Slik justeres fremovertrykk på toppturbindinger (techbindinger):

Slik velger du toppturbindinger

De letteste toppturbindingene mangler fremovertrykk. Derfor må lengden mellom fram- og bakbinding være lengre enn støvelen, slik at skien kan bøye seg uten at det blir for trangt eller for mye plass. Dette løses ved at man monterer bindingene (eller skrur på justeringsplaten) slik at det blir glipe mellom hælbindingen og støvelhælen.

I vår test av techbindinger med mange funksjoner kan du lese mer om fremovertrykk – og finne ut hvilken binding som er best!

Techbindinger uten fremovertrykk leveres med en mal (vanligvis en slags plastkile) som forteller hvor stor glipen skal være.

Techbindinger med framovertrykk justeres oftest med en skrue bak, som skal stå i flukt med bindingshuset, som på alpinbindinger. Sjekk instruksjonsheftet som følger med bindingen, så er du sikker. 

Hvordan fungerer toppturstøvler og toppturbindinger? Det finner du ut her!

Husk at du som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler fra landevei.noterrengsykkel.nofriflyt.noutemagasinet.no og norsk-klatring.no.