I andre og siste del om valg av skiutstyr er Jørgen Aamot fortsatt i sportsbutikken og prater med Oskar Brodin om skibredde, og hva slags bindinger som passer til hva og hvem.

Hvilke ski og utstyr passer for en som bruker halvparten av tida i skianlegg og den andre halvparten på tur? 

Annonse

Det er anbefales å velge litt bredere ski, som er mer solide å kjøre med. Skal man derimot på lengre turer anbefales det å velge smalere ski. Dette fordi det blir mindre motstand på turen opp, og smalere ski er i mange tilfeller mer allround enn bredere ski. 

Skal du ha ski som normalt sett skal brukes i bakken, så skal lengden på skiene være omtrent egen kroppslengde. For ski som skal brukes på lengre turer kan du gjerne korte litt ned på lengden, og velge ski som når deg omtrent til nesa. Grunnen til å velge korte ski til langturer er at du får spart litt vekt, og skiene blir lettere å håndtere i terrenget. 

Når det kommer til bindinger, kan du fint velge gåbinding med ramme. Disse bindingene er litt enklere i bruk i bakken enn en tech-binding, og takler hard kjøring bedre. De fungerer som en vanlig alpinbinding, men gir deg også muligheten til å kunne gå på topptur. 

Når du skal finne ut hva du skal ha på beina, så anbefaler Brodin å gå for en kraftigere støvel som gir bedre kjøreegenskaper med stivere flex. Her kan du fint gå for en allround støvel. Disse er litt tyngre enn de letteste randonnee-støvlene, og veier ofte rundt 1,5 kilo. 

Usikker på hvilke støvler du skal velge? Se denne artikkelen der Fri Flyt har testet kjøreorienterte toppturstøvler. 

Det er viktig å huske på at utstyret skal harmonere, altså kraftigere bindinger til kraftigere ski og vice versa. 

Se alle episodene av TV-serien Toppturskolen her.