/ Topptur

Tips til førstehjelp på topptur

TOPPTURSKOLEN (6/15): Har du med deg førstehjelpsutstyr på topptur? I denne episoden av Toppturskolen lærer du noen grunnleggende førstehjelpsprinsipper og får tips til hva førstehjelpsskrinet kan inneholde.

Sist oppdatert 6. januar 2015 kl 09.54

Førstehjelp på topptur kan være helt avgjørende dersom det skjer en ulykke. Derfor er det viktig å ha kontroll på hva du bør ha med på tur, og hva du skal gjøre. I denne episoden av Toppturskolen får Jørgen Aamot med seg Per Ola Seim fra skipatruljen i Hemsedal for å komme med sine tips til førstehjelp og behandling av skader i vinterfjellet.

Han trekker først og fremst frem tre viktige punkter; frie luftveier, stansing av blødninger og det å beholde varmen. Dessuten gir Seim noen gode tips til hva som bør ligge i sekken for at du skal kunne utføre førstehjelp av typiske skader som skjer i fjellet. 

Ifølge Seim er det det som sitter mellom ørene som er det viktigste man har med seg på fjellet. Evnen til å improvisere i krisesituasjoner er essensielt. Klarer du å holde hodet kaldt og improvisere utfra hvilken skade som har skjedd, så kan du klare deg med veldig lite. 

Dette bør du ha i førstehjelpsskrinet

Det er likevel en rekke utstyr som anbefales å ha i førstehjelpsskrinet sitt på fjellet. Her er noe av det viktigste: 

  • Elastisk bind

  • Trykkbandasje til å stoppe blødninger

  • Kompresser

  • Trekanttørkle som blant annet kan brukes til å feste spjelker og som fatle til skuldre ut av ledd.

  • Det kan også være lurt å ha med seg en samsplint i aluminium som er fine å bruke til å stive av kroppsdeler, her kan man også benytte seg av skistaver. 

  • Sportsteip bør også være en del av førstehjelpsskrinet. En teip av god kvalitet kjøpt på apotek er å anbefale. Teipen burde dessuten byttes ut regelmessig, ettersom limet ikke er like effektivt på sportsteip som har ligget lenge i sekken. 

Varme er viktig

Et liggeunderlag er et godt hjelpemiddel som kan brukes til spjelk ved brudd, og som et varmende element for den skadde ettersom det er kritisk å beholde varmen.

Vindsekk er også en lur ting å ha med seg på tur for å sikre seg en varmekilde.

Det finnes doble vindsekker der det er plass til to, så man kan sitte i den sammen og skape mer varme. En god smertelindring ved bruddskader kan være å legge det skadde området i en viss vinkel ved hjelp av tau og karabinkroker.

Hvis en av turkameratene har slått seg ordentlig og brekt håndledd eller fot, er det viktig å også sjekke resten av kroppen for å undersøke om det er ytterlige skader som ikke er synlige, som indre blødninger. Isoler den skadde mot underlaget og behold varmen. 

Selv små skader i fjellet kan være kritiske dersom man ikke klarer å beholde varmen til den skadde, så det å beholde varmen er helt essensielt. 

Se alle episodene av TV-serien Toppturskolen her. 

Publisert 6. januar 2015 kl 09.54
Sist oppdatert 6. januar 2015 kl 09.54
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen