/ Topptur

Måling av bratthet på toppturen (del 1)

TOPPTURSKOLEN (8/15): Bruk av bratthetsmåler kan i enkelte tilfeller være forskjellen på et trygt og risikabelt veivalg. I denne episoden av Toppturskolen er måling av bratthet på timeplanen.

Sist oppdatert 13. januar 2014 kl 09.46

Det er ofte snakk om 30-graders grensen når en skal vurdere om snøen kan løsne i et heng eller ei. Derfor er det være smart å lære seg hvordan brattheten kan måles. 

Se her om du har lyst til å lære enda mer om måling av bratthet.

Som et hjelpemiddel til å måle bratthet anbefales kompass med innebygd bratthetsmåler. Det kan være lurt å skaffe seg et kompass som har denne funksjonen, ettersom kompass uansett skal være en del av standardutrustningen på topptur. 

Med dette hjelpemiddelet kan du stå på avstand og se hvor bratt en rygg er. Du kan også stå på toppen og se ned i ei renne eller et heng og måle ved å legge den overens med henget så kan du lese av i speilet i kompasset hvor bratt det er der du har tenkt å sette utfor. 

Når det gjelder utløpslengde og utløpssoner som en har tenkt å bevege seg i så kan du ved hjelp av kompasset avgjøre om man holder god nok avstand til henget. Måten du gjør det på er ved å måle i vinkel fra der du står og opp til toppen. Er kompasset i sonen rundt 20 grader så er du i de fleste tilfeller på trygg grunn og kan fortsette turen sin. 

Se alle episodene av TV-serien Toppturskolen her. 

Publisert 13. januar 2014 kl 09.46
Sist oppdatert 13. januar 2014 kl 09.46
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen