Fra Såta har du nydelig utsikt. Under deg, mot sør, ligger Ekkjeskardet som Saudaveien går gjennom. Videre ser du Suldalsheiane, der Snønuten stikker opp. Såta er Røldals nasjonalfjell. Nedkjøringen fra Såta er skredutsatt, i tillegg til at det er utløpssone for Kvitenuten – som også er skredutsatt. Til returen bør du ha en bil stående ved kraftstasjonen i Ekkje, eventuelt få arrangert henting.

Ofte går det ski/skuterspor hele veien fra trekket til Såta. Disse er eventuelt godt synlige fra toppen av trekket. Kryss sørenden av Reinsvatnet. Herfra går du i slak motbakke opp et dalsøkk under Smalatinden fram til Langetjørn. Drei svakt til venstre og hold høyden til Såtetjørna. Nå begynner stigningen opp til foten av selve Røldalsåta. Det siste stykket opp til toppen er litt brattere, men også her er det greit å gå fordi ruta følger ei hylle som går på skrå opp mellom de to toppene. Det er ca 7 km fra skitrekket til toppen av Såta. 

Det øverste stykket er litt flatt, men skli svakt nordøst mot Stordalsnibba til du har Kvitenuten på venstre hånd. Herfra får du flotte flanker i ikke altfor bratt terreng. Ta det med ro nedover, nedkjøringen fra Såta er ikke så oversiktelig. Toppen ruller litt. Hold til høyre for Stølsbekken, du må ikke ramle nedi. Forsett langs Stølsbekken. Den siste flanken under tregrensa er brattest.