Bygda regnes som en del av Hardangervidda, men ikke la deg lure av viddas flate platå. De runde fjellene har mer å tilby enn hva du kanskje først forbinder med Hardangervidda. Her finnes det bratte flanker, dropp og renner. Terrenget er lekent og fjellene har stort sett et tilbud til alle. Siden veien ligger på omtrent 1000 meter over havet, og toppene er omtrent 700 meter høyere, tilbyr ikke Haukeli de lengste turene. Fordi det er kort mellom toppene, enkel logistikk og nesten ingen anmarsj, er det lite som hindrer deg i å ta en topp til mens du likevel er ute.

Haukeli er bindepunktet mellom øst og vest, og er lett å nå for veldig mange. Du må ikke være toppturentusiast for å trives her. Det finnes kilometervis med kvistede langrennsløyper. Du kan gå i mange uker om du vil, og sove på en av de mange turistforeningshyttene i nærheten, og det er ikke langt til skianlegg. Haukeliseter er et populært utgangspunkt for kiting og det holdes ofte kurs i området. Du kan prøve hundespannkjøring eller bare slappe av og nyte en bedre middag på Haukeliseter fjellstue. Hver onsdag og lørdag fyrer fjellstua opp i sitt eget villmarksspa, bestående av stamp og badstu. Haukeli er et sted som passer de fleste.

Hvordan komme hit?

Haukeli er mulig å nå kollektivt, og mange av toppene kan du nå fra Haukeliseter fjellstue uten bil. 

Fra Bergen: Følg E16 ut av byen og ta av Fv49 mot Odda. Fra Odda følger du Rv13 til E134. Følg E134 mot Haukeliseter til du er fremme. 203 km, 4 timer (pluss ferje)

Fra Stavanger: Ta ferjen over til Årsvågen. Følg E134 til du er fremme. 204 km, 4 timer 

Fra Oslo: Kjør E18 til Drammen. E134 til Kongberg. Følg denne til du er fremme. 292 km, 4 timer

Kollektivt: Haukeliekspressen og telemarksekspressen har daglige avganger fra Tønsberg, Larvik, Porsgrunn/Skien, Oslo, Bergen og Haugesund. Fra Stavanger kan du ta kollektivt til Haugesund og hoppe på Expressen der.

Vær og skiføre: Haukeli har ofte finere vær enn sin nabo Røldal, men på grunn av snømengdene må det nødvendigvis komme en del nedbør i løpet av sesongen. Om vinteren risikerer du både kolonnekjøring og stengte veier. Det er hovedsakelig vinden som er årsaken til at veien blir stengt. Kitere i området vil merke at jo nærmere du kommer tunellen, jo mer blåser det. Haukelitunellen markerer et værskille. Er det dårlig vær på Røldalssiden, og ved tunellen,  finnes det ofte bedre vær på Haukeli og videre sørøst mot Haukelifjell skisenter på Vågslid. Ved Dyrskard var det sommerskisenter før. Her ligger snøen lengre enn andre steder på Haukeli. Vanlig sesong på Haukeli er fra desember til juni. 

Overnatting: Et naturlig utgangspunkt for mange er å benytte seg av Haukeliseter fjellstues overnattingstilbud. Her får du alt fra sovesal til luksuriøse fjellrom. Utenom fjellstua er det mest hensiktsmessig å bo i telt eller på et av overnattingsstedene i Røldal. Det er korte avstander til de forskjellige turene, men utallige muligheter. Haukelis topper nåes like godt om du bor i Røldal, og motsatt.

Kart: Norge 1: 50.000 - 029 - Haukeliseter, Norges plastkart - serie 10024 Haukeli

Skianlegg: Haukeli skisenter er verdt et besøk. Det er ofte færre folk her og lettere å finne urørt snø enn i Røldal. Skitrekket har 370 meter fallhøyde og er normalt åpent fra november til mai. I det store skiområdet vil du finne alt du måtte ønske. Her er offpistemuligheter og store fine preparerte løyer. Det er også tråkket langrennsløyper i området.