Tjåmuhas fra nordøst. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
Tjåmuhas fra nordøst. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Tjåmuhas (Čoamohas)

Til langt ut på sommeren kan du se den blendende hvite østsiden på Tjåmuhas fra Abisko turiststasjon.

Bøker
  KAST
  • KAST 2 – Utfordrende
  FAKTA
  • Hovedområde: Riksgränsen
  • Underområde: Abisko
  • Toppunkt: 1743
  • Høydemeter: 1450
  • Tid opp/ned: 8,5 timer
  • Beste sesong: Mars - juni
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr

  I starten av århundret var det en stor bedrift å komme seg helt opp til Tjåmuhas, og fremdeles den dag i dag er det en lang og hard dagstur fra turiststasjonen. Til gjengjeld er mulighetene for fin skikjøring veldig store. 

  Foruten Tjåmuhas har fjellet også blitt kalt for Somaslaki og Siellatjåkka. Navnet Somaslaki er et tydelig eksempel på hvordan samenes navn på fjellene har blitt forsvensket eller forfinsket, da det tidligere ikke har eksistert et samisk skriftspråk. «Laki» er nemlig det finske ordet for topp og «Somas», som Tjåmuhas, kommer fra samenes opprinnelige navn på fjellet. Det er først nå med det nyutviklede samiske skriftspråket at vi på de nye kartene har fått et genuint samisk navn på fjellet: Čoamohas, som for øvrig betyr «reinbog». 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr
  • Veibeskrivelse: Bil til Kungsledens startpunkt, på motsatt side av veien fra Abisko turiststasjon. Buss eller tog fra Kiruna eller Narvik; avstigning Abisko turiststasjon.
  • Sesong: Mars - juni

  Opp: Gå gjennom portalen som markerer starten på Kungsleden og følg så den markerte turløypen i nesten seks kilometer frem til elva Ballinjohka (på noen kart har den navnet Pallenjåkka). Følg deretter skiltene, øst for Ballinjohka mot Tältlägret, en teltplass med en åpen gamme (torvhytte). Etter at du har svingt av fra Kungsleden har du knapt tre kilometer igjen til Tältlägret, men halvveis dit kan du se en flaggstang som markerer plassen. Kryss Ballinjohka ved første egnede sted etter Tältlägret. Jo senere på sesongen, desto høyere opp må du gå før elva kan krysses på et sikkert sted. Fortsett rett sør så du kommer opp på ryggen som leder opp til Tjåmuhas sin vest-topp, 1688 moh. Ryggen er lett å finne, lett å følge og er et sikkert veivalg hele veien opp. Vær bare obs på skavlene på ryggens venstre (østre) side! Gli ned fra vest-toppen i sørøstlig retning til passet mellom vest- og hovedtoppen. Gå så opp de siste 140 høydemeterne til toppen.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 1: Samme som Opp A. Sikker kjøring tilbake til Tältlägret.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 2: Gli ned i passet mellom hoved- og vesttoppen. Følg den herlige bekkedalen mot venstre ned til  Šiellajohka. Gå tilbake opp samme vei, eller rund Tjåmuhas og gli tilbake mot Tältlägret langs Ballinvággi.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig 

  Ned 3: Fra passet mellom hoved- og vest-toppen kjører du ned i den store gryta mot høyre (nordover). Fortsett så ned mot Ballinvággi og tilbake til Tältlägret og Kungsleden. Dette er en av de få rutene i området der du kan få kjørt med midnattssolen i ansiktet.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 4: Den klassiske bratte ruta i Abiskoalpene. Bakken mot øst kan ofte by på 700 høydemeter med utrolig fin kjøring rett i fallinjen ned mot Ballinvággi. Veivalget er enkelt: kjør østover fra toppen og pek skituppene ned i fallinjen. Men vær forsiktig; fjellsiden er stor og tilbyr ingen helt sikre veier ned, spesielt ikke etter perioder med vestlige vinder da det lagres masse snø i siden. Bakken blir dessuten brattere og brattere, noe som gjør at man lett kan havne i en farlig situasjon. Det sikreste er dog å følge høyresiden på bakken. Fra fjellsidens bunn glir og staker du gjennom Ballinvággi tilbake til Tältlägret og videre til Kungsleden.

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig 

  Ned 5: De tydelige snørennene sør for Tjåmuhas sin topp er spektakulære og delvis kjørbare. Rett sør fra toppen sperrer en klippevegg veien inn til rennene, men noen av dem går an å nå ved først å kjøre østover fra toppen, deretter følge kanten av østsiden og siden svinge ned til høyre i rennene. Tenk på at sola kan gjøre snøen ustabil.

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig

  Kart over Tjåmuhas med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Kart over Tjåmuhas med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Tidligere frikjøringsverdensmester Henrik Windstedt vet hvordan man legger en sving. Foto: Mattias Fredriksson / Toppturer rundt Narvik.
  Tidligere frikjøringsverdensmester Henrik Windstedt vet hvordan man legger en sving. Foto: Mattias Fredriksson / Toppturer rundt Narvik.
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå