Nordalsfjell fra nord. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
Nordalsfjell fra nord. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Nordalsfjell (Gátterčohkka)

Gátterčohkka heter fjellet på kartet, men alle sier Nordalsfjell eller Nordals. Dette er en tur som hvem som helst kan gjøre. Og det uten feller.

Bøker
  KAST
  • KAST 1 – Enkelt
  FAKTA
  • Hovedområde: Riksgränsen
  • Underområde: Riksgränsen
  • Toppunkt: 1052
  • Høydemeter: 350
  • Tid opp/ned: 1,5 timer
  • Beste sesong: Februar - juni
  • Ekstra utstyr: Vanlig skiutstyr

  For liten arbeidsinnsats får du stor uttelling i form av en vidunderlig utsikt over fjordene og de spisse fjellene rundt Narvik. Her får du virkelig se hvor nært det kan være fra fjell til fjord. Offpistkjøringen tilbake til Riksgränsens skisystem er alt fra relativt enkel til stupbratt. Det nordiske mesterskapet i frikjøring holdes hvert år på Nordalsfjell. Prøv Ravinen eller Nordalsbranten for å se hva de konkurrerende utsetter seg for. 

  • Utstyr: Vanlig skiutstyr
  • Veibeskrivelse: Bil til Riksgränsen. Buss eller tog fra Kiruna eller Narvik, avstigning ved Riksgränsen.
  • Sesong: Februar - juni

  Opp: Ta heisene i Riksgränsen opp til toppen av Riksgränsfjellet (Gátternjunnji). Gli og stak rett frem mot fjellet som du ser tydelig når du går av den øverste stolheisen. Her er det nesten alltid oppsporet, så det er enkelt å finne. Er det ikke noe spor og du føler deg usikker på hvor du skal gå, kan du vente noen timer, da har noen annen høyst sannsynlig gjort jobben. Vel nede ved foten av Nordalsfjell slenger du skiene opp på skuldra og går i sporet opp bakkene. Når du kommer opp til et tydelig platå kan du velge mellom å starte kjøringa gjennom å gli østover, i samme retning som du kom opp, eller fortsette opp til høyre noen hundre meter til for å nå toppen.

  Vanskelighetsgrad: Enkel

  Ned 1: Innsteget: Samme som Opp A. Dette er ikke en vanlig vei å kjøre ned, men ofte kan det være fin kjøring, om enn litt kort. Ved foten av Nordalsfjell er det enklest å gli langs bekkedalen under dens nordside og skrå tilbake til heisene når de kommer innen synshold.

  Vanskelighetsgrad: Enkel 

  Ned 2: Sadeln: Den lengste av rutene på Nordalsfjell. Her kjører du på store flanker med variert helning og ofte med bra snø. Fra toppen holder du østlig retning (i retning rett til venstre for Vássečohkkas topp) i fallinjen ned mot et stort platå. For å ikke havne på den bratte Nordalsbranten fortsetter du i samme retning til det blir skikkelig flatt. Hold til venstre, tilbake mot heissystemet for en siste fin bakke i fallinjen, innen du traverserer tilbake til Nordalsheisen.

  Vanskelighetsgrad: Enkel

  Ned 3: Nordalsbranten: Den mest klassiske bratte ruta i Riksgränsen. Fra toppen kjører du til venstre for Sadeln. Bakken er konveks, hvilket gjør det vanskelig å finne frem på første forsøk. Kjør gjerne med noen som har vært der før. Bakken blir brattere og brattere og klippene fler jo lengre til venstre du kjører, så hold til høyre om du kjenner deg usikker.

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig

  Ned 4: S-en: Vanskelig å finne, bratt, eksponert og sjeldent spesielt bra. Ruta vises som en tydelig s-formasjon fra heisen og ser fin ut. Men når du forsøker å finne riktig retning inn i ruta og så komme deg gjennom de svingete partiene, innser du at det handler mer om å komme seg derfra med helsa i behold enn om å få fin kjøring.

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig 

  Ned 5: Ravinen: Ruta vises tydelig på din venstre side når du glir ned mot innsteget av Nordalsfjell. Ruta starter ved platået der du kom opp, før de siste bakkene mot toppen. Gli ned til venstre og lokaliser starten på en smal, bratt snørenne etter omtrent hundre meter. Snørenna går over til ei gryte med klipper og skavler. Ei kort, men kompleks rute. 

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig

  Kart over Nordalsfjell med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Kart over Nordalsfjell med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Heisene i Riksgränsen er en naturlig del av transporten frem til Nordalsfjell. Leo Ahrens gjør transporten litt mer innholdsrik. Foto: Mattias Fredriksson
  Heisene i Riksgränsen er en naturlig del av transporten frem til Nordalsfjell. Leo Ahrens gjør transporten litt mer innholdsrik. Foto: Mattias Fredriksson
  FRIFLYT.NO
  +
  Oversiktskart over Riksgränsen. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Turområde

  Skiturer i Riksgränsen

  Riksgränsen er den tøffe tenåringen blant de svenske skistedene. Liten med holdning. Det vises ikke
  Les mer
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå