Bildetekst: Loktačohkka fra øst. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
Bildetekst: Loktačohkka fra øst. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Loktačohkka

Det ser ut som en festning når du kommer kjørende langs E10. En uendelig lang klippevegg med innslag av isfall og umulig bratte bakker. Likevel er fjellet Loktačohkka et av de mest populære turmålene i området.

Bøker
  KAST
  • KAST 1 – Enkelt
  FAKTA
  • Hovedområde: Riksgränsen
  • Underområde: Bjørkliden
  • Toppunkt: 1404
  • Høydemeter: 950
  • Tid opp/ned: 5 timer
  • Beste sesong: Februar - mai
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr

  Fra baksiden er det en enkel sak å komme seg opp til toppen og få overblikk ut over det store vannet Torneträsk (Duortnosjavri) i den ene retningen, og de spisse norske toppene bortom riksgrensen i den andre. Nedkjøringen på fremsiden, Raigenjiira-renna mot Kopparåsen, er en av Sveriges beste. De samiske navnene på topper, vann og daler sier ofte en hel del om deres karakter. Loktačohkka betyr for eksempel «flat avsats høyt oppe på fjellet.»

  • Utstyr: Vanlig turutstyr. 
  • Veibeskrivelse: A og B: Bil til Björkliden. Kollektiv transport: Buss eller tog fra Kiruna eller Narvik, avstigning ved Björkliden. C: Bil til parkering ved elva Loktajohka. Buss eller tog til Låktatjåkka holdeplass. D: Bil, buss eller tog til Kopparåsen holdeplass.
  • Sesong: Februar - mai

  Opp A: Følg den merkede vinterruten fra Björkliden, se turbeskrivelsen for Låktatjåkkahytta. Etter å ha gått over de store platåene fortsetter du til høyre mot det tydelige fjellet foran deg. Her skulle du i stedet gå til venstre om du ville gå til Låktajåkkahytta. Ta valgfri vei opp de store bakkene mot toppen av Loktačohkka; alle veier som leder oppover leder til toppen. Du kan også gå først til Låktatjåkkahytta og deretter gå opp bakken nord for hytta for å komme opp på toppen. 

  Vanskelighetsgrad: Enkel

  Opp B: Følg den markerte vinterruten fra E10 ved Låktatjåkka holdeplass mot Låktatjåkkahytta. Etter den første bratte bakken viker du av fra vinterruten, mot venstre, over Loktajohka, under kraftledningen og opp i bekkedalen som går i østlig retning. Følg denne oppover, og fortsett opp snøfeltet i samme retning fra toppen av bekkedalen. 

  Vanskelighetsgrad: Enkel

  Opp C: Følg turalternativet fra Kopparåsen, se turbeskrivelse for Låktatjåkkahytta. I stedet for å gå på skrå mot venstre ovenfor vannet ved 902 moh for å komme til Låktatjåkkahytta, så går du rett opp bakkene mot høyre. Topp følges av topp, men til slutt får du den høyeste innen synsvidde.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 1: Samme som Opp A. Enkel utforkjøring  veksles med turgåing på vinterruten tilbake til Björkliden. 

  Vanskelighetsgrad: Enkel

  Ned 2: Samme som Opp B. Artig kjøring ned i bekkedalen, der finner du ofte fin snø. 

  Vanskelighetsgrad: Enkel

  Ned 3: Samme som Opp C. En variert rute med fin kjøring på store snøfelt. Dessverre er snøen på snøfeltet ned mot Kopparåsen sjelden spesielt bra. Hold riktig retning når du kjører ned fra toppen, ellers skjer det fort at du svinger til venstre for tidlig, og havner på de bratte snøfeltene nord for toppen. 

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 4: Ráigenjiira: I stedet for å traversere mot venstre på hylla under den bratte veggen som i Ned 3, kan du fortsette ned mot vannet ved 902 moh. Ved vannets utløp leder renna Ráigenjira ned mot Kopparåsen. Renna ses tydelig fra E10 og ser vanskeligere ut enn den faktisk er. Et bratt snøfelt følges av et platå, pass deg for vindkanalen på høyre side, og en bratt bakke ned mot tregrensen. I den siste bakken er det ofte en hel del bratte isfall, det kan derfor være fornuftig å svinge av til venstre ned mot skogen etter platået. Snømessig er oftest dette alternativet bedre enn Ned 3. 

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Kart over Loktačohkka med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Kart over Loktačohkka med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå