Låktatjåkkahytta ligger på et høydedrag og kan være skikkelig utsatt for vær og vind. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
Låktatjåkkahytta ligger på et høydedrag og kan være skikkelig utsatt for vær og vind. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Låktatjåkkahytta

Hva sier du til å avslutte en vellykket skidag med en afterski-øl i baren, fortsette med en treretters middag i restauranten, flytte tilbake til baren for en konjakk, og deretter dra seg tilbake til rommet og sove med dagens opplevelser på netthinnen?

Bøker
  KAST
  • KAST 1 – Enkelt
  FAKTA
  • Hovedområde: Riksgränsen
  • Underområde: Bjørkliden
  • Toppunkt: 1228
  • Høydemeter: 800
  • Tid opp/ned: 3 timer
  • Beste sesong: Februar- mai
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr.

  Det høres ut som et bra opplegg på et hvilket som helst fjellhotell, men på Låktatjåkkahytta nyter du alt dette høyt oppe på høyfjellet i fantastiske omgivelser. Med sin plassering er hytta en ypperlig base for korte eller lange toppturer i den omgivende fjellene. Men hytta er kanskje mest kjent som et mål for dagsturer. Med turski, beltevogn eller scooter besøkes den flittig, ikke minst på grunn av de berømte vaflene. 

  Da freestyle-skikjøring var nytt på 70-tallet, var det det tøffeste man kunne holde på med som skikjører. Det veldig uoffisielle svenske landslaget hadde i 1975 Sveriges første sommerskileir ved Låktatjåkkahytta. En gammel taubane på fjellsiden øst for hytta tjente som transportmiddel, og de største våghalsene trente på helikopter (360)eller front- og backflip. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr. 
  • Soveplasser: 18
  • Nøkkel: Nei, bemannet
  • Mobildekning: Ja, ganske bra
  • Veibeskrivelse: A och B: Bil til Björkliden. Kollektiv transport: Buss eller tog fra Kiruna eller Narvik, avstigning ved Björkliden. C: Bil til parkering ved elva Loktajohka. Buss eller tog til Låktatjåkka holdeplass. D: Bil, buss eller tog til Kopparåsen holdeplass.
  • Sesong: Februar- mai

  Opp A: Turen starter ved hovedentreen for Hotell Fjället. Herfra følger du den markerte vinterruten vestover mot Låktatjåkkahytta. De første kilometerne går du i snille oppoverbakker og kommer etterpå opp på et fjellplatå der terrenget blir slakere. De siste tre kilometerne frem til hytta blir det igjen noen oppoverbakker som må forseres før du får komme inn i stuevarmen. Mot betaling er det til og med mulig å kjøre med, eller henge etter en beltevogn langs dette turalternativet.

  Vanskelighetsgrad: Veldig enkel

  Opp B: Kjør Kåppasheisen opp til toppen og skrå siden rett ut til høyre der markeringene for vinterruten starter. Dette alternativet er både kortere og har mindre oppoverbakker enn Opp A. Dessuten kommer du antakeligvis til å treffe på færre scootere om du velger denne turen. Omtrent én kilometer før hytta kommer du inn på ruten til Opp A. 

  Vanskelighetsgrad: Veldig enkel

  Opp C: Denne veien er noe kortere enn Opp A både i lengde og i høyde. Følg den høyre siden av elva Lohktajohka. Fortsett langs det markerte og oppkjørte scootersporet opp i dalen østover og mot Låktatjåkkahytta. Sporet er lettgått og tar deg gjennom en vakker dal før det svinger av mot venstre og opp den siste bakken til hytta. 

  Vanskelighetsgrad: Veldig enkel

  Opp D: Gå over togsporene ved holdeplassen og opp i skogen mellom husene. Det sikreste er å fortsette opp det store snøfeltet mellom Kopparåsen og toppen av Loktačohkka, som på eldre kart kan hete Låktatjåkka. Finn den slakeste veien opp til den bratte veggen under toppen. Snøfeltet er utsatt for vind og er ganske ofte hardt, derfor kan skarejern forenkle turen opp. Vel oppe ved den bratte veggen går du mot venstre i retning mot vannet ved 902 moh, men begynn å ta høyde mot høyre før du kommer frem til vannet. Fortsett så svakt på skrå mot venstre på slakere snøfelt. Det kommer til å ta tid før du får øye på hytta, men være tålmodig, den finnes langt der borte. Dette er en bra tur for den som vil kombinere et besøk til Låktatjåkkahytta med litt brattere skikjøring og kanskje en tur opp til Loktačohkka.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 1: Samme som Opp A. Lett utforkjøring med turkjøring tilbake til Björkliden.

  Vanskelighetsgrad: Veldig enkel

  Ned 2: Samme som Opp C. Her er det gode sjanser for å få fine svinger i løssnø ved siden av scooter-sporet og ned langs Loktajohka. 

  Vanskelighetsgrad: Veldig enkel

  Ned 3: Samme som Opp D. En variert rute der du også kan velge å følge bekkedalen Ráigenjiira ned til Kopparåsen. Se også turbeskrivelse for Loktačohkka.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Kart over Låktatjåkkahytta med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Kart over Låktatjåkkahytta med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Ettersom normalveien fra Björkliden kjøres daglig med beltevogn, finnes det som regel ett tråkket spor å følge. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
  Ettersom normalveien fra Björkliden kjøres daglig med beltevogn, finnes det som regel ett tråkket spor å følge. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå