Geargečorru fra øst. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
Geargečorru fra øst. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Geargečorru

Geargečorru, som tidligere het Kärketjårro, er en ukjent topp for de fleste, men den er lett å nå og byr på store muligheter til veldig fin skikjøring.

Bøker
  KAST
  • KAST 1 – Enkelt
  FAKTA
  • Hovedområde: Riksgränsen
  • Underområde: Bjørkliden
  • Toppunkt: 1419
  • Høydemeter: 900
  • Tid opp/ned: 4,5 timer
  • Beste sesong: Februar - mai
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr

  Beliggende inneklemt mellom de betydelig mer velkjente Vassečohkka og Loktačohkka, gjør at den lett glemmes bort når man diskuterer toppturmål. Gi den en sjanse, og du kommer garantert til å få en bra tur. I området rundt Ekosjön kan du finne bratte og utfordrende ruter, men det kan også ofte være skikkelig oppsporet av scootere. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr
  • Veibeskrivelse: A: Bil til broen over Loktajohka. Kollektiv transport: Buss eller tog fra Kiruna eller Narvik, avstigning ved Låktatjåkka stasjon. B: Fra Låktatjåkkahytta, se separat turbeskrivelse.
  • Sesong: Februar - mai

  Opp A: Gå sørover gjennom skogen. Hold den høyre siden av elva Loktajohka. Følg den markerte vinterruten (med scooter- og skispor) opp i dalen østover, i retning mot Låktatjåkkahytta. Etter omtrent 2,5 kilometer har du tatt de første bakkene og gått en stund i flatere terreng i en dal. Sving til høyre fra rutemarkeringene i retning mot et stort og bratt snøfelt mellom to klippepartier. Gå opp det ganske slake snøfeltet. Når det begynner å svinge mer og mer til venstre fortsetter du å følge snøfeltet oppover. Deretter følger du en vidstrakt rygg opp til topp 1388. Fortsett i samme retning én kilometer til hovedtoppen. 

  Vanskelighetsgrad: Enkel

  Opp B: Følg den markerte vinterruten fra Låktatjåkkahytta sørover inn i dalen Guoblavággi (på en del kart kan det også stå Kuoblavagge). Etter drøyt én kilometer forlater du rutemarkeringene og går mot høyre og topp 1391. Gå over toppen eller til venstre for den, og gli ned mot vannet nedenfor hovedtoppen på Geargečorru. Herfra fortsetter du en knapp kilometer i samme retning på slake snøfelt til toppen. 

  Vanskelighetsgrad: Enkel

  Opp C: Fra Låktatjåkkahytta starter du med å gli ned langs den markerte vinterruten mot Låktatjåkka holdeplass. Når du har kommet til det første helt flate partiet der vinterruten svinger til høyre, fortsetter du rett frem mot den tydelige gryta der Ekosjön ligger. Gå til venstre for den steinete ryggen som leder opp mot vannet. Ikke fortsett helt frem til vannet, men gå i stedet langs ryggen som starter som en snøfonn og som leder mot toppen. Forsøk å finne den slakeste veien på snøfeltet ovenfor vannet. 

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 1: Samme som Opp A. En trivelig, enkel rute der det er viktig å følge samme spor tilbake. Du utsetter deg for potensiell skredfare om du prøver å ta en snarvei ned på snøfeltet som leder ned i dalen.

  Vanskelighetsgrad: Enkel

  Ned 2: Samme som opp B. Mer turgåing enn utforkjøring, men hele tiden med fin utsikt.

  Vanskelighetsgrad: Enkel 

  Ned 3: Samme som Opp C. Om du søker litt utfordring holder du lengre til venstre ned mot Ekosjön; jo lengre til venstre, desto brattere blir det. Rundt Ekosjön er det mengder av snørenner og brattheng som er utfordrende selv for de mest erfarne skikjørerne.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 4: Start som i Ned 1. Ikke kjør til høyre ned på det første snøfeltet fra topp 1388. Da havner du i bratt og steinete terreng, og må ta en farlig travers til venstre for å komme ned på rett sted. Fortsett i stedet langs toppryggen ned til det første store platået, og sving av ned til høyre. Her er det store og fine snøfelt med plass til masse skiglede. Men det er grunn til å se opp fra 1000 moh og ned til 900 moh , hvor snøfeltet blir brattere og det er mange steiner og klipper som du må unngå. Følg deretter vinterruten tilbake til Låktatjåkka holdeplass.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Kart over Geargečorru med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Kart over Geargečorru med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Snøsurfer Björn Lindgren på jakt etter den perfekte «cut backen». Foto: Markus Alatalo / Toppturer rundt Narvik.
  Snøsurfer Björn Lindgren på jakt etter den perfekte «cut backen». Foto: Markus Alatalo / Toppturer rundt Narvik.
  FRIFLYT.NO
  +
  Oversiktskart over Björkliden. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Turområde

  Björkliden

  Bjørkliden er mest kjent som et snilt og barnevennlig skiområde. Selv om det også finnes
  Les mer
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå