Vomtinden fra nordvest. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Vomtinden (Váhttečohkka)

Når snøen i de fleste andre bakkene i Hunddalen har blitt ødelagt av vinden og solen, finnes det som regel en fin skitur igjen: Isbreen på Vomtindens beskyttede nordside.

Bøker
  KAST
  • KAST 2 – Utfordrende
  FAKTA
  • Hovedområde: Narvik
  • Underområde: Hunddalen
  • Toppunkt: 1494
  • Høydemeter: 750
  • Tid opp/ned: 4,5 timer
  • Beste sesong: Februar - juni
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr, isøks og eventuelt stegjern. Eventuelt også tau for Nordøstkammen.

  Kamvandringen opp til toppen er en luftig opplevelse. På begge sidene av kammen er det bratt, og de fleste vil få sommerfugler i magen. Men luftighet til tross, det er ikke vanskelig å komme opp på toppen. Med tunga rett i munn og en isøks som støtte kan de fleste bestige Vomtind.

  • Utstyr: Vanlig turutstyr, isøks og eventuelt stegjern. Eventuelt også tau for Nordøstkammen.
  • Veibeskrivelse: A og B: Fra Hunddalshyttene, se separat turbeskrivelse. C: Bil inn ved Beisfjorden. Parkering ved Tømmerbakkveien, der man betaler bomavgift. Alternativt betaler du bomavgift (bomavgiften var 50 NOK i 2015), kjører videre og parker ved broen over Stubblielva. Lokalbuss fra Narvik; avstigning ved endestasjonen Tømmerbakkveien snuplass.
  • Sesong: Februar - juni

  Opp A: Gå vestover fra Hunddalshyttene inn i Hunddalen. Ikke ta høyde opp på høyre side av Hunddalen (bakkene er veldig skredutsatt), men fortsett hele veien inn i Hunddalsbotnen og sving til høyre opp i en bekkedal på høyresiden av Vomtinden. Følg bekkedalen til høyre for noen korte og bratte snøfelt og opp til et stort platå under fjellet. Fortsett til venstre over platået for å komme frem til den bortre kammen som leder sørover mot toppen. Legg igjen skiene der det begynner å bli skikkelig bratt, og gå siste veien opp til toppen. En isøks er bra å ha i hånden som støtte den siste biten opp mot toppen.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Opp B: Start på samme måte som Opp A, men ta av til venstre  når du kommer til platået. Gå på et stort snøfelt som leder til toppkammen øst for toppen. Legg igjen skiene her. Den siste bratte og luftige biten mot toppen traverserer du ovenfor høye klipper som ligger på din høyre side.

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig 

  Opp C: Følg anleggsveien som går inn i Stublidalen. Gå helt inn i Stubblidalen. Her kan det finnes et scooterspor sør for elva, som leder deg opp gjennom skogen. Vær obs på skred fra Storfjellets nordside. Gå opp til vannet ved 722 moh. Videre øst for høyde 832 og opp den slakeste veien til platået nord for Vomtinden. Kammen i sørlig retning leder deg til toppen. 

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 1: Samme som Opp A. Gå tilbake langs kammen og utnytt den nedre delen av isbreen til å legge fine svinger.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig 

  Ned 2: Samme som Opp B. Gå tilbake langs kammen til skiene, og kjør rett ned på østre side av isbreen. Her er det store, åpne flanker, fin helning og fantastiske omgivelser! Moreneryggen på nedre del av breen utgjør et lett overkommelig hinder. 

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig

  Ned 3: Samme som Opp C. Her handler det mye om transport tilbake. På snøfeltet fra platået nord for Vomtinden og ned mot høyde 832 kan du få 300 fine fallhøydemeter.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Kart over Vomtinden med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Jennie Kumlin og Mikael af Ekenstam på toppen av Vomtinden. Beisfjorden og Ofotfjorden vises i bakgrunnen. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
  Logg inn
  Bestill abonnement og få tilgang til hele Fri Flyts digitale univers.

  Digitalt abonnement 6 måneder

  Tilgang til Fri Flyts blader og nettsider digitalt

  Alternative text
  Kr 399,-

  Fri Flyt og boka Trygge Toppturer

  To utgaver levert hjem, full digital tilgang og bestselgerboka Trygge toppturer. Spar 40%.

  Alternative text
  Kr 399,-
  Kr 648,-

  Fri Flyt-abonnement

  8 utgaver levert hjem, pluss alt Fri Flyts digitale innhold i et år

  Alternative text
  Kr 699,-
  Kontakt oss. Vi svarer raskt på mail.
  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå